swiatwemnie.pl

Wątróbka wieprzowa w sosie własnym

    

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

 

cebula150gramów
czarny pieprz mielony½
majeranek1łyżeczka
mielona czerwona papryka2łyżeczki
musztarda stołowa1łyżka
skrobia kukurydziana30gramów
smalec30gramów
sól-
woda400mililitrów
wątróbka wieprzowa600gramów

1. Usuwanie błon z wątróbki wieprzowej

wątróbka wieprzowa 600 gramów

Wątróbkę wieprzową myjemy, odstawiamy by ściekła z wody i kładziemy ją na deskę.

Usuwanie błon z wątróbki wieprzowej

2. 

Ostrym nożykiem nacinamy początek błony - kanał w wątróbce. Palcami kanały stopniowo wyciągamy.

3. 

Po wyciągnięciu wszystkich kanalików wątróbka będzie jakby z jednej strony popękana. Kroimy ją na plasterki. Jeśli w wątróbce kanaliki zostawimy, musimy wziąść pod uwagę to, że się nie uduszą w wątróbce i będą twarde.

4. Duszenie

smalec 30 gramów  cebula 150 gramów

Cebulę obieramy, drobno kroimy i na roztopionym smalcu smażymy ją na złoty kolor. Dodajemy wątróbkę, mieszamy aż zrobi się jasna.

Duszenie

5. 

musztarda stołowa 1 łyżka  czarny pieprz mielony ½ čl  majeranek 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki

Dodajemy musztardę, dosypujemy pieprz, majeranek, paprykę, mieszamy

6. 

woda 200 mililitrów

i od razu podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem 25 minut.

7. 

woda 200 mililitrów  skrobia kukurydziana 30 gramów

W wodzie mieszamy skrobię i danie zagęszczamy.

8. 

sól

Solimy tuż przed podaniem. W przeciwny wypadku wątróbka stwardnieje.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się