Rosół z nudlami
Doskonała japońska zupa.
przepis,fotoprzepis,piersi z kurczaka,por,boczniak ostrygowaty,groszek,jajka kurze,Zupy mięsne,Kuchnia japońska,,Sezonowe przepisy,Bezlaktozowe
Zupy mięsne
Kuchnia japońska
Kategorie
Zupy mięsne Kuchnia japońska Sezonowe przepisy Bezlaktozowe Kuchnia azjatycka Sezon - Zielony groszek Sezon - Por
Składniki
Składniki
boczniak ostrygowaty | 150 | gramów | |
czosnek | 2 | ząbki | |
groszek | 250 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
korzeń imbiru | 30 | gramów | |
kostka drobiowa | 10 | gramów | |
makaron - lub kluski | 125 | gramów | |
marchew | 20 | gramów | |
oliwa | 4 | łyżki | |
piersi z kurczaka | 500 | gramów | |
por | 70 | gramów | |
sos sojowy | 4 | łyżki | |
sól | ½ | łyżeczki | |
woda | 2.5 | litra |
Przepis
1.
piersi z kurczaka 500 gramów • woda 2.5 litra • sól ½ łyżeczki • kostka drobiowa 10 gramów
Piersi z kurczaka smażymy w suchym garnku, zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez około 30 minut, tak aby woda odparowała i pozostało około 1,5 litra wywaru. Mięso wyciągamy, kładziemy na talerz i zakrywamy. Do wywaru dodajemy kostkę rosołową, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.
2.
por 70 gramów • marchew 20 gramów • korzeń imbiru 30 gramów • czosnek 2 ząbki • oliwa 4 łyżki
Por, imbir, marchew i czosnek obieramy i kroimy. W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy warzywa, delikatnie smażymy.
3.
Warzywa zalewamy wywarem i gotujemy przez 15 minut.
5.
Wywar odcedzamy i rozdzielamy na pół.
6.
boczniak ostrygowaty 150 gramów • groszek 250 gramów • makaron - lub kluski 125 gramów
W jednej połowie wywaru przez 8 minut gotujemy boczniaki, które następnie wyciągamy. Do tego samego wywaru dodajemy groszek, kluski, gotujemy przez 5 minut. Odstawiamy i do klusek oraz groszku dokładamy mięso drobiowe, aby podgrzać je przed podaniem.
8. Podajemy
Mięso kroimy na płatki i układamy na brzegu talerza. Na środek kładziemy kluski z groszkiem. Po przeciwnej stronie kładziemy jajko, boczniaki. Całą zawartość talerza zalewamy drugą połową gorącego wywaru, w ilości zależnej od naszego smaku. Posypujemy pokrojoną cebulką. Zupa powinna być gęstsza. Spożywamy przy użyciu pałeczek. Powstały wywar zgodnie z azjatycką tradycją wypijamy lub po europejsku zjadamy dużą łyżką.
Smacznego!