swiatwemnie.pl

Grzybowa jajecznica

    

Wybierzcie się w jesieni wcześnie rano do lasu i potem przygotujcie sobie smaczne śniadanie.

Pichcił

Ilość porcji

3

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

cebula100gramów
grzyby400gramów
jajka kurze6sztuk
kminek1.5łyżeczki
olej słonecznikowy3łyżki
sól1.5łyżeczki
woda20mililitrów

1. Zbieramy grzyby

Wybieramy się wcześnie rano do lasu i zbieramy smaczne borowiki, ewentualnie jakieś inne grzyby, maślaki albo podgrzybki. W domu grzyby ponownie kontrolujemy i w przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do ich jadalności albo niejadalności raczej z nich jajecznicę nie przygotowujemy.

Zbieramy grzyby

2. Przygotowanie grzybów

grzyby 400 gramów

Grzyby oczyszczamy, z wierzchu kapelusików usuwamy igiełki i liście. Trzony lekko skrobiemy. Grzyby przekrawamy i kontrolujemy czy nie są w robaczywe, te nie konsumujemy. Zdrowe grzyby kroimy na plasterki i na sitku pod bieżącą wodą dobrze myjemy.

Przygotowanie grzybów

3. Zakład pod grzyby

cebula 100 gramów  olej słonecznikowy 3 łyżki

Cebulę kroimy na drobno i dusimy na oleju.

Zakład pod grzyby

4. Dusimy grzyby

kminek 1.5 łyżeczki  sól 1.5 łyżeczki  woda 20 mililitrów

Dodajemy grzyby, kminek, sól i podlewamy wodą. Dusimy pod pokrywką 15 minut.

Dusimy grzyby

5. Grzybowa jajecznica

jajka kurze 6 sztuk

Do uduszonych grzybów dodajemy jajka, mieszamy do ścięcia się jajek na jajecznicę.

Grzybowa jajecznica

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się