swiatwemnie.pl

Brukselka z pieczarkami

    

Brukselkę daje się nie tylko do zupy, ale można z niej zrobić również ładne i pożywne danie, które będzie smakować i tym którzy za brukselką nie przepadają.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

niska

 

 

brukselka220gramów
cebula120gramów
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
czosnek1ząbek
olej rzepakowy½mililitra
pieczarki120gramów
sól¼łyżeczki

1. 

cebula 120 gramów  pieczarki 120 gramów

Cebulę i pieczarki kroimy na grubo.

2. 

olej rzepakowy ½ mililitra  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki

Smażymy razem na rozgrzanej patelni. Doprawiamy pieprzem.

3. 

brukselka 220 gramów

Każdą główkę brukselki opłukujemy, oczyszczamy i przekrawamy na połowę, ewentualnie na ćwiartki.

4. 

sól ¼ łyżeczki

Brukselkę dodajemy do patelni, solimy, mieszamy i przykrywamy. Dusimy razem około 5 minut.

5. 

czosnek 1 ząbek

Dodajemy na drobno pokrojony czosnek i dalej dusimy do miękkości brukselki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się