Smażone mięso wieprzowe na słodko-kwaśno

przepis,fotoprzepis,Udo wieprzowe,Wieprzowina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
Udo wieprzowe | 650 1112 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 3 181 | łyżki kcal | |
czosnek | 4 22 | ząbki kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
korzeń imbiru | 30 9 | gramów kcal | |
ocet | 3 7 | łyżeczki kcal | |
ogórek sałatkowy | 150 24 | gramów kcal | |
olej do frytek | 300 2700 | mililitrów kcal | |
por | 90 42 | gramów kcal | |
przecier pomidorowy | 50 34 | mililitrów kcal | |
skrobia kukurydziana | 3 55 | łyżeczki kcal | |
skrobia kukurydziana | 3 163 | łyżki kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
wino z ryżu | 3 21 | łyżeczki kcal | |
wino z ryżu | 15 302 | łyżek kcal | |
woda | 3 0 | łyżki kcal |
Przepis
1. Przyrządzanie mięsa
Udo wieprzowe 650 gramów
Wieprzowe mięso najpierw kroimy na cienkie plastry, potem na paseczki 3 cm długie i 2 cm szerokie.

2.
jajka kurze 3 sztuki • skrobia kukurydziana 3 łyżeczki • sól • wino z ryżu 3 łyżeczki
Jajka ubijamy ze skrobią, szczyptą soli i winem z ryżu. Dodajemy mięso.

3.
ogórek sałatkowy 150 gramów • por 90 gramów • korzeń imbiru 30 gramów • czosnek 4 ząbki
Sałatkowy ogórek kroimy na plasterki 4 cm długie i 2 cm szerokie. Obrany imbir i czosnek kroimy na plasterki. Por opłukujemy i również kroimy na plasterki.

4. Przyrządzenie sosu
cukier kryształ 3 łyżki • ocet 3 łyżeczki • sól • wino z ryżu 15 łyżek • skrobia kukurydziana 3 łyżki • woda 3 łyżki
Mieszamy cukier z octem, szczyptą soli, winem z ryżu, skrobią oraz wodą.

5. Smażenie mięsa na głębokim oleju
olej do frytek 300 mililitrów
Rozgrzewamy olej we woku. Dodajemy mięso wieprzowe a następnie smażymy go na złoty kolor na średnim płomieniu. Potem mięso wyciągamy.

6.
przecier pomidorowy 50 mililitrów
Olej wylewamy, zostanie jedynie olejowy nalot. We woku krótko smażymy przygotowany por, imbir i czosnek. Dodajemy przecier pomidorowy, plasterki ogórka. Krótko wszystko smażymy. Dolewamy sos i doprowadzamy zawartość do wrzenia. Sos gotujemy tak długo, dopóki nie zgęstnieje. Dodajemy mięso i jeszcze raz krótko zagotowujemy.

Smacznego!