Grzybowa jajecznica

Wybierzcie się w jesieni wcześnie rano do lasu i potem przygotujcie sobie smaczne śniadanie.
przepis,fotoprzepis,grzyby,cebula,jajka kurze,Śniadania z jajek,,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Śniadania z jajek
Składniki
Składniki
cebula | 100 44 | gramów kcal | |
grzyby | 400 100 | gramów kcal | |
jajka kurze | 6 528 | sztuk kcal | |
kminek | 1.5 25 | łyżeczki kcal | |
olej słonecznikowy | 3 405 | łyżki kcal | |
sól | 1.5 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 20 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1. Zbieramy grzyby
Wybieramy się wcześnie rano do lasu i zbieramy smaczne borowiki, ewentualnie jakieś inne grzyby, maślaki albo podgrzybki. W domu grzyby ponownie kontrolujemy i w przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do ich jadalności albo niejadalności raczej z nich jajecznicę nie przygotowujemy.

2. Przygotowanie grzybów
grzyby 400 gramów
Grzyby oczyszczamy, z wierzchu kapelusików usuwamy igiełki i liście. Trzony lekko skrobiemy. Grzyby przekrawamy i kontrolujemy czy nie są w robaczywe, te nie konsumujemy. Zdrowe grzyby kroimy na plasterki i na sitku pod bieżącą wodą dobrze myjemy.

3. Zakład pod grzyby
cebula 100 gramów • olej słonecznikowy 3 łyżki
Cebulę kroimy na drobno i dusimy na oleju.

4. Dusimy grzyby
kminek 1.5 łyżeczki • sól 1.5 łyżeczki • woda 20 mililitrów
Dodajemy grzyby, kminek, sól i podlewamy wodą. Dusimy pod pokrywką 15 minut.

5. Grzybowa jajecznica
jajka kurze 6 sztuk
Do uduszonych grzybów dodajemy jajka, mieszamy do ścięcia się jajek na jajecznicę.

Smacznego!