Drożdżówki z twarogiem
![Drożdżówki z twarogiem](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000943/img_pl_4x3/drozdzowki-z-twarogiem_00180.jpg)
Deser z ciasta drożdżowego z twarogowym nadzieniem i kompotem z jabłek.
przepis,fotoprzepis,jabłka,cynamon mielony,twaróg mielony,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 | sztuki | |
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
cukier kryształ | 60 | gramów | |
cukier puder | 120 | gramów | |
cukier waniliowy | 20 | gramów | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
jabłka | 600 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 150 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 | gramów | |
przyprawa goździki całe | 3 | sztuki | |
rum | 2 | łyżki | |
skórka z cytryny | ½ | łyżeczki | |
sól | 1 | szczypta | |
twaróg mielony | 250 | gramów | |
woda | 100 | mililitrów | |
świeże drożdże | 30 | gramów | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • świeże drożdże 30 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka • mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • masło 150 gramów • cukier puder 120 gramów • żółtko jajka 2 sztuki • jajka kurze 1 sztuka • sól 1 szczypta • skórka z cytryny ½ łyżeczki • rum 2 łyżki
W ciepłym mleku, z części wymienionej ilości, wyrabiamy z drożdży i cukru zakwas. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy roztopione wystudzone masło, cukier, żółtka, jajko, szczyptę soli, startą skórkę z cytryny, rum i zakwas. Dobrze wyrabiamy ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000943/small/IMG_4263w.jpg)
2.
Ciasto odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000943/small/IMG_4273w.jpg)
3. Jabłkowy kompot
jabłka 600 gramów • woda 100 mililitrów • cukier kryształ 60 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka • przyprawa goździki całe 3 sztuki
Jabłka obieramy, usuwamy nasionka i kroimy na ósemki. Wkładamy je do garnka, dodajemy wodę, cukier, cynamon i goździki. Gotujemy 15 minut często mieszając. Sok z kompotu zlewamy a jabłka odstawiamy do wystygnięcia. Na drożdżówki możemy użyć również jabłkowy kompot w puszce.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000943/small/IMG_4262w.jpg)
4. Twarogowe nadzienie
twaróg mielony 250 gramów • jajka kurze 1 sztuka • cukier waniliowy 20 gramów
Twaróg mieszamy z jajkiem i cukrem waniliowym.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000943/small/IMG_4275w.jpg)
5. Drożdżówki
Z drożdżowego ciasta wyrabiamy 16 sztuk kuleczek i układamy je w dostatecznych odstępach od siebie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 10 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000943/small/IMG_4274w.jpg)
6.
Za pomocą miski zgniatamy kuleczki na okrągłe placki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000943/small/IMG_4278w.jpg)
7.
Na środek drożdżówek dajemy twarogowe nadzienie i łyżką je rozprowadzamy, ale nie aż po brzegi.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000943/small/IMG_4279w.jpg)
8.
białko jajka 2 sztuki
Na nadzienie układamy jabłka z kompotu a brzegi drożdżówek smarujemy roztrzepanym białkiem. Białka zostały nam z jajek, z których żółtka użyliśmy do ciasta.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000943/small/IMG_4281w.jpg)
9.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 - 200°C przez 15 - 20 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000943/small/IMG_4304w.jpg)
Smacznego!