Bożonarodzeniowa zupa grzybowa
Doskonała zupa z suszonych grzybów na wasz świąteczny stół.
przepis,fotoprzepis,suszone grzyby,Zupy grzybowe,Boże Narodzenie,Bezlaktozowe
Zupy grzybowe
Składniki
Składniki
cebula | 80 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kasza manna | 100 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 20 | gramów | |
smalec | 40 | gramów | |
suszone grzyby | 50 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki | |
woda | 1 | litr | |
woda | 400 | mililitrów |
Przepis
1.
jajka kurze 1 sztuka • kasza manna 100 gramów
Przed gotowaniem zupy przygotowujemy sobie tarte kluseczki. Do miski wsypujemy kaszę i dodajemy jajko.
2.
Wyrabiamy zwarte ciasto, na chwilę je odstawiamy...
3.
...i trzemy na grubo. Zostawiamy by wyschło, wolno rozłożone na papierze do pieczenia.
4.
suszone grzyby 50 gramów • woda 1 litr • sól ½ łyżeczki
Do garnka dajemy suszone grzyby (większe kawałki możemy pokroić) i wlewamy wodę. Mieszamy i wodę wylewamy. Wlewamy wodę w wymienionej ilości, dodajemy sól, doprowadzamy do wrzenia i 10 minut gotujemy.
5.
cebula 80 gramów • smalec 40 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 20 gramów
Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na smalcu. Wsypujemy mąkę i krótko smażymy.
7.
Zasmażkę wlewamy do zupy (nie przecedzamy). Mieszamy...
8.
...i wsypujemy około połowy przygotowanych tartych kluseczek.
9.
Gotujemy, często mieszając 8 minut. Na koniec dodajemy nasiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!