Kotlet wieprzowy w ziemniaczanym cieście

Obiad w sam raz na niedzielę :) Podajemy z ziemniaczanym puree i surówką.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,mięso wieprzowe - kotlety,Wieprzowina,Sezonowe przepisy
Wieprzowina
Składniki
Składniki
bułka tarta | 0 ?? | kcal | |
czosnek | 3 17 | ząbki kcal | |
jajka kurze | 0 ?? | kcal | |
majeranek | 2 21 | łyżeczki kcal | |
mięso wieprzowe - kotlety | 4 ?? | sztuki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 1 48 | decylitr kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 4 209 | łyżki kcal | |
olej do frytek | 0 ?? | kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
ziemniaki | 4 ?? | sztuki kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ziemniaczanej masy na placki
ziemniaki 4 sztuki • sól 2 łyżeczki • mleko półtłuste 1,5% 1 decylitr • jajka kurze • majeranek 2 łyżeczki • czosnek 3 ząbki • mąka chlebowa pszenna T750 4 łyżki • bułka tarta
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy. Dodajemy sól, mleko, jajka, majeranek, mąkę i przeciśnięty czosnek. Jeśli ciasto jest rzadkie dodajemy jedną do dwóch łyżek bułki tartej. Ciasto musi być gęste.

2. Kotlety wieprzowe
mięso wieprzowe - kotlety 4 sztuki • olej do frytek
Mięso kroimy na kotlety i wyklepujemy na cienko, myjemy i osuszamy. Każdy kotlet delikatnie solimy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy warstwę masy ziemniaczanej, kładziemy kotlet wieprzowy i przykrywamy go warstwą masy ziemniaczanej. Patelnię przykrywamy pokrywką i powoli smażymy 20 minut, odkrywamy, kotlety przewracamy i z drugiej strony 10 - 15 minut dosmażamy.

Smacznego!