PRZEPISY

Słone mięsno-kapuściane buchty

Słone mięsno-kapuściane buchty

Buchty najsmaczniejsze są świeże, dlatego je trzeba szybko zjeść :) Co na pewno nie będzie dużym problemem :)

przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,cebula,wieprzowe mięso mielone,kiszona kapusta,Wieprzowina,Sezonowe przepisy

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula120gramów
cukier kryształ¼łyżeczki
czarny pieprz mielony½łyżeczki
jajka kurze1sztuka
kiszona kapusta200gramów
mielona czerwona papryka1łyżeczka
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750500gramów
mąka chlebowa pszenna T750-
olej słonecznikowy-
smalec75mililitrów
smalec1łyżka
sól1łyżeczka
wieprzowe mięso mielone400gramów
świeże drożdże20gramów

 

Przepis

1. Ciasto

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  cukier kryształ ¼ łyżeczki  świeże drożdże 20 gramów

W mleku z odrobiną cukru wyrabiamy rozczyn.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  jajka kurze 1 sztuka  smalec 75 mililitrów  sól ½ łyżeczki

Do miski ważymy mąkę, dodajemy jajko, roztopiony smalec (ewentualnie olej), sól i wlewamy rozczyn.

3. 

Wyrabiamy ciasto które przykryte odstawiamy, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

4. Mięsno-kapuściany farsz

cebula 120 gramów  smalec 1 łyżka

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na smalcu.

5. 

wieprzowe mięso mielone 400 gramów  sól ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka

Dodajemy mielone mięso, solimy, pieprzymy i posypujemy papryką. Mięso 5 minut smażymy i potem...

6. 

kiszona kapusta 200 gramów

...dodajemy kapustę. Mieszamy i 15 minut dusimy. Farsz odkładamy do ostudzenia.

7. Faszerowanie i pieczenie bucht

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na dostateczną grubość. Kroimy je na kwadraty około 12x12cm. Na kwadraty równomiernie rozdzielamy cały farsz.

8. 

Farsz owijamy ciastem i wytwarzamy buchtę.

9. 

olej słonecznikowy

Blachę polewamy olejem i układamy w niej buchty zamkniętą stroną w dół. Podczas układania buchty po brzegach smarujemy olejem i dociskamy je na blasze do siebie. Po ułożeniu wszystkich bucht odstawiamy je na 10 minut do podrośnięcia.

10. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 - 190°C przez około 35 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie