swiatwemnie.pl

Orawskie jeże

     

Klasyczny słowacki przepis z surowców bieżnie znajdujących się w lodówce.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

boczek przerośnięty150gramów
kiszona kapusta400gramów
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)250mililitrów
oliwa30mililitrów
ziemniaki800gramów

1. Krojenie ziemniaków

ziemniaki 800 gramów

Ziemniaki obieramy i przekrawamy na pół. Na każdym z nich z zaokrąglonej strony wycinamy kratkę tak, aby ziemniak pozostał od dolnej strony cały.

Krojenie ziemniaków

2. Przygotowanie boczku

boczek przerośnięty 150 gramów

Przerośnięty boczek kroimy na cienkie plasterki.

Przygotowanie boczku

3. Pieczenie

oliwa 30 mililitrów

Natłuszczamy brytfannę, ziemniaki układamy przekrojoną częścią w dół na brytfannę i przykrywamy plasterkami boczku. Przykryte pieczemy 50 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku przy włączonych dolnych i górnych grzałkach.

Pieczenie

4. Zapiekamy

kiszona kapusta 400 gramów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów

Dodajemy kapustę kiszoną i kwaśną śmietanę, następnie pieczemy bez przykrycia jeszcze przez 20 minut.

Zapiekamy

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się