swiatwemnie.pl

Cukinia w bazyliowym cieście

Proste i ciekawe wegetariańskie danie z cukinii.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
bazylia6listków
cukinia800gramów
czosnek2ząbki
jajka kurze2sztuki
mleko półtłuste 1,5%100mililitrów
mąka luksusowa pszenna T55080gramów
oliwa50mililitrów
sól1łyżeczka

1. Przygotowanie ciasta na panierowanie

mąka luksusowa pszenna T550 80 g  jajka kurze 2 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 100 ml

Ciasto na panierowanie przygotowujemy mieszając mąkę, jajka i mleko. Jeśli ciasto będzie nam się wydawać rzadkie, dodajemy jeszcze troszkę mąki. Jeśli wydaje nam się zbyt gęste, dodajemy trochę mleka. Ciasto musi być optymalnie gęste.

Przygotowanie ciasta na panierowanie

2. Przygotowanie cukinii

cukinia 800 g

Cukinie myjemy, obieramy, kroimy na kółeczka.

Przygotowanie cukinii

3. 

sól 1 łyżeczka  czosnek 2 ząbki  bazylia 6 listków

Do ciasta na panierowanie dodajemy sól, przeciśnięty czosnek i bazylię.

4. Smażenie

oliwa 50 ml

Każde kółeczko cukinii solimy, panierujemy w cieście, smażymy na patelni na oliwie z oliwek z obydwóch stron.

Smażenie

5. 

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się