Wieprzowa golonka z paprykowymi ziemniakami
![Wieprzowa golonka z paprykowymi ziemniakami](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001183/img_pl_4x3/wieprzowa-golonka-z-paprykowymi-ziemniakami_00180.jpg)
Ulubiony przysmak dla wszystkich miłośników pieczonych wieprzowych golonek :)
przepis,fotoprzepis,golonka wieprzowa przednia,ziemniaki,Wieprzowina,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy,Bezglutenowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
cebula | 120 | gramów | |
czosnek | 6 | ząbków | |
golonka wieprzowa przednia | 1800 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 3.5 | łyżeczki | |
smalec | 20 | gramów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
sól | - | ||
woda | - | ||
woda | 150 | mililitrów | |
ziemniaki | 800 | gramów |
Przepis
1. Gotowanie wieprzowych golonek
golonka wieprzowa przednia 1800 gramów • sól • woda
Golonki myjemy i gotujemy w słonej wodzie prawie do miękkości (około 2 godziny). Przy użyciu szybkowaru mamy je ugotowane w ciągu 40 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001183/small/IMG_2126.jpg)
2. Pieczenie wieprzowych golonek
mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • czosnek 6 ząbków • sól 1 łyżeczka
Golonki wyciągamy z garnka i kładziemy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy je papryką, przeciśniętym czosnkiem, posypujemy solą i podlewamy wywarem (około 250ml).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001183/small/IMG_2129.jpg)
3.
Pieczemy w gorącym piekarniku około 30-40 minut. Od czasu do czasu polewamy je wypiekiem, ewentualnie jeszcze troszkę podlewamy je wywarem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001183/small/IMG_2143.jpg)
4. Paprykowe ziemniaki
cebula 120 gramów • smalec 20 gramów • ziemniaki 800 gramów
Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na smalcu. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kółeczka.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001183/small/IMG_2132.jpg)
5.
sól 1 łyżeczka • mielona czerwona papryka 1.5 łyżeczki • woda 150 mililitrów
Ziemniaki wkładamy do garnka do cebuli, solimy, posypujemy papryką, mieszamy i podlewamy wodą lub wywarem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001183/small/IMG_2134.jpg)
6.
15-20 minut dusimy pod pokrywką. Często mieszamy aby nie przypaliły się. Według potrzeby możemy dolać jeszcze wywaru.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001183/small/IMG_2138.jpg)
7.
Golonkę serwujemy z ziemniakami, kiszonym ogórkiem i ostrą papryczką.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001183/small/IMG_2158.jpg)
Smacznego!