Duszona wieprzowina na grzybach
Tak gotowała nam mama. Podajemy z ryżem albo gotowanymi ziemniakami.
przepis,fotoprzepis,suszone grzyby,schab wieprzowy,Wieprzowina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
kminek mielony | ½ | łyżeczki | |
olej słonecznikowy | 3 | łyżki | |
schab wieprzowy | 500 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 1 | łyżka | |
suszone grzyby | 100 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki | |
woda | 500 | mililitrów |
Przepis
1.
suszone grzyby 100 gramów • schab wieprzowy 500 gramów
Suszone grzyby wkładamy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy. Mięso wieprzowe myjemy, kroimy na kotlety i lekko wyklepujemy.
2.
olej słonecznikowy 3 łyżki
Na patelni podgrzewamy olej, wkładamy do niej kotlety i z obydwóch stron je smażymy.
3.
woda 250 mililitrów • sól ½ łyżeczki • kminek mielony ½ łyżeczki
Dodajemy odcedzone grzyby, sól i kminek. Wszystko na patelni zalewamy rosołem albo wodą i dusimy do miękkości mięsa.
4.
woda 250 mililitrów • skrobia kukurydziana 1 łyżka
W wodzie wymieszamy skrobię kukurydzianą, dodajemy ją do mięsa i podgotowujemy do połączenia.
Smacznego!