Francuskie ziemniaki z surowych ziemniaków
W ten sposób przygotowane ziemniaki są tak samo smaczne jak te przygotowane z gotowanych ziemniaków. Zaletą jest to, że oszczędzają czas.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,kiełbasa,jajka kurze,jajka kurze,cebula,Wieprzowina
Wieprzowina
Składniki
Składniki
bułka tarta | 0 | ||
cebula | 200 | gramów | |
czarny pieprz mielony | 1 | łyżeczka | |
jajka kurze | 8 | sztuk | |
kiełbasa | 250 | gramów | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 250 | mililitrów | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
smalec | - | ||
sól | 2 | łyżeczki | |
ziemniaki | 1250 | gramów |
Przepis
1.
ziemniaki 1250 gramów • kiełbasa 250 gramów • jajka kurze 4 sztuki • cebula 200 gramów
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie kółeczka. Na kółeczka kroimy też kiełbasę. Jajka gotujemy na twardo, ostudzamy, obieramy i również kroimy na kółeczka. Cebulę obieramy i kroimy na drobno.

2.
Naczynie żaroodporne (35x20 cm) natłuszczamy i posypujemy bułką tartą, poszczególne składniki warstwujemy. Układamy ziemniaki, posypujemy je cebulą, rozkładamy kiełbasę a na nią jajka. Ponownie kładziemy ziemniaki, cebulę, kiełbasę i jajka.

3.
mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów • jajka kurze 4 sztuki • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka • bułka tarta
Na koniec kładziemy ostatnią warstwę z ziemniaków. Tak przygotowane ziemniaki, przykryte wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut i podpiekamy. W mleku mieszamy śmietanę, jajka, sól i pieprz i po wymienionych wyżej minutach zalewamy przygotowaną mieszanką ziemniaki. Wierzch delikatnie posypujemy bułką tartą.

4.
Przykryte dalej pieczemy około 40 minut. Ziemniaki odkrywamy i dopiekamy jeszcze około 10 - 15 minut w większym stopniu temperatury.

Smacznego!