Wołowa rolada ze szpinakiem

Nie tylko wspaniały wielkanocny poczęstunek przy podawaniu na zimno, ale i smaczny obiad lub kolacja przy podawaniu na ciepło.
przepis,fotoprzepis,wołowe mięso mielone,świeże liście szpinaku,Wołowina,Słone przekąski,Wielkanoc,Sezonowe przepisy
Wołowina
Składniki
Składniki
Surówka z pomidorów przepis | 0 ?? | kcal | |
Ziemniaczane puree przepis | 0 ?? | kcal | |
bułka tarta | 50 187 | gramów kcal | |
chleb tostowy | 9 ?? | sztuk kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
ser Gouda | 160 570 | gramów kcal | |
smalec | 0 ?? | kcal | |
szynka wieprzowa duszona | 100 104 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 50 0 | mililitrów kcal | |
wołowe mięso mielone | 500 1100 | gramów kcal | |
świeże liście szpinaku | 120 40 | gramów kcal |
Przepis
1.
wołowe mięso mielone 500 gramów • jajka kurze 2 sztuki • bułka tarta 50 gramów • sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Mięso, jajka, bułkę tartą, sól i pieprz wkładamy do miski i dobrze ugniatamy.

2.
Przygotowujemy sobie folię aluminiową (najlepiej podwójnie) o wielkości 40x25 cm i smarujemy ją grubo smalcem.

3.
Na folii rozkładamy mięso i wytwarzamy z niego placek.




7.
woda 50 mililitrów
...i rozkładamy na serze. Roladę za pomocą folii zwijamy i w folię zawijamy. Kładziemy do naczynia żaroodpornego i podlewamy odrobiną wody.

8.
Pieczemy 45 minut-y w temperaturze 180 °C.

9.
chleb tostowy 9 sztuk
Tostowy chleb rozkładamy na papierze do pieczenia tak, aby się wzdłuż częściowo pokrywał. Wałkiem rozwałkowujemy na cienko.

10.
Ciepłą roladę przekładamy na przygotowany chleb i rolujemy. Zbyteczny chleb po brzegach odkrawamy.


12.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Polecamy posmarować jajkiem również łączenia, gdzie się chleb pokrywa.

13.
Przekładamy na blachę, razem z papierem do pieczenia. Posypujemy startym serem i 20 minut zapiekamy w piekarniku w temperaturze około 180°C.

14.
Ziemniaczane puree przepis • Surówka z pomidorów przepis
Ostudzoną roladę kroimy na cienkie plasterki. Możemy kroić również ciepłą, jeśli chcemy podawać ją jako obiad lub kolację a nie jako przekąskę. Przy podawaniu na ciepło polecamy jako dodatek ziemniaczane puree i pomidorową sałatkę.

Smacznego!