Cukinia w bazyliowym cieście
![Cukinia w bazyliowym cieście](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000141/img_pl_4x3/cukinia-w-bazyliowym-ciescie_00180.jpg)
Proste i ciekawe wegetariańskie danie z cukinii.
przepis,fotoprzepis,bazylia,cukinia,Dania wegetariańskie,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
bazylia | 6 | listków | |
cukinia | 800 | gramów | |
czosnek | 2 | ząbki | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 80 | gramów | |
oliwa | 50 | mililitrów | |
sól | 1 | łyżeczka |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta na panierowanie
mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów • jajka kurze 2 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów
Ciasto na panierowanie przygotowujemy mieszając mąkę, jajka i mleko. Jeśli ciasto będzie nam się wydawać rzadkie, dodajemy jeszcze troszkę mąki. Jeśli wydaje nam się zbyt gęste, dodajemy trochę mleka. Ciasto musi być optymalnie gęste.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000141/small/ingrediencie.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000141/small/priprava-cesticka.jpg)
3.
sól 1 łyżeczka • czosnek 2 ząbki • bazylia 6 listków
Do ciasta na panierowanie dodajemy sól, przeciśnięty czosnek i bazylię.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000141/small/bazalkove-cesticko.jpg)
4. Smażenie
oliwa 50 mililitrów
Każde kółeczko cukinii solimy, panierujemy w cieście, smażymy na patelni na oliwie z oliwek z obydwóch stron.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000141/small/vyprazanie.jpg)
5.
Smacznego!