swiatwemnie.pl

Czosnkowo-paprykowy boczek

     

Ten oto, nie do końca najzdrowszy :) przysmak najlepiej smakuje pokrojony na świeżym chlebie posmarowanym musztardą.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

Boczek wieprzowy800gramów
Czosnek8ząbków
Mielona czerwona papryka1.5łyżki
Sól2łyżeczki
Woda2.5litra

1. 

boczek wieprzowy 800 g  woda 2.5 litra  sól 2 łyżeczki

Na wymienioną potrawę wybieramy dość chudy boczek, najlepiej bez kości. Jeśli kupimy boczek z kością po ugotowaniu ją lekko wyciągniemy.
Boczek myjemy, wkładamy do garnka ze słoną wodą. Gotujemy pod pokrywką około 1,5 godziny (do ugotowanego musi się dać lekko, aż do środka, wbić widelec).

2. 

czosnek 8 ząbków

Ugotowany boczek wyciągamy na talerz, wyciągamy z niego ewentualne kości i dobrze go całego smarujemy przeciśniętym czosnkiem.

3. 

mielona czerwona papryka 1.5 łyżki

Boczek dobrze smarujemy mieloną czerwoną papryką i lekko solimy. Odstawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki. Dobrze wystudzony kroimy na plasterki i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się