Orawskie jeże
![Orawskie jeże](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000143/img_pl_4x3/orawskie-jeze_00180.jpg)
Klasyczny słowacki przepis z surowców bieżnie znajdujących się w lodówce.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,kiszona kapusta,Wieprzowina,Sezonowe przepisy,Bezglutenowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
boczek przerośnięty | 150 | gramów | |
kiszona kapusta | 400 | gramów | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 250 | mililitrów | |
oliwa | 30 | mililitrów | |
ziemniaki | 800 | gramów |
Przepis
1. Krojenie ziemniaków
ziemniaki 800 gramów
Ziemniaki obieramy i przekrawamy na pół. Na każdym z nich z zaokrąglonej strony wycinamy kratkę tak, aby ziemniak pozostał od dolnej strony cały.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000143/small/narezanie-zemiakov.jpg)
2. Przygotowanie boczku
boczek przerośnięty 150 gramów
Przerośnięty boczek kroimy na cienkie plasterki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000143/small/slanina.jpg)
3. Pieczenie
oliwa 30 mililitrów
Natłuszczamy brytfannę, ziemniaki układamy przekrojoną częścią w dół na brytfannę i przykrywamy plasterkami boczku. Przykryte pieczemy 50 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku przy włączonych dolnych i górnych grzałkach.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000143/small/oravsky-jezkovia-pred-pecenim.jpg)
4. Zapiekamy
kiszona kapusta 400 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów
Dodajemy kapustę kiszoną i kwaśną śmietanę, następnie pieczemy bez przykrycia jeszcze przez 20 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000143/small/zapekame.jpg)
Smacznego!