swiatwemnie.pl

Kluski brokułowe z mięsem wędzonym w garnku na parę

    

Kluski brokułowe (knedle) przygotowane w garnku na parę to idealna propozycja na zdrową kolację. Podajemy ciepłe, posypane smażoną na oliwie cebulą.

Pichcił

Ilość porcji

7

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

 

brokuły1kilogram
cebula200gramów
jajka kurze2sztuki
masło50gramów
mięso wędzone250gramów
mąka tortowa pszenna T450400gramów
oliwa30mililitrów
sól3łyżeczki

1. Przygotowanie brokułów

brokuły 1 kilogram

Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy na parze do uzyskania miękkości. Odstawiamy do schłodzenia, następnie rozdrabniamy lub delikatnie miksujemy przy użyciu blendera.

Przygotowanie brokułów

2. Przygotowanie masy na kluski

mięso wędzone 250 gramów  sól 3 łyżeczki  mąka tortowa pszenna T450 400 gramów  jajka kurze 2 sztuki  masło 50 gramów

Mięso wędzone kroimy na drobną kostkę. Do zmiksowanych brokułów dodajemy sól, mąkę, jajka i mięso. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Przygotowujemy garnek na parę, przy czym dna poszczególnych części smarujemy masłem.

Przygotowanie masy na kluski

3. Kluski formujemy na kształt kulek

Z masy tworzymy kulki w ilości 6-8 sztuk i wkładamy je do pierwszego naczynia. Wokół każdej kulki pozostawiamy wystarczającą ilość miejsca na wyciekającą parę. Napełniamy drugie i trzecie naczynie.

Kluski formujemy na kształt kulek

4. Gotowanie na parze

Gotujemy na parze przez 30 minut

Gotowanie na parze

5. Smażenie cebuli

cebula 200 gramów  oliwa 30 mililitrów

Cebulę drobno kroimy. Do rondelka dodajemy cebulę i stale mieszając podsmażamy do uzyskania brązowego koloru.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się