swiatwemnie.pl

Filety rybne na cebuli

     

Dietetycznie przygotowana ryba na stół wigilijny jak też do zwyczajnej konsumpcji podczas całego roku.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

Kategorie:    

 

Cebula500gramów
Filety rybne800gramów
Masło60gramów
Mielona czerwona papryka
Sól

1. 

filety rybne 800 g  sól  mielona czerwona papryka  cebula 500 g

Filety rybne zostawiamy do prawie całkowitego rozmrożenia. Następnie je z każdej strony solimy i posypujemy papryką. Cebulę obieramy, w miarę możliwości kroimy na cienkie kółeczka, resztę kroimy na kawałki. Część cebuli pokrojonej na kawałki wsypujemy na dno naczynia żaroodpornego.

2. 

Potem układamy na stojąco kostki fileta. Między dwie kostki wkładamy 2 kółeczka cebuli.

3. 

masło 60 g

Pozostałe kółeczka rozbieramy i układamy je na wierzchu na filetach. Na górę układamy płaty masła. Naczynie żaroodporne zamykamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200°C.

4. 

Naczynie odkrywamy i filety zapiekamy 10 minut w temperaturze 250°C. Czas pieczenia jest dłuższy żeby cebula uległa dobremu upieczeniu. Sama ryba będzie upieczona sporo szybciej.

5. 

Podajemy z ziemniaczanym puree, gotowanymi ziemniakami lub sałatką ziemniaczaną.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się