PRZEPISY

Drożdżówki z twarogiem

Drożdżówki z twarogiem

Deser z ciasta drożdżowego z twarogowym nadzieniem i kompotem z jabłek.

przepis,fotoprzepis,jabłka,cynamon mielony,twaróg mielony,Ciasta,Sezonowe przepisy

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka2sztuki
cukier kryształ1łyżeczka
cukier kryształ60gramów
cukier puder120gramów
cukier waniliowy20gramów
cynamon mielony1łyżeczka
jabłka600gramów
jajka kurze2sztuki
masło150gramów
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750500gramów
przyprawa goździki całe3sztuki
rum2łyżki
skórka z cytryny½łyżeczki
sól1szczypta
twaróg mielony250gramów
woda100mililitrów
świeże drożdże30gramów
żółtko jajka2sztuki

 

Przepis

1. 

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  świeże drożdże 30 gramów  cukier kryształ 1 łyżeczka  mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  masło 150 gramów  cukier puder 120 gramów  żółtko jajka 2 sztuki  jajka kurze 1 sztuka  sól 1 szczypta  skórka z cytryny ½ łyżeczki  rum 2 łyżki

W ciepłym mleku, z części wymienionej ilości, wyrabiamy z drożdży i cukru zakwas. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy roztopione wystudzone masło, cukier, żółtka, jajko, szczyptę soli, startą skórkę z cytryny, rum i zakwas. Dobrze wyrabiamy ciasto.

2. 

Ciasto odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

3. Jabłkowy kompot

jabłka 600 gramów  woda 100 mililitrów  cukier kryształ 60 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka  przyprawa goździki całe 3 sztuki

Jabłka obieramy, usuwamy nasionka i kroimy na ósemki. Wkładamy je do garnka, dodajemy wodę, cukier, cynamon i goździki. Gotujemy 15 minut często mieszając. Sok z kompotu zlewamy a jabłka odstawiamy do wystygnięcia. Na drożdżówki możemy użyć również jabłkowy kompot w puszce.

4. Twarogowe nadzienie

twaróg mielony 250 gramów  jajka kurze 1 sztuka  cukier waniliowy 20 gramów

Twaróg mieszamy z jajkiem i cukrem waniliowym.

5. Drożdżówki

Z drożdżowego ciasta wyrabiamy 16 sztuk kuleczek i układamy je w dostatecznych odstępach od siebie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 10 minut.

6. 

Za pomocą miski zgniatamy kuleczki na okrągłe placki.

7. 

Na środek drożdżówek dajemy twarogowe nadzienie i łyżką je rozprowadzamy, ale nie aż po brzegi.

8. 

białko jajka 2 sztuki

Na nadzienie układamy jabłka z kompotu a brzegi drożdżówek smarujemy roztrzepanym białkiem. Białka zostały nam z jajek, z których żółtka użyliśmy do ciasta.

9. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 - 200°C przez 15 - 20 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie