swiatwemnie.pl

Słone mięsno-kapuściane buchty

     

Buchty najsmaczniejsze są świeże, dlatego je trzeba szybko zjeść :) Co na pewno nie będzie dużym problemem :)

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. Ciasto

mleko półtłuste 1,5% 250 ml  cukier kryształ ¼ łyżeczki  świeże drożdże 20 g

W mleku z odrobiną cukru wyrabiamy rozczyn.

Ciasto

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 500 g  jajka kurze 1 sztuka  smalec 75 ml  sól ½ łyżeczki

Do miski ważymy mąkę, dodajemy jajko, roztopiony smalec (ewentualnie olej), sól i wlewamy rozczyn.

3. 

Wyrabiamy ciasto które przykryte odstawiamy, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

4. Mięsno-kapuściany farsz

cebula 120 g  smalec 1 łyżka

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na smalcu.

Mięsno-kapuściany farsz

5. 

wieprzowe mięso mielone 400 g  sól ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka

Dodajemy mielone mięso, solimy, pieprzymy i posypujemy papryką. Mięso 5 minut smażymy i potem...

6. 

kiszona kapusta 200 g

...dodajemy kapustę. Mieszamy i 15 minut dusimy. Farsz odkładamy do ostudzenia.

7. Faszerowanie i pieczenie bucht

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na dostateczną grubość. Kroimy je na kwadraty około 12x12cm. Na kwadraty równomiernie rozdzielamy cały farsz.

Faszerowanie i pieczenie bucht

8. 

Farsz owijamy ciastem i wytwarzamy buchtę.

9. 

olej słonecznikowy

Blachę polewamy olejem i układamy w niej buchty zamkniętą stroną w dół. Podczas układania buchty po brzegach smarujemy olejem i dociskamy je na blasze do siebie. Po ułożeniu wszystkich bucht odstawiamy je na 10 minut do podrośnięcia.

10. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 - 190°C przez około 35 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się