PRZEPISY

Francuskie ziemniaki z surowych ziemniaków

Francuskie ziemniaki z surowych ziemniaków

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

W ten sposób przygotowane ziemniaki są tak samo smaczne jak te przygotowane z gotowanych ziemniaków. Zaletą jest to, że oszczędzają czas.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,kiełbasa,jajka kurze,jajka kurze,cebula,Wieprzowina,Sezonowe przepisy

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

niska

Składniki

Składniki

bułka tarta

0

??

kcal

cebula

200

88

gramów

kcal

czarny pieprz mielony

1

17

łyżeczka

kcal

jajka kurze

8

704

sztuk

kcal

kiełbasa

250

778

gramów

kcal

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)

250

400

mililitrów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

200

96

mililitrów

kcal

smalec

0

??

kcal

sól

2

0

łyżeczki

kcal

ziemniaki

1250

1150

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

ziemniaki 1250 gramów  kiełbasa 250 gramów  jajka kurze 4 sztuki  cebula 200 gramów

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie kółeczka. Na kółeczka kroimy też kiełbasę. Jajka gotujemy na twardo, ostudzamy, obieramy i również kroimy na kółeczka. Cebulę obieramy i kroimy na drobno.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie...

2. 

smalec  bułka tarta

Naczynie żaroodporne (35x20 cm) natłuszczamy i posypujemy bułką tartą, poszczególne składniki warstwujemy. Układamy ziemniaki, posypujemy je cebulą, rozkładamy kiełbasę a na nią jajka. Ponownie kładziemy ziemniaki, cebulę, kiełbasę i jajka.

Naczynie żaroodporne (35x20 cm) natłuszczamy i...

3. 

mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów  jajka kurze 4 sztuki  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  bułka tarta

Na koniec kładziemy ostatnią warstwę z ziemniaków. Tak przygotowane ziemniaki, przykryte wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut i podpiekamy. W mleku mieszamy śmietanę, jajka, sól i pieprz i po wymienionych wyżej minutach zalewamy przygotowaną mieszanką ziemniaki. Wierzch delikatnie posypujemy bułką tartą.

Na koniec kładziemy ostatnią warstwę z...

4. 

Przykryte dalej pieczemy około 40 minut. Ziemniaki odkrywamy i dopiekamy jeszcze około 10 - 15 minut w większym stopniu temperatury.

Przykryte dalej pieczemy około 40 minut....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się