swiatwemnie.pl

Indyjskie ciasto z kaszy manny

Indyjskie ciasto z kaszy manny

    

Halawa (Sooji Ka Halwa) to lubiane słodkie indyjskie ciasto. Jest bardzo smaczne a jego przygotowanie jest bardzo łatwe.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

wysoka

 

 

1. 

woda 400 mililitrów  mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów  cukier kryształ 200 gramów

Wodę mieszamy z mlekiem, wsypujemy cukier i podgrzewając roztapiamy cukier. Odstawiamy z ognia.

2. 

mielony kardamon ½ łyżeczki

Dodajemy kardamon.

3. 

migdały 10 gramów  orzechy nerkowca naturalne 25 gramów  rodzynki 25 gramów

Migdały, orzechy i rodzynki siekamy.

4. 

Klarowane masło przepis 50 gramów

Na patelni roztapiamy masło i wsypujemy migdały, orzechy i rodzynki.

5. 

Smażymy.

6. 

kasza manna 250 gramów

Wsypujemy kaszę manną.

7. 

Kaszę mieszamy i lekko podsmażamy.

8. 

Powoli wlewamy mleko i ciągle mieszamy.

9. 

Kaszę rozgotowujemy a mleko wsiąka, ...

10. 

... aż uzyskamy gęstą kaszę, trudniej mieszającej się konsystencji.

11. 

Kaszę kładziemy na tackę ze stali nierdzewnej i łyżką namoczoną w wodzie ją równomiernie, na wysokość około 1 - 1,5 cm, dociskamy. Odstawiamy na około godzinę do stężenia i ostudzenia.

12. 

Kroimy i odstawiamy jeszcze do ostudzenia.

13. 

Podajemy bezpośrednio na tacce na której była przygotowana. Deser można włożyć do lodówki, ale podczas podawania nie powinien być zimny.

Smacznego!

Klarowane masło przepis50gramów
cukier kryształ200gramów
kasza manna250gramów
mielony kardamon½łyżeczki
migdały10gramów
mleko tłuste 3,5%300mililitrów
orzechy nerkowca naturalne25gramów
rodzynki25gramów
woda400mililitrów

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się