swiatwemnie.pl

Indyjskie ciasto z kaszy manny

Halawa (Sooji Ka Halwa) to lubiane słodkie indyjskie ciasto. Jest bardzo smaczne a jego przygotowanie jest bardzo łatwe.

 

Czas przygotowania: 35 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Klarowane masło50gramów
Cukier kryształ200gramów
Kasza manna250gramów
Mielony kardamon½łyżeczki
Migdały10gramów
Mleko tłuste 3,5%300mililitrów
Orzechy nerkowca naturalne25gramów
Rodzynki25gramów
Woda400mililitrów

1. 

woda 400 ml  mleko tłuste 3,5% 300 ml  cukier kryształ 200 g

Wodę mieszamy z mlekiem, wsypujemy cukier i podgrzewając roztapiamy cukier. Odstawiamy z ognia.

2. 

mielony kardamon ½ łyżeczki

Dodajemy kardamon.

3. 

migdały 10 g  orzechy nerkowca naturalne 25 g  rodzynki 25 g

Migdały, orzechy i rodzynki siekamy.

4. 

Klarowane masło przepis 50 g

Na patelni roztapiamy masło i wsypujemy migdały, orzechy i rodzynki.

5. 

Smażymy.

6. 

kasza manna 250 g

Wsypujemy kaszę manną.

7. 

Kaszę mieszamy i lekko podsmażamy.

8. 

Powoli wlewamy mleko i ciągle mieszamy.

9. 

Kaszę rozgotowujemy a mleko wsiąka, ...

10. 

... aż uzyskamy gęstą kaszę, trudniej mieszającej się konsystencji.

11. 

Kaszę kładziemy na tackę ze stali nierdzewnej i łyżką namoczoną w wodzie ją równomiernie, na wysokość około 1 - 1,5 cm, dociskamy. Odstawiamy na około godzinę do stężenia i ostudzenia.

12. 

Kroimy i odstawiamy jeszcze do ostudzenia.

13. 

Podajemy bezpośrednio na tacce na której była przygotowana. Deser można włożyć do lodówki, ale podczas podawania nie powinien być zimny.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się