PRZEPISY

Kotlet wieprzowy w ziemniaczanym cieście

Kotlet wieprzowy w ziemniaczanym cieście

Obiad w sam raz na niedzielę :) Podajemy z ziemniaczanym puree i surówką.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,mięso wieprzowe - kotlety,Wieprzowina

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

bułka tarta-
czosnek3ząbki
jajka kurze-
majeranek2łyżeczki
mięso wieprzowe - kotlety4sztuki
mleko półtłuste 1,5%1decylitr
mąka chlebowa pszenna T7504łyżki
olej do frytek-
sól2łyżeczki
ziemniaki4sztuki

 

Przepis

1. Przygotowanie ziemniaczanej masy na placki

ziemniaki 4 sztuki  sól 2 łyżeczki  mleko półtłuste 1,5% 1 decylitr  jajka kurze  majeranek 2 łyżeczki  czosnek 3 ząbki  mąka chlebowa pszenna T750 4 łyżki  bułka tarta

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy. Dodajemy sól, mleko, jajka, majeranek, mąkę i przeciśnięty czosnek. Jeśli ciasto jest rzadkie dodajemy jedną do dwóch łyżek bułki tartej. Ciasto musi być gęste.

2. Kotlety wieprzowe

mięso wieprzowe - kotlety 4 sztuki  olej do frytek

Mięso kroimy na kotlety i wyklepujemy na cienko, myjemy i osuszamy. Każdy kotlet delikatnie solimy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy warstwę masy ziemniaczanej, kładziemy kotlet wieprzowy i przykrywamy go warstwą masy ziemniaczanej. Patelnię przykrywamy pokrywką i powoli smażymy 20 minut, odkrywamy, kotlety przewracamy i z drugiej strony 10 - 15 minut dosmażamy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie