swiatwemnie.pl

Sylwestrowy kapuśniak

     

Przepis na 18-20 porcji wybornego kapuśniaka na wielkie sylwestrowe party. Gotujemy w wielkim, przynajmniej 8 litrowym garnku.

Pichcił

Ilość porcji

18

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

Cebula250gramów
Kiełbasa500gramów
Kiszona kapusta2.5kilograma
Mielona czerwona papryka3łyżeczki
Smalec50gramów
Suszone grzyby80gramów
Sól1łyżeczka
Udo wieprzowe500gramów
Woda4.5litra
Śliwki suszone12sztuk

1. 

cebula 250 g  smalec 50 g

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na smalcu.

2. 

Udo wieprzowe 500 g

Mięso myjemy i kroimy na kostki.

3. 

suszone grzyby 30 g

Suszone grzyby leśne moczymy w zimnej wodzie.

4. 

Do przysmażonej cebuli dodajemy mięso i mieszamy aż naciągnie.

5. 

Dodajemy grzyby....

6. 

mielona czerwona papryka 3 łyżeczki  sól 1 łyżeczka

...ściągamy z ognia i dosypujemy paprykę oraz sól. Mieszamy...

7. 

woda 1.5 litra

...i dolewamy wodę. Po zagotowaniu przykrywamy i przez 35 minut mięso dusimy na średnim płomieniu.

8. 

kiszona kapusta 2.5 kg

Kapustę odcedzamy (zostanie nam z podanej wagi 2 kg kapusty i 0,5 l kapuścianej wody). Kapuścianą wodę zostawiamy, gdyż na końcu możemy ją wedle gustu dolać jeżeli kapusta jest mało kwaśna.

9. 

śliwki suszone 12 sztuk

Śliwki myjemy.

10. 

suszone grzyby 50 g

Grzyby moczymy w wodzie.

11. 

Kapustę, śliwki oraz grzyby dodajemy do mięsa.

12. 

woda 3 litry

Dolewamy wodę, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i dalej przez 15 minut gotujemy.

13. 

kiełbasa 500 g

Dodajemy kiełbasę i gotujemy przez następne 15 minut.

14. 

Ugotowaną kiełbasę wyciągamy, kroimy na cienkie kółeczka i wrzucamy z powrotem do zupy, mieszamy. Jeżeli kapuśniak wydaje nam się mało kwaśny możemy dolać kapuścianą wodę i zagotować.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się