swiatwemnie.pl

Wątróbka wieprzowa w sosie własnym

NO_DESC_

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 50 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cebula150gramów
Czarny pieprz mielony½čl
Majeranek1łyżeczka
Mielona czerwona papryka2łyżeczki
Musztarda stołowa1łyżka
Skrobia kukurydziana30gramów
Smalec30gramów
Sól
Woda400mililitrów
Wątróbka wieprzowa600gramów

1. Usuwanie błon z wątróbki wieprzowej

wątróbka wieprzowa 600 g

Wątróbkę wieprzową myjemy, odstawiamy by ściekła z wody i kładziemy ją na deskę.

Usuwanie błon z wątróbki wieprzowej

2. 

Ostrym nożykiem nacinamy początek błony - kanał w wątróbce. Palcami kanały stopniowo wyciągamy.

3. 

Po wyciągnięciu wszystkich kanalików wątróbka będzie jakby z jednej strony popękana. Kroimy ją na plasterki. Jeśli w wątróbce kanaliki zostawimy, musimy wziąść pod uwagę to, że się nie uduszą w wątróbce i będą twarde.

4. Duszenie

smalec 30 g  cebula 150 g

Cebulę obieramy, drobno kroimy i na roztopionym smalcu smażymy ją na złoty kolor. Dodajemy wątróbkę, mieszamy aż zrobi się jasna.

Duszenie

5. 

musztarda stołowa 1 łyżka  czarny pieprz mielony ½ čl  majeranek 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki

Dodajemy musztardę, dosypujemy pieprz, majeranek, paprykę, mieszamy

6. 

woda 200 ml

i od razu podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem 25 minut.

7. 

woda 200 ml  skrobia kukurydziana 30 g

W wodzie mieszamy skrobię i danie zagęszczamy.

8. 

sól

Solimy tuż przed podaniem. W przeciwny wypadku wątróbka stwardnieje.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się