Chrupiąca warzywna surówka

Tradycyjna letnia warzywna surówka z wczesnej kapusty, młodej marchewki, ogórków, pomidorów i młodej cebulki, w słodko-kwaśnej zalewie. Surówka doskonale nadaje się do różnych dań mięsnych.
przepis,fotoprzepis,kapusta biała wczesna,ogórek,pomidory,zielona cebulka,marchew,Sałatki warzywne,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Sałatki warzywne
Kategorie
Sałatki warzywne › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Sezon - Wczesna biała kapusta › Sezon - Pomidory › Sezon - Marchewka › Sezon - Ogórki ›Składniki
Składniki
cukier trzcinowy | 2 80 | łyżki kcal | |
cytryna | 0 ?? | kcal | |
kapusta biała wczesna | 500 145 | gramów kcal | |
limonka | 0 ?? | kcal | |
marchew | 100 45 | gramów kcal | |
ocet | 0 ?? | kcal | |
ogórek | 500 70 | gramów kcal | |
pomidory | 350 88 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 300 0 | mililitrów kcal | |
zielona cebulka | 4 ?? | sztuki kcal |
Przepis
1.
kapusta biała wczesna 500 gramów • ogórek 500 gramów • pomidory 350 gramów • zielona cebulka 4 sztuki • marchew 100 gramów
Kapustę oczyszczamy i opłukujemy pod wodą. Odstawiamy do odcieczenia. Ogórka myjemy, nie obieramy i wzdłuż przekrawamy na ćwiartki. Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Cebulkę oczyszczamy i myjemy. Marchewkę obieramy i myjemy. Wszystkie warzywa, oprócz marchewki i cebulki, trzemy w kuchennym robocie na tarczy na cienkie tarcie kapusty. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, trzemy...

2.
sól 1 łyżeczka
...i wkładamy ją do głębokiej miski. Solimy i na chwilę odstawiamy. Potem delikatnie wyciskamy.

3.
Marchewkę na grubo trzemy i dodajemy do kapusty.

4.
Ogórki trzemy na cienkie plasterki...

5.
...razem z na plasterki startymi pomidorami wkładamy do miski z warzywami. Cebulkę na drobno kroimy na kółeczka i również dodajemy do surówki.


8.
Zalewę wlewamy do surówki i mieszamy. Według smaku możemy dosłodzić, dokwasić, lub dosolić. Surówkę odstawiamy na godzinkę w chłodne miejsce i podajemy.

Smacznego!