swiatwemnie.pl

Kulajda

    

Smaczna zupa z południowo czeskiej kuchni.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

 

cebula60gramów
jajka kurze4sztuki
kminek mielony½łyżeczki
koper-
liść laurowy2sztuki
masło30gramów
mąka chlebowa pszenna T75030gramów
ocet0
suszone grzyby25gramów
sól1.5łyżeczki
sól-
woda1litr
woda-
ziemniaki150gramów
śmietana 30% kwaśna250mililitrów

1. 

masło 30 gramów  cebula 60 gramów

Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na maśle.

2. 

suszone grzyby 25 gramów  ziemniaki 150 gramów

Grzyby przepłukujemy i moczymy w wodzie. Ziemniaki obieramy i kroimy na drobno.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów

Cebulę posypujemy mąką, mieszamy i smażymy.

4. 

woda 1 litr  sól 1.5 łyżeczki  liść laurowy 2 sztuki  kminek mielony ½ łyżeczki

Zalewamy wodą, dokładnie mieszamy, dodajemy odcedzone grzyby, ziemniaki, sól, kminek i liście laurowe. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną.

5. 

koper

Koperek myjemy i siekamy.

6. 

śmietana 30% kwaśna 250 mililitrów

Zupę odstawiamy z ognia i dodajemy śmietanę z koperkiem według smaku.

7. 

woda  sól  ocet  jajka kurze 4 sztuki

Wodę z odrobiną soli i octu doprowadzamy do wrzenia. Jajka gotujemy po jednym. Jajko rozbijamy do wody i powoli gotujemy około 2 minuty. Potem je przenosimy do zimnej wody. Żółtko w jajku musi być częściowo ciekłe.

8. 

ocet

Do każdej porcji zupy wkładamy jajko i kroimy je. Ozdabiamy koperkiem. Podajemy z octem, którym sobie każdy konsumujący może zupę doprawić.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się