swiatwemnie.pl

Kluski brokułowe z mięsem wędzonym w garnku na parę

     

Kluski brokułowe (knedle) przygotowane w garnku na parę to idealna propozycja na zdrową kolację. Podajemy ciepłe, posypane smażoną na oliwie cebulą.

Pichcił

Ilość porcji

7

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

nízka

 

 

 
 
Brokuły1kilogram
Cebula200gramów
Jajka kurze2sztuki
Masło50gramów
Mięso wędzone250gramów
Mąka tortowa pszenna t450400gramów
Oliwa30mililitrów
Sól3łyżeczki

1. Przygotowanie brokułów

brokuły 1 kg

Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy na parze do uzyskania miękkości. Odstawiamy do schłodzenia, następnie rozdrabniamy lub delikatnie miksujemy przy użyciu blendera.

Przygotowanie brokułów

2. Przygotowanie masy na kluski

mięso wędzone 250 g  sól 3 łyżeczki  mąka tortowa pszenna T450 400 g  jajka kurze 2 sztuki  masło 50 g

Mięso wędzone kroimy na drobną kostkę. Do zmiksowanych brokułów dodajemy sól, mąkę, jajka i mięso. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Przygotowujemy garnek na parę, przy czym dna poszczególnych części smarujemy masłem.

Przygotowanie masy na kluski

3. Kluski formujemy na kształt kulek

Z masy tworzymy kulki w ilości 6-8 sztuk i wkładamy je do pierwszego naczynia. Wokół każdej kulki pozostawiamy wystarczającą ilość miejsca na wyciekającą parę. Napełniamy drugie i trzecie naczynie.

Kluski formujemy na kształt kulek

4. Gotowanie na parze

Gotujemy na parze przez 30 minut

Gotowanie na parze

5. Smażenie cebuli

cebula 200 g  oliwa 30 ml

Cebulę drobno kroimy. Do rondelka dodajemy cebulę i stale mieszając podsmażamy do uzyskania brązowego koloru.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się