Ziemniaki zapieczone z wędzonym mięsem i kiszoną kapustą
Coś smacznego by wykorzystać pozostałe mięso wędzone po świętach.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,gotowane wędzone mięso,kiszona kapusta,Wieprzowina,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Wieprzowina
Składniki
Składniki
cebula | 150 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
gotowane wędzone mięso | 250 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kiszona kapusta | 800 | gramów | |
kminek mielony | ¼ | łyżeczki | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 250 | mililitrów | |
liść laurowy | 3 | sztuki | |
olej słonecznikowy | 30 | mililitrów | |
sól | ½ | łyżeczki | |
ziemniaki | 800 | gramów |
Przepis
1.
ziemniaki 800 gramów
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia, obieramy i kroimy na kółeczka.

2.
olej słonecznikowy 30 mililitrów • cebula 150 gramów • gotowane wędzone mięso 250 gramów • kiszona kapusta 800 gramów • kminek mielony ¼ łyżeczki • liść laurowy 3 sztuki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki
Na oleju smażymy cebulę, dodajemy kapustę i na małe kawałki pokrojone, ugotowane, wędzone mięso. Dodajemy kminek, liść laurowy i mielony pieprz. Chwilkę dusimy.

3.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki • sól ½ łyżeczki
Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem, układamy mieszankę z mięsa i kapusty, przykrywamy ziemniakami i zalewamy śmietaną, w której wcześnie wymieszaliśmy jajka i sól. Zapiekamy na złoty kolor około 20-30 minut.

Smacznego!