swiatwemnie.pl

Wątróbka wieprzowa na cebuli

    

Doskonały smakołyk klasycznej kuchni,który przy tak ogromnej fali nowoczesnych przepisów, oraz różnych "za", a raczej "przeciw" wypadł z dzisiejszych jadłospisów.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

niska

 

 

cebula4sztuki
mielona czerwona papryka1łyżeczka
woda4łyżki
wątróbka wieprzowa400gramów

1. Przygotowanie wątróbki

wątróbka wieprzowa 400 gramów

Świeżą wątróbkę dokładnie oczyszczamy z błon delikatnie ją nacinając i myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w cienkie około 0,5 cm plasterki.

Przygotowanie wątróbki

2. Cebula

cebula 4 sztuki

Cebule obieramy, kroimy w pół, a następnie w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę a następnie lekko ją szklimy.

Cebula

3. Smażenie wątróbki na cebuli

mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  woda 4 łyżki

Do zarumienionej cebuli dodajemy wątróbkę, dokładnie przemieszamy kilka razy, póki wątróbka nie zjaśnieje. Posypujemy mieloną papryką i zalewamy odrobiną wody. Pod przykryciem dusimy przez około 10 minut. Odkrywamy a następnie przez kolejne 5 minut ciągle mieszając jeszcze dosmażamy.

Smażenie wątróbki na cebuli

4. 

Uwaga! Wątróbkę podczas smażenia nie wolno solić, bo stwardnieje. Po podaniu wątróbki każdy sobie ją doprawi solą według smaku. Jako dodatek najbardziej pasuje świeży chleb, ale można ją podawać również z gotowanymi ziemniakami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się