PRZEPISY

Sylwestrowy kapuśniak

Sylwestrowy kapuśniak

bi-star-fillbi-starbi-starbi-starbi-star

Przepis na 18-20 porcji wybornego kapuśniaka na wielkie sylwestrowe party. Gotujemy w wielkim, przynajmniej 8 litrowym garnku.

przepis,fotoprzepis,Udo wieprzowe,suszone grzyby,suszone grzyby,kiszona kapusta,śliwki suszone,kiełbasa,Zupy mięsne,Sylwester,Bezlaktozowe,Bezglutenowe

Zupy mięsne

Pichcił

Ilość porcji

18

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

Udo wieprzowe

500

855

gramów

kcal

cebula

250

110

gramów

kcal

kiełbasa

500

1555

gramów

kcal

kiszona kapusta

2.5

500

kilograma

kcal

mielona czerwona papryka

3

48

łyżeczki

kcal

smalec

50

449

gramów

kcal

suszone grzyby

80

100

gramów

kcal

sól

1

0

łyżeczka

kcal

woda

4.5

0

litra

kcal

śliwki suszone

12

??

sztuk

kcal

 

Przepis

1. 

cebula 250 gramów  smalec 50 gramów

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na smalcu.

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na smalcu....

2. 

Udo wieprzowe 500 gramów

Mięso myjemy i kroimy na kostki.

Mięso myjemy i kroimy na kostki....

3. 

suszone grzyby 30 gramów

Suszone grzyby leśne moczymy w zimnej wodzie.

Suszone grzyby leśne moczymy w zimnej wodzie....

4. 

Do przysmażonej cebuli dodajemy mięso i mieszamy aż naciągnie.

Do przysmażonej cebuli dodajemy mięso i mieszamy...

5. 

Dodajemy grzyby....

Dodajemy grzyby.......

6. 

mielona czerwona papryka 3 łyżeczki  sól 1 łyżeczka

...ściągamy z ognia i dosypujemy paprykę oraz sól. Mieszamy...

...ściągamy z ognia i dosypujemy paprykę oraz...

7. 

woda 1.5 litra

...i dolewamy wodę. Po zagotowaniu przykrywamy i przez 35 minut mięso dusimy na średnim płomieniu.

...i dolewamy wodę. Po zagotowaniu przykrywamy i...

8. 

kiszona kapusta 2.5 kilograma

Kapustę odcedzamy (zostanie nam z podanej wagi 2 kg kapusty i 0,5 l kapuścianej wody). Kapuścianą wodę zostawiamy, gdyż na końcu możemy ją wedle gustu dolać jeżeli kapusta jest mało kwaśna.

Kapustę odcedzamy (zostanie nam z podanej wagi 2...

9. 

śliwki suszone 12 sztuk

Śliwki myjemy.

Śliwki myjemy....

10. 

suszone grzyby 50 gramów

Grzyby moczymy w wodzie.

Grzyby moczymy w wodzie....

11. 

Kapustę, śliwki oraz grzyby dodajemy do mięsa.

Kapustę, śliwki oraz grzyby dodajemy do mięsa....

12. 

woda 3 litry

Dolewamy wodę, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i dalej przez 15 minut gotujemy.

Dolewamy wodę, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia...

13. 

kiełbasa 500 gramów

Dodajemy kiełbasę i gotujemy przez następne 15 minut.

Dodajemy kiełbasę i gotujemy przez następne 15...

14. 

Ugotowaną kiełbasę wyciągamy, kroimy na cienkie kółeczka i wrzucamy z powrotem do zupy, mieszamy. Jeżeli kapuśniak wydaje nam się mało kwaśny możemy dolać kapuścianą wodę i zagotować.

Ugotowaną kiełbasę wyciągamy, kroimy na...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się