swiatwemnie.pl

Smażone mięso wieprzowe na słodko-kwaśno

     

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Cukier kryształ3łyżki
Czosnek4ząbki
Jajka kurze3sztuki
Korzeń imbiru30gramów
Ocet3łyżeczki
Ogórek sałatkowy150gramów
Olej do frytek300mililitrów
Por90gramów
Przecier pomidorowy50mililitrów
Skrobia kukurydziana3łyżeczki
Skrobia kukurydziana3łyżki
Sólg
Udo wieprzowe650gramów
Wino z ryżu3łyżeczki
Wino z ryżu15łyżek
Woda3łyżki

1. Przyrządzanie mięsa

Udo wieprzowe 650 g

Wieprzowe mięso najpierw kroimy na cienkie plastry, potem na paseczki 3 cm długie i 2 cm szerokie.

Przyrządzanie mięsa

2. 

jajka kurze 3 sztuki  skrobia kukurydziana 3 łyżeczki  sól  wino z ryżu 3 łyżeczki

Jajka ubijamy ze skrobią, szczyptą soli i winem z ryżu. Dodajemy mięso.

3. 

ogórek sałatkowy 150 g  por 90 g  korzeń imbiru 30 g  czosnek 4 ząbki

Sałatkowy ogórek kroimy na plasterki 4 cm długie i 2 cm szerokie. Obrany imbir i czosnek kroimy na plasterki. Por opłukujemy i również kroimy na plasterki.

4. Przyrządzenie sosu

cukier kryształ 3 łyżki  ocet 3 łyżeczki  sól  wino z ryżu 15 łyżek  skrobia kukurydziana 3 łyżki  woda 3 łyżki

Mieszamy cukier z octem, szczyptą soli, winem z ryżu, skrobią oraz wodą.

Przyrządzenie sosu

5. Smażenie mięsa na głębokim oleju

olej do frytek 300 ml

Rozgrzewamy olej we woku. Dodajemy mięso wieprzowe a następnie smażymy go na złoty kolor na średnim płomieniu. Potem mięso wyciągamy.

Smażenie mięsa na głębokim oleju

6. 

przecier pomidorowy 50 ml

Olej wylewamy, zostanie jedynie olejowy nalot. We woku krótko smażymy przygotowany por, imbir i czosnek. Dodajemy przecier pomidorowy, plasterki ogórka. Krótko wszystko smażymy. Dolewamy sos i doprowadzamy zawartość do wrzenia. Sos gotujemy tak długo, dopóki nie zgęstnieje. Dodajemy mięso i jeszcze raz krótko zagotowujemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się