swiatwemnie.pl

Gazdowski kapuśniak z kaszą

Pełny garnek doskonałej zupy na świąteczny czy sylwestrowy stół. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, ugotować sobie ten rarytas kiedykolwiek podczas całego roku.

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
cebula150gramów
czosnek5ząbków
kasza jęczmienna100gramów
kiełbasa200gramów
kiszona kapusta1.5kilograma
mielona czerwona papryka3łyżeczki
woda
woda3litry
wędzone mięso1kilogram

1. 

wędzone mięso 1 kg  woda  woda 2 litry  kasza jęczmienna 100 g  cebula 150 g

Wędzone mięso wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i 20 minut gotujemy. Potem wodę wylewamy i dolewamy świeżej i wymienionej ilości, dodajemy kaszę i cebulę. Gotujemy do miękkości mięsa - około 40 minut.

2. 

Mięso wyciągamy i kroimy na małe kawałki.

3. 

kiszona kapusta 1.5 kg  mielona czerwona papryka 3 łyżeczki  woda 1 litr

Do kaszy dodajemy kapustę bez wody z niej. Wodę z kapusty nie wylewamy, odstawiamy ją na ewentualne końcowe doprawienie zupy. Dodajemy paprykę i dolewamy czystej wody. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

4. 

Dodajemy pokrojone mięso ...

5. 

kiełbasa 200 g  czosnek 5 ząbków

... i do kapuśniaka wkładamy kiełbasę w całości. Wszystko razem gotujemy 30 minut. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i według smaku, jeśli jest kapuśniak mało kwaśny, dolewamy wodę z kapusty.

6. 

Przed podawaniem kiełbasę kroimy i podajemy w pojedynczych porcjach zupy. Zupę nie solimy. Potrzebny słony smak zyska z kwaśnej kapusty i gotowanego wędzonego mięsa.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się