Wątróbka wieprzowa na cebuli
![Wątróbka wieprzowa na cebuli](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000373/img_pl_4x3/watrobka-wieprzowa-na-cebuli_00180.jpg)
Doskonały smakołyk klasycznej kuchni,który przy tak ogromnej fali nowoczesnych przepisów, oraz różnych "za", a raczej "przeciw" wypadł z dzisiejszych jadłospisów.
przepis,fotoprzepis,wątróbka wieprzowa,cebula,Wieprzowina,Sezonowe przepisy,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
cebula | 4 | sztuki | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
woda | 4 | łyżki | |
wątróbka wieprzowa | 400 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie wątróbki
wątróbka wieprzowa 400 gramów
Świeżą wątróbkę dokładnie oczyszczamy z błon delikatnie ją nacinając i myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w cienkie około 0,5 cm plasterki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000373/small/nakrajame.jpg)
2. Cebula
cebula 4 sztuki
Cebule obieramy, kroimy w pół, a następnie w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę a następnie lekko ją szklimy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000373/small/cibula.jpg)
3. Smażenie wątróbki na cebuli
mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • woda 4 łyżki
Do zarumienionej cebuli dodajemy wątróbkę, dokładnie przemieszamy kilka razy, póki wątróbka nie zjaśnieje. Posypujemy mieloną papryką i zalewamy odrobiną wody. Pod przykryciem dusimy przez około 10 minut. Odkrywamy a następnie przez kolejne 5 minut ciągle mieszając jeszcze dosmażamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000373/small/cibula-pecen.jpg)
4.
Uwaga! Wątróbkę podczas smażenia nie wolno solić, bo stwardnieje. Po podaniu wątróbki każdy sobie ją doprawi solą według smaku. Jako dodatek najbardziej pasuje świeży chleb, ale można ją podawać również z gotowanymi ziemniakami.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000373/small/bravcova-pecen-na-cibulke.jpg)
Smacznego!