Słone mięsno-kapuściane buchty

Buchty najsmaczniejsze są świeże, dlatego je trzeba szybko zjeść :) Co na pewno nie będzie dużym problemem :)
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,cebula,wieprzowe mięso mielone,kiszona kapusta,Wieprzowina
Wieprzowina
Składniki
Składniki
cebula | 120 53 | gramów kcal | |
cukier kryształ | ¼ 6 | łyżeczki kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
kiszona kapusta | 200 40 | gramów kcal | |
mielona czerwona papryka | 1 16 | łyżeczka kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 120 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 1735 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
olej słonecznikowy | 0 ?? | kcal | |
smalec | 75 673 | mililitrów kcal | |
smalec | 1 135 | łyżka kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
wieprzowe mięso mielone | 400 1040 | gramów kcal | |
świeże drożdże | 20 21 | gramów kcal |
Przepis
1. Ciasto
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • cukier kryształ ¼ łyżeczki • świeże drożdże 20 gramów
W mleku z odrobiną cukru wyrabiamy rozczyn.

2.
mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • jajka kurze 1 sztuka • smalec 75 mililitrów • sól ½ łyżeczki
Do miski ważymy mąkę, dodajemy jajko, roztopiony smalec (ewentualnie olej), sól i wlewamy rozczyn.

3.
Wyrabiamy ciasto które przykryte odstawiamy, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

4. Mięsno-kapuściany farsz
cebula 120 gramów • smalec 1 łyżka
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na smalcu.

5.
wieprzowe mięso mielone 400 gramów • sól ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka
Dodajemy mielone mięso, solimy, pieprzymy i posypujemy papryką. Mięso 5 minut smażymy i potem...

6.
kiszona kapusta 200 gramów
...dodajemy kapustę. Mieszamy i 15 minut dusimy. Farsz odkładamy do ostudzenia.

7. Faszerowanie i pieczenie bucht
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na dostateczną grubość. Kroimy je na kwadraty około 12x12cm. Na kwadraty równomiernie rozdzielamy cały farsz.

8.
Farsz owijamy ciastem i wytwarzamy buchtę.

9.
Blachę polewamy olejem i układamy w niej buchty zamkniętą stroną w dół. Podczas układania buchty po brzegach smarujemy olejem i dociskamy je na blasze do siebie. Po ułożeniu wszystkich bucht odstawiamy je na 10 minut do podrośnięcia.

10.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 - 190°C przez około 35 minut.

Smacznego!