PRZEPISY

Sylwestrowy kapuśniak

Sylwestrowy kapuśniak

Przepis na 18-20 porcji wybornego kapuśniaka na wielkie sylwestrowe party. Gotujemy w wielkim, przynajmniej 8 litrowym garnku.

przepis,fotoprzepis,Udo wieprzowe,suszone grzyby,suszone grzyby,kiszona kapusta,śliwki suszone,kiełbasa,Zupy mięsne,Sylwester,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Zupy mięsne

Pichcił

Ilość porcji

18

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

Udo wieprzowe500gramów
cebula250gramów
kiełbasa500gramów
kiszona kapusta2.5kilograma
mielona czerwona papryka3łyżeczki
smalec50gramów
suszone grzyby80gramów
sól1łyżeczka
woda4.5litra
śliwki suszone12sztuk

 

Przepis

1. 

cebula 250 gramów  smalec 50 gramów

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na smalcu.

2. 

Udo wieprzowe 500 gramów

Mięso myjemy i kroimy na kostki.

3. 

suszone grzyby 30 gramów

Suszone grzyby leśne moczymy w zimnej wodzie.

4. 

Do przysmażonej cebuli dodajemy mięso i mieszamy aż naciągnie.

5. 

Dodajemy grzyby....

6. 

mielona czerwona papryka 3 łyżeczki  sól 1 łyżeczka

...ściągamy z ognia i dosypujemy paprykę oraz sól. Mieszamy...

7. 

woda 1.5 litra

...i dolewamy wodę. Po zagotowaniu przykrywamy i przez 35 minut mięso dusimy na średnim płomieniu.

8. 

kiszona kapusta 2.5 kilograma

Kapustę odcedzamy (zostanie nam z podanej wagi 2 kg kapusty i 0,5 l kapuścianej wody). Kapuścianą wodę zostawiamy, gdyż na końcu możemy ją wedle gustu dolać jeżeli kapusta jest mało kwaśna.

9. 

śliwki suszone 12 sztuk

Śliwki myjemy.

10. 

suszone grzyby 50 gramów

Grzyby moczymy w wodzie.

11. 

Kapustę, śliwki oraz grzyby dodajemy do mięsa.

12. 

woda 3 litry

Dolewamy wodę, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i dalej przez 15 minut gotujemy.

13. 

kiełbasa 500 gramów

Dodajemy kiełbasę i gotujemy przez następne 15 minut.

14. 

Ugotowaną kiełbasę wyciągamy, kroimy na cienkie kółeczka i wrzucamy z powrotem do zupy, mieszamy. Jeżeli kapuśniak wydaje nam się mało kwaśny możemy dolać kapuścianą wodę i zagotować.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie