PRZEPISY

Czereśniowe ciasto z rabarbarem

Czereśniowe ciasto z rabarbarem

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Przepis na przygotowanie smacznego placka z delikatnego ciasta, czereśni i rabarbaru.

przepis,fotoprzepis,czereśnie,rabarbar,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

9

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier puder60gramów
cukier puder4łyżki
czereśnie1kilogram
masło165gramów
mąka chlebowa pszenna T750350gramów
rabarbar250gramów
skrobia ziemniaczana3łyżki
sól¼łyżeczki
woda2.5decylitra
żółtko jajka3sztuki

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 350 gramów  żółtko jajka 3 sztuki  masło 150 gramów  cukier puder 60 gramów  sól ¼ łyżeczki

Z mąki, masła, jajek, cukru i szczypty soli wyrabiamy ciasto.

Z mąki, masła, jajek, cukru i szczypty soli...

2. 

Ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki.

3. 

masło 15 gramów

Blachę natłuszczamy masłem.

Blachę natłuszczamy masłem....

4. 

czereśnie 1 kilogram

Czereśnie myjemy i usuwamy pestki.

Czereśnie myjemy i usuwamy pestki....

5. 

rabarbar 250 gramów

Z rabarbaru obieramy górne włókna i kroimy je na małe kawałki. Dodajemy do czereśni.

Z rabarbaru obieramy górne włókna i kroimy je...

6. 

cukier puder 4 łyżki

Do owoców dodajemy cukier i mieszamy.

Do owoców dodajemy cukier i mieszamy....

7. 

woda 2.5 decylitra  skrobia ziemniaczana 3 łyżki

W zimnej wodzie mieszamy skrobię i dolewamy do owoców.

W zimnej wodzie mieszamy skrobię i dolewamy do...

8. 

Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na zbliżony kształt blachy na której będziemy piekli placka. Kładziemy na blachę i rozciągamy aż po brzegi do takiej wysokości, żeby nie wyciekło nadzienie. Owocową masę wylewamy na ciasto i równomiernie rozkładamy po całej powierzchni.

Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na...

9. 

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C....

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się