swiatwemnie.pl

Kulajda

     

Smaczna zupa z południowo czeskiej kuchni.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

stredná

 

 

 
 
Cebula60gramów
Jajka kurze4sztuki
Kminek mielony½łyżeczki
Koper
Liść laurowy2sztuki
Masło30gramów
Mąka chlebowa pszenna t75030gramów
Ocet
Suszone grzyby25gramów
Sól1.5łyżeczki
Sól
Woda1litr
Woda
Ziemniaki150gramów
Śmietana 30% kwaśna250mililitrów

1. 

masło 30 g  cebula 60 g

Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na maśle.

2. 

suszone grzyby 25 g  ziemniaki 150 g

Grzyby przepłukujemy i moczymy w wodzie. Ziemniaki obieramy i kroimy na drobno.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 30 g

Cebulę posypujemy mąką, mieszamy i smażymy.

4. 

woda 1 litr  sól 1.5 łyżeczki  liść laurowy 2 sztuki  kminek mielony ½ łyżeczki

Zalewamy wodą, dokładnie mieszamy, dodajemy odcedzone grzyby, ziemniaki, sól, kminek i liście laurowe. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną.

5. 

koper

Koperek myjemy i siekamy.

6. 

śmietana 30% kwaśna 250 ml

Zupę odstawiamy z ognia i dodajemy śmietanę z koperkiem według smaku.

7. 

woda  sól  ocet  jajka kurze 4 sztuki

Wodę z odrobiną soli i octu doprowadzamy do wrzenia. Jajka gotujemy po jednym. Jajko rozbijamy do wody i powoli gotujemy około 2 minuty. Potem je przenosimy do zimnej wody. Żółtko w jajku musi być częściowo ciekłe.

8. 

ocet

Do każdej porcji zupy wkładamy jajko i kroimy je. Ozdabiamy koperkiem. Podajemy z octem, którym sobie każdy konsumujący może zupę doprawić.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się