Czereśniowe ciasto z rabarbarem
Przepis na przygotowanie smacznego placka z delikatnego ciasta, czereśni i rabarbaru.
przepis,fotoprzepis,czereśnie,rabarbar,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier puder | 60 | gramów | |
cukier puder | 4 | łyżki | |
czereśnie | 1 | kilogram | |
masło | 165 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 350 | gramów | |
rabarbar | 250 | gramów | |
skrobia ziemniaczana | 3 | łyżki | |
sól | ¼ | łyżeczki | |
woda | 2.5 | decylitra | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 350 gramów • żółtko jajka 3 sztuki • masło 150 gramów • cukier puder 60 gramów • sól ¼ łyżeczki
Z mąki, masła, jajek, cukru i szczypty soli wyrabiamy ciasto.
2.
Ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki.
5.
rabarbar 250 gramów
Z rabarbaru obieramy górne włókna i kroimy je na małe kawałki. Dodajemy do czereśni.
7.
woda 2.5 decylitra • skrobia ziemniaczana 3 łyżki
W zimnej wodzie mieszamy skrobię i dolewamy do owoców.
8.
Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na zbliżony kształt blachy na której będziemy piekli placka. Kładziemy na blachę i rozciągamy aż po brzegi do takiej wysokości, żeby nie wyciekło nadzienie. Owocową masę wylewamy na ciasto i równomiernie rozkładamy po całej powierzchni.
9.
Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.
Smacznego!