swiatwemnie.pl

Kotleciki rybne

    

Łatwe, lekkie i smaczne smażone kotleciki z dorsza. Zamiast dorsza można użyć inne filety rybne.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:    

 

bułka tarta200gramów
cebula100gramów
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
czosnek2
dorsz300gramów
jajka kurze2sztuki
mąka luksusowa pszenna T550100gramów
nać pietruszki-
olej słonecznikowy1decylitr
pieprz biały mielony¼łyżeczki
sól½łyżeczki

1. 

dorsz 300 gramów  nać pietruszki

Filety z dorsza miksujemy z natką pietruszki.

2. 

jajka kurze 2 sztuki  mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  czosnek 2 s  cebula 100 gramów  sól ½ łyżeczki  pieprz biały mielony ¼ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  bułka tarta 200 gramów

Mieszamy zmiksowanego dorsza, jajka, mąkę, zgnieciony czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Doprawiamy solą, białym i czarnym pieprzem. Dodajemy bułkę tartą, dopóki nie wytworzy się nam ciasto na formowanie.

3. 

Ciasto po kawałeczkach rozdzielamy i formujemy w dłoniach kotleciki. Żeby się nam ciasto nie lepiło, użyjemy bułki tartej, albo mąki.

4. 

olej słonecznikowy 1 decylitr

Na patelni rozgrzewamy około pół centymetrową warstwę oleju. Ostrożnie wkładamy kotleciki i smażymy na chrupko z obydwóch stron.

5. 

Po usmażeniu odkładamy na serwetkę, która wsiąknie olej z powierzchni kotletów.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się