swiatwemnie.pl

Chrupiąca warzywna surówka

     

Tradycyjna letnia warzywna surówka z wczesnej kapusty, młodej marchewki, ogórków, pomidorów i młodej cebulki, w słodko-kwaśnej zalewie. Surówka doskonale nadaje się do różnych dań mięsnych.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

 

 

Cukier trzcinowy2łyżki
Cytryna
Kapusta biała wczesna500gramów
Limonka
Marchew100gramów
Ocet
Ogórek500gramów
Pomidory350gramów
Sól1łyżeczka
Woda300mililitrów
Zielona cebulka4sztuki

1. 

kapusta biała wczesna 500 g  ogórek 500 g  pomidory 350 g  zielona cebulka 4 sztuki  marchew 100 g

Kapustę oczyszczamy i opłukujemy pod wodą. Odstawiamy do odcieczenia. Ogórka myjemy, nie obieramy i wzdłuż przekrawamy na ćwiartki. Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Cebulkę oczyszczamy i myjemy. Marchewkę obieramy i myjemy. Wszystkie warzywa, oprócz marchewki i cebulki, trzemy w kuchennym robocie na tarczy na cienkie tarcie kapusty. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, trzemy...

2. 

sól 1 łyżeczka

...i wkładamy ją do głębokiej miski. Solimy i na chwilę odstawiamy. Potem delikatnie wyciskamy.

3. 

Marchewkę na grubo trzemy i dodajemy do kapusty.

4. 

Ogórki trzemy na cienkie plasterki...

5. 

...razem z na plasterki startymi pomidorami wkładamy do miski z warzywami. Cebulkę na drobno kroimy na kółeczka i również dodajemy do surówki.

6. 

woda 300 ml  cukier trzcinowy 2 łyżki

W wodzie rozpuszczamy cukier...

7. 

cytryna  limonka  ocet

...i dodajemy według smaku sok z cytryny, sok z limonki, albo ocet.

8. 

Zalewę wlewamy do surówki i mieszamy. Według smaku możemy dosłodzić, dokwasić, lub dosolić. Surówkę odstawiamy na godzinkę w chłodne miejsce i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się