swiatwemnie.pl

Grzybowa zupa z czarną fasolą

    

Gęsta smaczna zupa na obiad lub kolację.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

czarna fasola150gramów
czosnek2ząbki
majeranek-
mąka luksusowa pszenna T55040gramów
nać pietruszki-
suszone grzyby40gramów
sól1.75łyżeczki
woda500mililitrów
woda-
woda2litry
ziemniaki450gramów

1. 

czarna fasola 150 gramów  woda 500 mililitrów

Fasolę moczymy przez noc w zimnej wodzie.

2. 

suszone grzyby 40 gramów  woda

Grzyby moczymy w wodzie, na chwilę odstawiamy i odcedzamy.

3. 

woda 1 litr  sól 1.5 łyżeczki

Namoczoną fasolę odcedzamy i przekładamy ją do świeżej wody. Dodajemy sól i gotujemy do miękkości (około 45 minut do 1 godziny). Dodajemy grzyby.

4. 

ziemniaki 350 gramów

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy.

5. 

woda 1 litr

Ziemniaki dodajemy do zupy, wlewamy wodę i 20 minut gotujemy.

6. 

ziemniaki 100 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 40 gramów

Ziemniaki obieramy, myjemy i na drobno trzemy. Mieszamy z mąką,...

7. 

sól ¼ łyżeczki  nać pietruszki

...odrobiną soli i na drobno nasiekaną natką pietruszki.

8. 

Z wytworzonego ciasto przecieramy do zupy drobne kluseczki.

9. 

czosnek 2 ząbki  majeranek

Gotujemy 10 minut, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiamy majerankiem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się