PRZEPISY

Kulajda

Kulajda

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Smaczna zupa z południowo czeskiej kuchni.

przepis,fotoprzepis,suszone grzyby,śmietana 30% kwaśna,jajka kurze,ziemniaki,Zupy grzybowe,Kuchnia czeska

Zupy grzybowe

Kuchnia czeska

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cebula

60

27

gramów

kcal

jajka kurze

4

352

sztuki

kcal

kminek mielony

½

9

łyżeczki

kcal

koper

0

??

kcal

liść laurowy

2

??

sztuki

kcal

masło

30

221

gramów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

30

105

gramów

kcal

ocet

0

??

kcal

suszone grzyby

25

32

gramów

kcal

sól

1.5

0

łyżeczki

kcal

sól

0

??

kcal

woda

1

0

litr

kcal

woda

0

??

kcal

ziemniaki

150

138

gramów

kcal

śmietana 30% kwaśna

250

700

mililitrów

kcal

 

Przepis

1. 

masło 30 gramów  cebula 60 gramów

Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na maśle.

Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na...

2. 

suszone grzyby 25 gramów  ziemniaki 150 gramów

Grzyby przepłukujemy i moczymy w wodzie. Ziemniaki obieramy i kroimy na drobno.

Grzyby przepłukujemy i moczymy w wodzie....

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów

Cebulę posypujemy mąką, mieszamy i smażymy.

Cebulę posypujemy mąką, mieszamy i smażymy....

4. 

woda 1 litr  sól 1.5 łyżeczki  liść laurowy 2 sztuki  kminek mielony ½ łyżeczki

Zalewamy wodą, dokładnie mieszamy, dodajemy odcedzone grzyby, ziemniaki, sól, kminek i liście laurowe. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną.

Zalewamy wodą, dokładnie mieszamy, dodajemy...

5. 

koper

Koperek myjemy i siekamy.

Koperek myjemy i siekamy....

6. 

śmietana 30% kwaśna 250 mililitrów

Zupę odstawiamy z ognia i dodajemy śmietanę z koperkiem według smaku.

Zupę odstawiamy z ognia i dodajemy śmietanę z...

7. 

woda  sól  ocet  jajka kurze 4 sztuki

Wodę z odrobiną soli i octu doprowadzamy do wrzenia. Jajka gotujemy po jednym. Jajko rozbijamy do wody i powoli gotujemy około 2 minuty. Potem je przenosimy do zimnej wody. Żółtko w jajku musi być częściowo ciekłe.

Wodę z odrobiną soli i octu doprowadzamy do...

8. 

ocet

Do każdej porcji zupy wkładamy jajko i kroimy je. Ozdabiamy koperkiem. Podajemy z octem, którym sobie każdy konsumujący może zupę doprawić.

Do każdej porcji zupy wkładamy jajko i kroimy...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się