swiatwemnie.pl

Wołowa rolada ze szpinakiem

    

Nie tylko wspaniały wielkanocny poczęstunek przy podawaniu na zimno, ale i smaczny obiad lub kolacja przy podawaniu na ciepło.

Pichcił

Ilość porcji

14

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

wołowe mięso mielone 500 gramów  jajka kurze 2 sztuki  bułka tarta 50 gramów  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Mięso, jajka, bułkę tartą, sól i pieprz wkładamy do miski i dobrze ugniatamy.

2. 

smalec

Przygotowujemy sobie folię aluminiową (najlepiej podwójnie) o wielkości 40x25 cm i smarujemy ją grubo smalcem.

3. 

Na folii rozkładamy mięso i wytwarzamy z niego placek.

4. 

szynka wieprzowa duszona 100 gramów

Na mięsie układamy plasterki szynki...

5. 

ser Gouda 80 gramów

...i sera.

6. 

świeże liście szpinaku 120 gramów

Szpinak myjemy...

7. 

woda 50 mililitrów

...i rozkładamy na serze. Roladę za pomocą folii zwijamy i w folię zawijamy. Kładziemy do naczynia żaroodpornego i podlewamy odrobiną wody.

8. 

Pieczemy 45 minut-y w temperaturze 180 °C.

9. 

chleb tostowy 9 sztuk

Tostowy chleb rozkładamy na papierze do pieczenia tak, aby się wzdłuż częściowo pokrywał. Wałkiem rozwałkowujemy na cienko.

10. 

Ciepłą roladę przekładamy na przygotowany chleb i rolujemy. Zbyteczny chleb po brzegach odkrawamy.

11. 

jajka kurze 1 sztuka  ser Gouda 80 gramów

Jajka roztrzepujemy i trzemy ser.

12. 

Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Polecamy posmarować jajkiem również łączenia, gdzie się chleb pokrywa.

13. 

Przekładamy na blachę, razem z papierem do pieczenia. Posypujemy startym serem i 20 minut zapiekamy w piekarniku w temperaturze około 180°C.

14. 

Ziemniaczane puree przepis  Surówka z pomidorów przepis

Ostudzoną roladę kroimy na cienkie plasterki. Możemy kroić również ciepłą, jeśli chcemy podawać ją jako obiad lub kolację a nie jako przekąskę. Przy podawaniu na ciepło polecamy jako dodatek ziemniaczane puree i pomidorową sałatkę.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się