PRZEPISY

Indyjskie ciasto z kaszy manny

Indyjskie ciasto z kaszy manny

Halawa (Sooji Ka Halwa) to lubiane słodkie indyjskie ciasto. Jest bardzo smaczne a jego przygotowanie jest bardzo łatwe.

przepis,fotoprzepis,kasza manna,mleko tłuste 3,5%,cukier kryształ,Ciasta,Kuchnia indyjska,,Wegetariańskie przepisy

Ciasta

Kuchnia indyjska

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

Klarowane masło przepis50gramów
cukier kryształ200gramów
kasza manna250gramów
mielony kardamon½łyżeczki
migdały10gramów
mleko tłuste 3,5%300mililitrów
orzechy nerkowca naturalne25gramów
rodzynki25gramów
woda400mililitrów

 

Przepis

1. 

woda 400 mililitrów  mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów  cukier kryształ 200 gramów

Wodę mieszamy z mlekiem, wsypujemy cukier i podgrzewając roztapiamy cukier. Odstawiamy z ognia.

2. 

mielony kardamon ½ łyżeczki

Dodajemy kardamon.

3. 

migdały 10 gramów  orzechy nerkowca naturalne 25 gramów  rodzynki 25 gramów

Migdały, orzechy i rodzynki siekamy.

4. 

Klarowane masło przepis 50 gramów

Na patelni roztapiamy masło i wsypujemy migdały, orzechy i rodzynki.

5. 

Smażymy.

6. 

kasza manna 250 gramów

Wsypujemy kaszę manną.

7. 

Kaszę mieszamy i lekko podsmażamy.

8. 

Powoli wlewamy mleko i ciągle mieszamy.

9. 

Kaszę rozgotowujemy a mleko wsiąka, ...

10. 

... aż uzyskamy gęstą kaszę, trudniej mieszającej się konsystencji.

11. 

Kaszę kładziemy na tackę ze stali nierdzewnej i łyżką namoczoną w wodzie ją równomiernie, na wysokość około 1 - 1,5 cm, dociskamy. Odstawiamy na około godzinę do stężenia i ostudzenia.

12. 

Kroimy i odstawiamy jeszcze do ostudzenia.

13. 

Podajemy bezpośrednio na tacce na której była przygotowana. Deser można włożyć do lodówki, ale podczas podawania nie powinien być zimny.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się