swiatwemnie.pl

Grzybowa jajecznica

Wybierzcie się w jesieni wcześnie rano do lasu i potem przygotujcie sobie smaczne śniadanie.

 

Ilość porcji: 3

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cebula100gramów
Grzyby400gramów
Jajka kurze6sztuk
Kminek1.5łyżeczki
Olej słonecznikowy3łyżki
Sól1.5łyżeczki
Woda20mililitrów

1. Zbieramy grzyby

Wybieramy się wcześnie rano do lasu i zbieramy smaczne borowiki, ewentualnie jakieś inne grzyby, maślaki albo podgrzybki. W domu grzyby ponownie kontrolujemy i w przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do ich jadalności albo niejadalności raczej z nich jajecznicę nie przygotowujemy.

Zbieramy grzyby

2. Przygotowanie grzybów

grzyby 400 g

Grzyby oczyszczamy, z wierzchu kapelusików usuwamy igiełki i liście. Trzony lekko skrobiemy. Grzyby przekrawamy i kontrolujemy czy nie są w robaczywe, te nie konsumujemy. Zdrowe grzyby kroimy na plasterki i na sitku pod bieżącą wodą dobrze myjemy.

Przygotowanie grzybów

3. Zakład pod grzyby

cebula 100 g  olej słonecznikowy 3 łyżki

Cebulę kroimy na drobno i dusimy na oleju.

Zakład pod grzyby

4. Dusimy grzyby

kminek 1.5 łyżeczki  sól 1.5 łyżeczki  woda 20 ml

Dodajemy grzyby, kminek, sól i podlewamy wodą. Dusimy pod pokrywką 15 minut.

Dusimy grzyby

5. Grzybowa jajecznica

jajka kurze 6 sztuk

Do uduszonych grzybów dodajemy jajka, mieszamy do ścięcia się jajek na jajecznicę.

Grzybowa jajecznica

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się