swiatwemnie.pl

Grillowane mątwy

    

atwa w przygotowaniu i lubiana potrawa, znana zwłaszcza urlopowiczom i mieszkańcom śródziemnomorskich wybrzeży. Składniki są jednak dostępne w dobrych sklepach na całym świecie.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

 

czarny pieprz mielony-
czosnek2ząbki
mątwy600gramów
oliwa1łyżka
por150gramów
sól1łyżeczka
sól-
woda1.5litra

1. 

mątwy 600 gramów

Mątwy oczyszczamy i usuwamy twarde części głowy. Solimy i odstawiamy na pięć minut. Opłukujemy zimną wodą.

2. 

woda 1.5 litra  sól 1 łyżeczka

Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez pięć minut.

3. 

czosnek 2 ząbki  oliwa 1 łyżka  sól  czarny pieprz mielony

Smarujemy odrobiną oleju i rozgniecionym czosnkiem. Solimy i pieprzymy. Grillujemy w średniej temperaturze na złoty kolor.

4. 

por 150 gramów

Jeżeli używamy patelni, na kilka ostatnich minut, aby się nie przypalił, dodajemy odrobinę pokrojonego poru.

5. 

Podajemy z chlebem lub lekką sałatką. Pamiętajmy, że na talerzu nie może zabraknąć ćwiartki cytryny.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się