Bożonarodzeniowa zupa grzybowa

Doskonała zupa z suszonych grzybów na wasz świąteczny stół.
przepis,fotoprzepis,suszone grzyby,Zupy grzybowe,Boże Narodzenie,Bezlaktozowe
Zupy grzybowe
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
438 g
Energia porcji
244 kcal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
cebula | 80 36 | gramów kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
kasza manna | 100 361 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 20 70 | gramów kcal | |
smalec | 40 359 | gramów kcal | |
suszone grzyby | 50 63 | gramów kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 1 0 | litr kcal | |
woda | 400 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
jajka kurze 1 sztuka • kasza manna 100 gramów
Przed gotowaniem zupy przygotowujemy sobie tarte kluseczki. Do miski wsypujemy kaszę i dodajemy jajko.

2.
Wyrabiamy zwarte ciasto, na chwilę je odstawiamy...

3.
...i trzemy na grubo. Zostawiamy by wyschło, wolno rozłożone na papierze do pieczenia.

4.
suszone grzyby 50 gramów • woda 1 litr • sól ½ łyżeczki
Do garnka dajemy suszone grzyby (większe kawałki możemy pokroić) i wlewamy wodę. Mieszamy i wodę wylewamy. Wlewamy wodę w wymienionej ilości, dodajemy sól, doprowadzamy do wrzenia i 10 minut gotujemy.

5.
cebula 80 gramów • smalec 40 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 20 gramów
Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na smalcu. Wsypujemy mąkę i krótko smażymy.


7.
Zasmażkę wlewamy do zupy (nie przecedzamy). Mieszamy...

8.
...i wsypujemy około połowy przygotowanych tartych kluseczek.

9.
Gotujemy, często mieszając 8 minut. Na koniec dodajemy nasiekaną natkę pietruszki.

Smacznego!