Mięsna zapiekanka z domowej piekarni
Niezwykle łatwe przygotowanie mięsnej zapiekanki za pomocą domowej elektrycznej piekarni.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,ziemniaki,Wieprzowina,Przepisy do automatu do pieczenia,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Kategorie
Wieprzowina Przepisy do automatu do pieczenia Bezglutenowe Sezonowe przepisy Bezlaktozowe Sezon - Ziemniaki
Składniki
Składniki
jajka kurze | 2 | sztuki | |
majeranek | 2 | łyżki | |
oliwa | - | ||
sól | 2 | łyżeczki | |
wieprzowe mięso mielone | 500 | gramów | |
ziemniaki | 600 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie mięsnej mieszanki
wieprzowe mięso mielone 500 gramów • jajka kurze 2 sztuki • majeranek 2 łyżki • sól 2 łyżeczki
W misce mieszamy mielone wieprzowe mięso z jajkami, dodajemy suszony majeranek. Solimy i porządnie mieszamy.

2.
ziemniaki 600 gramów
Ziemniaki obieramy, myjemy i na grubo trzemy. Starte ziemniaki dodajemy do mięsnej mieszanki. Mieszamy.

3. Przed pieczeniem
Pojemnik do pieczenia domowej piekarni delikatnie smarujemy olejem. Wkładamy do niego mięso wymieszane z ziemniakami. Mieszankę troszkę dociskamy rękami.

4. Pieczemy w domowej piekarni
Nastawiamy program na domowej elektrycznej piekarni:
Pieczenie (albo podobny wymieniony program przez producenta - około 1 godzinę)
Wielkość bochenka: około 1000 g
Kolor skórki: Średnio ciemna.

Smacznego!