PRZEPISY

Orawskie jeże

Orawskie jeże

bi-starbi-starbi-starbi-starbi-star

Klasyczny słowacki przepis z surowców bieżnie znajdujących się w lodówce.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,kiszona kapusta,Wieprzowina,Bezglutenowe

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

4

Masa porcji

408 g

Energia porcji

610 kcal

Czas przygotowania

Trudność

niska

Składniki

Składniki

boczek przerośnięty

150

960

gramów

kcal

kiszona kapusta

400

80

gramów

kcal

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)

250

400

mililitrów

kcal

oliwa

30

264

mililitrów

kcal

ziemniaki

800

736

gramów

kcal

 

Przepis

1. Krojenie ziemniaków

ziemniaki 800 gramów

Ziemniaki obieramy i przekrawamy na pół. Na każdym z nich z zaokrąglonej strony wycinamy kratkę tak, aby ziemniak pozostał od dolnej strony cały.

Ziemniaki obieramy i przekrawamy na pół. Na...

2. Przygotowanie boczku

boczek przerośnięty 150 gramów

Przerośnięty boczek kroimy na cienkie plasterki.

Przerośnięty boczek kroimy na cienkie plasterki....

3. Pieczenie

oliwa 30 mililitrów

Natłuszczamy brytfannę, ziemniaki układamy przekrojoną częścią w dół na brytfannę i przykrywamy plasterkami boczku. Przykryte pieczemy 50 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku przy włączonych dolnych i górnych grzałkach.

Natłuszczamy brytfannę, ziemniaki układamy...

4. Zapiekamy

kiszona kapusta 400 gramów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów

Dodajemy kapustę kiszoną i kwaśną śmietanę, następnie pieczemy bez przykrycia jeszcze przez 20 minut.

Dodajemy kapustę kiszoną i kwaśną śmietanę,...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się