Filety rybne na cebuli
![Filety rybne na cebuli](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001127/img_pl_4x3/filety-rybne-na-cebuli_00180.jpg)
Dietetycznie przygotowana ryba na stół wigilijny jak też do zwyczajnej konsumpcji podczas całego roku.
przepis,fotoprzepis,filety rybne,cebula,Wieprzowina,Sezonowe przepisy,Bezglutenowe
Wieprzowina
Przepis
1.
filety rybne 800 gramów • sól • mielona czerwona papryka • cebula 500 gramów
Filety rybne zostawiamy do prawie całkowitego rozmrożenia. Następnie je z każdej strony solimy i posypujemy papryką. Cebulę obieramy, w miarę możliwości kroimy na cienkie kółeczka, resztę kroimy na kawałki. Część cebuli pokrojonej na kawałki wsypujemy na dno naczynia żaroodpornego.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001127/small/IMG_9715.jpg)
2.
Potem układamy na stojąco kostki fileta. Między dwie kostki wkładamy 2 kółeczka cebuli.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001127/small/IMG_9716.jpg)
3.
masło 60 gramów
Pozostałe kółeczka rozbieramy i układamy je na wierzchu na filetach. Na górę układamy płaty masła. Naczynie żaroodporne zamykamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200°C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001127/small/IMG_9717.jpg)
4.
Naczynie odkrywamy i filety zapiekamy 10 minut w temperaturze 250°C. Czas pieczenia jest dłuższy żeby cebula uległa dobremu upieczeniu. Sama ryba będzie upieczona sporo szybciej.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001127/small/IMG_9728.jpg)
5.
Podajemy z ziemniaczanym puree, gotowanymi ziemniakami lub sałatką ziemniaczaną.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001127/small/IMG_9737.jpg)
Smacznego!