Wątróbka wieprzowa w sosie własnym
przepis,fotoprzepis,cebula,wątróbka wieprzowa,Wieprzowina,Bezglutenowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
cebula | 150 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | ||
majeranek | 1 | łyżeczka | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
musztarda stołowa | 1 | łyżka | |
skrobia kukurydziana | 30 | gramów | |
smalec | 30 | gramów | |
sól | - | ||
woda | 400 | mililitrów | |
wątróbka wieprzowa | 600 | gramów |
Przepis
1. Usuwanie błon z wątróbki wieprzowej
wątróbka wieprzowa 600 gramów
Wątróbkę wieprzową myjemy, odstawiamy by ściekła z wody i kładziemy ją na deskę.
2.
Ostrym nożykiem nacinamy początek błony - kanał w wątróbce. Palcami kanały stopniowo wyciągamy.
3.
Po wyciągnięciu wszystkich kanalików wątróbka będzie jakby z jednej strony popękana. Kroimy ją na plasterki. Jeśli w wątróbce kanaliki zostawimy, musimy wziąść pod uwagę to, że się nie uduszą w wątróbce i będą twarde.
4. Duszenie
smalec 30 gramów • cebula 150 gramów
Cebulę obieramy, drobno kroimy i na roztopionym smalcu smażymy ją na złoty kolor. Dodajemy wątróbkę, mieszamy aż zrobi się jasna.
5.
musztarda stołowa 1 łyżka • czarny pieprz mielony ½ čl • majeranek 1 łyżeczka • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki
Dodajemy musztardę, dosypujemy pieprz, majeranek, paprykę, mieszamy
7.
woda 200 mililitrów • skrobia kukurydziana 30 gramów
W wodzie mieszamy skrobię i danie zagęszczamy.
Smacznego!