swiatwemnie.pl

Kluski brokułowe z mięsem wędzonym w garnku na parę

    

Kluski brokułowe (knedle) przygotowane w garnku na parę to idealna propozycja na zdrową kolację. Podajemy ciepłe, posypane smażoną na oliwie cebulą.

Pichcił

Ilość porcji

7

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

 

brokuły1kilogram
cebula200gramów
jajka kurze2sztuki
masło50gramów
mięso wędzone250gramów
mąka tortowa pszenna T450400gramów
olej rzepakowy2łyżki
sól3łyżeczki

1. Przygotowanie brokułów

brokuły 1 kilogram

Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy na parze do uzyskania miękkości. Odstawiamy do schłodzenia, następnie rozdrabniamy lub delikatnie miksujemy przy użyciu blendera.

Przygotowanie brokułów

2. Przygotowanie masy na kluski

mięso wędzone 250 gramów  sól 3 łyżeczki  mąka tortowa pszenna T450 400 gramów  jajka kurze 2 sztuki  masło 50 gramów

Mięso wędzone kroimy na drobną kostkę. Do zmiksowanych brokułów dodajemy sól, mąkę, jajka i mięso. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Przygotowujemy garnek na parę, przy czym dna poszczególnych części smarujemy masłem.

Przygotowanie masy na kluski

3. Kluski formujemy na kształt kulek

Z masy tworzymy kulki w ilości 6-8 sztuk i wkładamy je do pierwszego naczynia. Wokół każdej kulki pozostawiamy wystarczającą ilość miejsca na wyciekającą parę. Napełniamy drugie i trzecie naczynie.

Kluski formujemy na kształt kulek

4. Gotowanie na parze

Gotujemy na parze przez 30 minut

Gotowanie na parze

5. Smażenie cebuli

cebula 200 gramów  olej rzepakowy 2 łyżki

Cebulę drobno kroimy. Do rondelka dodajemy cebulę i stale mieszając podsmażamy do uzyskania brązowego koloru.

Smacznego!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się