swiatwemnie.pl

Francuskie ziemniaki z surowych ziemniaków

W ten sposób przygotowane ziemniaki są tak samo smaczne jak te przygotowane z gotowanych ziemniaków. Zaletą jest to, że oszczędzają czas.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
bułka tarta
cebula300gramów
czarny pieprz mielony1łyżeczka
jajka kurze8sztuk
kiełbasa300gramów
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)250mililitrów
mleko półtłuste 1,5%300mililitrów
smalec
sól2łyżeczki
ziemniaki1.5kilograma

1. 

ziemniaki 1.5 kg  kiełbasa 300 g  jajka kurze 4 sztuki  cebula 300 g

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie kółeczka. Na kółeczka kroimy też kiełbasę. Jajka gotujemy na twardo, ostudzamy, obieramy i również kroimy na kółeczka. Cebulę obieramy i kroimy na drobno.

2. 

smalec  bułka tarta

Naczynie żaroodporne natłuszczamy i posypujemy bułką tartą, poszczególne składniki warstwujemy. Układamy ziemniaki, posypujemy je cebulą, rozkładamy kiełbasę a na nią jajka. Ponownie kładziemy ziemniaki, cebulę, kiełbasę i jajka.

3. 

mleko półtłuste 1,5% 300 ml  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 ml  jajka kurze 4 sztuki  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  bułka tarta

Na koniec kładziemy ostatnią warstwę z ziemniaków. Tak przygotowane ziemniaki, przykryte wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut i podpiekamy. W mleku mieszamy śmietanę, jajka, sól i pieprz i po wymienionych wyżej minutach zalewamy przygotowaną mieszanką ziemniaki. Wierzch delikatnie posypujemy bułką tartą.

4. 

Przykryte dalej pieczemy około 40 minut. Ziemniaki odkrywamy i dopiekamy jeszcze około 10 - 15 minut w większym stopniu temperatury.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się