swiatwemnie.pl

Chrupiąca warzywna surówka

     

Tradycyjna letnia warzywna surówka z wczesnej kapusty, młodej marchewki, ogórków, pomidorów i młodej cebulki, w słodko-kwaśnej zalewie. Surówka doskonale nadaje się do różnych dań mięsnych.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

 

 

cukier trzcinowy2łyżki
cytryna0
kapusta biała wczesna500gramów
limonka0
marchew100gramów
ocet0
ogórek500gramów
pomidory350gramów
sól1łyżeczka
woda300mililitrów
zielona cebulka4sztuki

1. 

kapusta biała wczesna 500 gramów  ogórek 500 gramów  pomidory 350 gramów  zielona cebulka 4 sztuki  marchew 100 gramów

Kapustę oczyszczamy i opłukujemy pod wodą. Odstawiamy do odcieczenia. Ogórka myjemy, nie obieramy i wzdłuż przekrawamy na ćwiartki. Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Cebulkę oczyszczamy i myjemy. Marchewkę obieramy i myjemy. Wszystkie warzywa, oprócz marchewki i cebulki, trzemy w kuchennym robocie na tarczy na cienkie tarcie kapusty. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, trzemy...

2. 

sól 1 łyżeczka

...i wkładamy ją do głębokiej miski. Solimy i na chwilę odstawiamy. Potem delikatnie wyciskamy.

3. 

Marchewkę na grubo trzemy i dodajemy do kapusty.

4. 

Ogórki trzemy na cienkie plasterki...

5. 

...razem z na plasterki startymi pomidorami wkładamy do miski z warzywami. Cebulkę na drobno kroimy na kółeczka i również dodajemy do surówki.

6. 

woda 300 mililitrów  cukier trzcinowy 2 łyżki

W wodzie rozpuszczamy cukier...

7. 

cytryna  limonka  ocet

...i dodajemy według smaku sok z cytryny, sok z limonki, albo ocet.

8. 

Zalewę wlewamy do surówki i mieszamy. Według smaku możemy dosłodzić, dokwasić, lub dosolić. Surówkę odstawiamy na godzinkę w chłodne miejsce i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się