Sylwestrowy kapuśniak
Przepis na 18-20 porcji wybornego kapuśniaka na wielkie sylwestrowe party. Gotujemy w wielkim, przynajmniej 8 litrowym garnku.
przepis,fotoprzepis,Udo wieprzowe,suszone grzyby,suszone grzyby,kiszona kapusta,śliwki suszone,kiełbasa,Zupy mięsne,Sylwester,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Zupy mięsne
Składniki
Składniki
Udo wieprzowe | 500 | gramów | |
cebula | 250 | gramów | |
kiełbasa | 500 | gramów | |
kiszona kapusta | 2.5 | kilograma | |
mielona czerwona papryka | 3 | łyżeczki | |
smalec | 50 | gramów | |
suszone grzyby | 80 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 4.5 | litra | |
śliwki suszone | 12 | sztuk |
Przepis
4.
Do przysmażonej cebuli dodajemy mięso i mieszamy aż naciągnie.
5.
Dodajemy grzyby....
6.
mielona czerwona papryka 3 łyżeczki • sól 1 łyżeczka
...ściągamy z ognia i dosypujemy paprykę oraz sól. Mieszamy...
7.
woda 1.5 litra
...i dolewamy wodę. Po zagotowaniu przykrywamy i przez 35 minut mięso dusimy na średnim płomieniu.
8.
kiszona kapusta 2.5 kilograma
Kapustę odcedzamy (zostanie nam z podanej wagi 2 kg kapusty i 0,5 l kapuścianej wody). Kapuścianą wodę zostawiamy, gdyż na końcu możemy ją wedle gustu dolać jeżeli kapusta jest mało kwaśna.
11.
Kapustę, śliwki oraz grzyby dodajemy do mięsa.
14.
Ugotowaną kiełbasę wyciągamy, kroimy na cienkie kółeczka i wrzucamy z powrotem do zupy, mieszamy. Jeżeli kapuśniak wydaje nam się mało kwaśny możemy dolać kapuścianą wodę i zagotować.
Smacznego!