Kotleciki rybne

Łatwe, lekkie i smaczne smażone kotleciki z dorsza. Zamiast dorsza można użyć inne filety rybne.
przepis,fotoprzepis,dorsz,cebula,Ryby,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Ryby
Składniki
Składniki
bułka tarta | 200 746 | gramów kcal | |
cebula | 100 44 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
czosnek | 2 11 | kcal | |
dorsz | 300 225 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 356 | gramów kcal | |
nać pietruszki | 0 ?? | kcal | |
olej słonecznikowy | 1 899 | decylitr kcal | |
pieprz biały mielony | ¼ 4 | łyżeczki kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal |
Przepis

2.
jajka kurze 2 sztuki • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • czosnek 2 s • cebula 100 gramów • sól ½ łyżeczki • pieprz biały mielony ¼ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • bułka tarta 200 gramów
Mieszamy zmiksowanego dorsza, jajka, mąkę, zgnieciony czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Doprawiamy solą, białym i czarnym pieprzem. Dodajemy bułkę tartą, dopóki nie wytworzy się nam ciasto na formowanie.

3.
Ciasto po kawałeczkach rozdzielamy i formujemy w dłoniach kotleciki. Żeby się nam ciasto nie lepiło, użyjemy bułki tartej, albo mąki.

4.
olej słonecznikowy 1 decylitr
Na patelni rozgrzewamy około pół centymetrową warstwę oleju. Ostrożnie wkładamy kotleciki i smażymy na chrupko z obydwóch stron.

5.
Po usmażeniu odkładamy na serwetkę, która wsiąknie olej z powierzchni kotletów.

Smacznego!