Kulajda
Smaczna zupa z południowo czeskiej kuchni.
przepis,fotoprzepis,suszone grzyby,śmietana 30% kwaśna,jajka kurze,ziemniaki,Zupy grzybowe,Kuchnia czeska,Sezonowe przepisy
Zupy grzybowe
Kuchnia czeska
Składniki
Składniki
cebula | 60 | gramów | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
kminek mielony | ½ | łyżeczki | |
koper | - | ||
liść laurowy | 2 | sztuki | |
masło | 30 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 30 | gramów | |
ocet | 0 | ||
suszone grzyby | 25 | gramów | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
sól | - | ||
woda | 1 | litr | |
woda | - | ||
ziemniaki | 150 | gramów | |
śmietana 30% kwaśna | 250 | mililitrów |
Przepis
2.
suszone grzyby 25 gramów • ziemniaki 150 gramów
Grzyby przepłukujemy i moczymy w wodzie. Ziemniaki obieramy i kroimy na drobno.
4.
woda 1 litr • sól 1.5 łyżeczki • liść laurowy 2 sztuki • kminek mielony ½ łyżeczki
Zalewamy wodą, dokładnie mieszamy, dodajemy odcedzone grzyby, ziemniaki, sól, kminek i liście laurowe. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną.
6.
śmietana 30% kwaśna 250 mililitrów
Zupę odstawiamy z ognia i dodajemy śmietanę z koperkiem według smaku.
7.
woda • sól • ocet • jajka kurze 4 sztuki
Wodę z odrobiną soli i octu doprowadzamy do wrzenia. Jajka gotujemy po jednym. Jajko rozbijamy do wody i powoli gotujemy około 2 minuty. Potem je przenosimy do zimnej wody. Żółtko w jajku musi być częściowo ciekłe.
8.
Do każdej porcji zupy wkładamy jajko i kroimy je. Ozdabiamy koperkiem. Podajemy z octem, którym sobie każdy konsumujący może zupę doprawić.
Smacznego!