swiatwemnie.pl

Orawskie jeże

     

Klasyczny słowacki przepis z surowców bieżnie znajdujących się w lodówce.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

Trudność

nízka

 

 

 
 
Boczek150gramów
Kiszona kapusta400gramów
Kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)250mililitrów
Oliwa30mililitrów
Ziemniaki800gramów

1. Krojenie ziemniaków

ziemniaki 800 g

Ziemniaki obieramy i przekrawamy na pół. Na każdym z nich z zaokrąglonej strony wycinamy kratkę tak, aby ziemniak pozostał od dolnej strony cały.

Krojenie ziemniaków

2. Przygotowanie boczku

boczek 150 g

Przerośnięty boczek kroimy na cienkie plasterki.

Przygotowanie boczku

3. Pieczenie

oliwa 30 ml

Natłuszczamy brytfannę, ziemniaki układamy przekrojoną częścią w dół na brytfannę i przykrywamy plasterkami boczku. Przykryte pieczemy 50 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku przy włączonych dolnych i górnych grzałkach.

Pieczenie

4. Zapiekamy

kiszona kapusta 400 g  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 ml

Dodajemy kapustę kiszoną i kwaśną śmietanę, następnie pieczemy bez przykrycia jeszcze przez 20 minut.

Zapiekamy

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się