swiatwemnie.pl

Francuskie ziemniaki z surowych ziemniaków

     

W ten sposób przygotowane ziemniaki są tak samo smaczne jak te przygotowane z gotowanych ziemniaków. Zaletą jest to, że oszczędzają czas.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

niska

 

 

Bułka tarta
Cebula200gramów
Czarny pieprz mielony1łyżeczka
Jajka kurze8sztuk
Kiełbasa250gramów
Kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)250mililitrów
Mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
Smalec
Sól2łyżeczki
Ziemniaki1250gramów

1. 

ziemniaki 1250 g  kiełbasa 250 g  jajka kurze 4 sztuki  cebula 200 g

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie kółeczka. Na kółeczka kroimy też kiełbasę. Jajka gotujemy na twardo, ostudzamy, obieramy i również kroimy na kółeczka. Cebulę obieramy i kroimy na drobno.

2. 

smalec  bułka tarta

Naczynie żaroodporne (35x20 cm) natłuszczamy i posypujemy bułką tartą, poszczególne składniki warstwujemy. Układamy ziemniaki, posypujemy je cebulą, rozkładamy kiełbasę a na nią jajka. Ponownie kładziemy ziemniaki, cebulę, kiełbasę i jajka.

3. 

mleko półtłuste 1,5% 200 ml  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 ml  jajka kurze 4 sztuki  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  bułka tarta

Na koniec kładziemy ostatnią warstwę z ziemniaków. Tak przygotowane ziemniaki, przykryte wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut i podpiekamy. W mleku mieszamy śmietanę, jajka, sól i pieprz i po wymienionych wyżej minutach zalewamy przygotowaną mieszanką ziemniaki. Wierzch delikatnie posypujemy bułką tartą.

4. 

Przykryte dalej pieczemy około 40 minut. Ziemniaki odkrywamy i dopiekamy jeszcze około 10 - 15 minut w większym stopniu temperatury.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się