swiatwemnie.pl

Bożonarodzeniowa zupa grzybowa

     

Doskonała zupa z suszonych grzybów na wasz świąteczny stół.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

 

Cebula80gramów
Jajka kurze1sztuka
Kasza manna100gramów
Mąka chlebowa pszenna t75020gramów
Smalec40gramów
Suszone grzyby50gramów
Sól½łyżeczki
Woda1litr
Woda400mililitrów

1. 

jajka kurze 1 sztuka  kasza manna 100 g

Przed gotowaniem zupy przygotowujemy sobie tarte kluseczki. Do miski wsypujemy kaszę i dodajemy jajko.

2. 

Wyrabiamy zwarte ciasto, na chwilę je odstawiamy...

3. 

...i trzemy na grubo. Zostawiamy by wyschło, wolno rozłożone na papierze do pieczenia.

4. 

suszone grzyby 50 g  woda 1 litr  sól ½ łyżeczki

Do garnka dajemy suszone grzyby (większe kawałki możemy pokroić) i wlewamy wodę. Mieszamy i wodę wylewamy. Wlewamy wodę w wymienionej ilości, dodajemy sól, doprowadzamy do wrzenia i 10 minut gotujemy.

5. 

cebula 80 g  smalec 40 g  mąka chlebowa pszenna T750 20 g

Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na smalcu. Wsypujemy mąkę i krótko smażymy.

6. 

woda 400 ml

Wlewamy wodę i zagotowujemy zasmażkę.

7. 

Zasmażkę wlewamy do zupy (nie przecedzamy). Mieszamy...

8. 

...i wsypujemy około połowy przygotowanych tartych kluseczek.

9. 

Gotujemy, często mieszając 8 minut. Na koniec dodajemy nasiekaną natkę pietruszki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się