swiatwemnie.pl

Kluski brokułowe z mięsem wędzonym w garnku na parę

Kluski brokułowe (knedle) przygotowane w garnku na parę to idealna propozycja na zdrową kolację. Podajemy ciepłe, posypane smażoną na oliwie cebulą.

 

Ilość porcji: 7

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
brokuły1kilogram
cebula200gramów
jajka kurze2sztuki
masło50gramów
mięso wędzone250gramów
mąka tortowa pszenna T450400gramów
oliwa30mililitrów
sól3łyżeczki

1. Przygotowanie brokułów

brokuły 1 kg

Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy na parze do uzyskania miękkości. Odstawiamy do schłodzenia, następnie rozdrabniamy lub delikatnie miksujemy przy użyciu blendera.

Przygotowanie brokułów

2. Przygotowanie masy na kluski

mięso wędzone 250 g  sól 3 łyżeczki  mąka tortowa pszenna T450 400 g  jajka kurze 2 sztuki  masło 50 g

Mięso wędzone kroimy na drobną kostkę. Do zmiksowanych brokułów dodajemy sól, mąkę, jajka i mięso. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Przygotowujemy garnek na parę, przy czym dna poszczególnych części smarujemy masłem.

Przygotowanie masy na kluski

3. Kluski formujemy na kształt kulek

Z masy tworzymy kulki w ilości 6-8 sztuk i wkładamy je do pierwszego naczynia. Wokół każdej kulki pozostawiamy wystarczającą ilość miejsca na wyciekającą parę. Napełniamy drugie i trzecie naczynie.

Kluski formujemy na kształt kulek

4. Gotowanie na parze

Gotujemy na parze przez 30 minut

Gotowanie na parze

5. Smażenie cebuli

cebula 200 g  oliwa 30 ml

Cebulę drobno kroimy. Do rondelka dodajemy cebulę i stale mieszając podsmażamy do uzyskania brązowego koloru.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się