swiatwemnie.pl

Wieprzowa golonka z paprykowymi ziemniakami

    

Ulubiony przysmak dla wszystkich miłośników pieczonych wieprzowych golonek :)

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

2 h. 40 min.

Trudność

średnia

 

 

cebula120gramów
czosnek6ząbków
golonka wieprzowa przednia1800gramów
mielona czerwona papryka3.5łyżeczki
smalec20gramów
sól2łyżeczki
sól-
woda-
woda150mililitrów
ziemniaki800gramów

1. Gotowanie wieprzowych golonek

golonka wieprzowa przednia 1800 gramów  sól  woda

Golonki myjemy i gotujemy w słonej wodzie prawie do miękkości (około 2 godziny). Przy użyciu szybkowaru mamy je ugotowane w ciągu 40 minut.

Gotowanie wieprzowych golonek

2. Pieczenie wieprzowych golonek

mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  czosnek 6 ząbków  sól 1 łyżeczka

Golonki wyciągamy z garnka i kładziemy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy je papryką, przeciśniętym czosnkiem, posypujemy solą i podlewamy wywarem (około 250ml).

Pieczenie wieprzowych golonek

3. 

Pieczemy w gorącym piekarniku około 30-40 minut. Od czasu do czasu polewamy je wypiekiem, ewentualnie jeszcze troszkę podlewamy je wywarem.

4. Paprykowe ziemniaki

cebula 120 gramów  smalec 20 gramów  ziemniaki 800 gramów

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na smalcu. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kółeczka.

Paprykowe ziemniaki

5. 

sól 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 1.5 łyżeczki  woda 150 mililitrów

Ziemniaki wkładamy do garnka do cebuli, solimy, posypujemy papryką, mieszamy i podlewamy wodą lub wywarem.

6. 

15-20 minut dusimy pod pokrywką. Często mieszamy aby nie przypaliły się. Według potrzeby możemy dolać jeszcze wywaru.

7. 

Golonkę serwujemy z ziemniakami, kiszonym ogórkiem i ostrą papryczką.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się