swiatwemnie.pl

Ziemniaki zapieczone z wędzonym mięsem i kiszoną kapustą

     

Coś smacznego by wykorzystać pozostałe mięso wędzone po świętach.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

 

Cebula150gramów
Czarny pieprz mielony¼łyżeczki
Gotowane wędzone mięso250gramów
Jajka kurze2sztuki
Kiszona kapusta800gramów
Kminek mielony¼łyżeczki
Kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)250mililitrów
Liść laurowy3sztuki
Olej słonecznikowy30mililitrów
Sól½łyżeczki
Ziemniaki800gramów

1. 

ziemniaki 800 g

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia, obieramy i kroimy na kółeczka.

2. 

olej słonecznikowy 30 ml  cebula 150 g  gotowane wędzone mięso 250 g  kiszona kapusta 800 g  kminek mielony ¼ łyżeczki  liść laurowy 3 sztuki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki

Na oleju smażymy cebulę, dodajemy kapustę i na małe kawałki pokrojone, ugotowane, wędzone mięso. Dodajemy kminek, liść laurowy i mielony pieprz. Chwilkę dusimy.

3. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 ml  jajka kurze 2 sztuki  sól ½ łyżeczki

Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem, układamy mieszankę z mięsa i kapusty, przykrywamy ziemniakami i zalewamy śmietaną, w której wcześnie wymieszaliśmy jajka i sól. Zapiekamy na złoty kolor około 20-30 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się