PRZEPISY

Gyros na patelni i tzatziki

Gyros na patelni i tzatziki

Smaczny pokarm na sposób greckiej kuchni. Podajemy ciepły z tzatziki.

przepis,fotoprzepis,Udo wieprzowe,czosnek,biały jogurt,czosnek suszony,Wieprzowina,Bezglutenowe

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

Udo wieprzowe250gramów
biały jogurt150mililitrów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek1ząbek
czosnek suszony2.5łyżeczki
mielona czerwona papryka½łyżeczki
ogórek sałatkowy1
oliwa3łyżki
oregano½łyżeczki
papryka czerwona mielona ostra¼łyżeczki
sól0
tymianek½łyżeczki

 

Przepis

1. 

Udo wieprzowe 250 gramów  oliwa 3 łyżki  czosnek suszony 2.5 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  mielona czerwona papryka ½ łyżeczki  papryka czerwona mielona ostra ¼ łyżeczki  oregano ½ łyżeczki  tymianek ½ łyżeczki

Mięso myjemy i kroimy na paseczki. Przyprawy mieszamy z oliwą z oliwek i mieszamy je z mięsem. Odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny, ewentualnie i dłużej. Potem paseczki mięsa na sucho smażymy na rozgrzanej patelni, w wysokiej temperaturze, ciągle mieszając, około 8 minut.

2. 

ogórek sałatkowy 1 KS  sól  czosnek 1 ząbek  biały jogurt 150 mililitrów  sól

Na tzatziki obieramy ogórek i na cienko trzemy. Mieszamy z odrobiną soli i odstawiamy na 5 minut. Ogórek puści wodę, którą wylewamy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, mieszamy z ogórkiem i jogurtem. Według smaku jeszcze doprawiamy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie