Grillowane mątwy
Łatwa w przygotowaniu i lubiana potrawa, znana zwłaszcza urlopowiczom i mieszkańcom śródziemnomorskich wybrzeży. Składniki są jednak dostępne w dobrych sklepach na całym świecie.
przepis,fotoprzepis,mątwy,czosnek,Ryby,Przepisy na letnie grillowanie,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Ryby
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | - | ||
czosnek | 2 | ząbki | |
mątwy | 600 | gramów | |
oliwa | 1 | łyżka | |
por | 150 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
woda | 1.5 | litra |
Przepis
1.
mątwy 600 gramów
Mątwy oczyszczamy i usuwamy twarde części głowy. Solimy i odstawiamy na pięć minut. Opłukujemy zimną wodą.
3.
czosnek 2 ząbki • oliwa 1 łyżka • sól • czarny pieprz mielony
Smarujemy odrobiną oleju i rozgniecionym czosnkiem. Solimy i pieprzymy. Grillujemy w średniej temperaturze na złoty kolor.
4.
por 150 gramów
Jeżeli używamy patelni, na kilka ostatnich minut, aby się nie przypalił, dodajemy odrobinę pokrojonego poru.
5.
Podajemy z chlebem lub lekką sałatką. Pamiętajmy, że na talerzu nie może zabraknąć ćwiartki cytryny.
Smacznego!