Wołowa rolada ze szpinakiem
Nie tylko wspaniały wielkanocny poczęstunek przy podawaniu na zimno, ale i smaczny obiad lub kolacja przy podawaniu na ciepło.
przepis,fotoprzepis,wołowe mięso mielone,świeże liście szpinaku,Wołowina,Słone przekąski,Wielkanoc,Sezonowe przepisy
Wołowina
Składniki
Składniki
Surówka z pomidorów przepis | - | ||
Ziemniaczane puree przepis | - | ||
bułka tarta | 50 | gramów | |
chleb tostowy | 9 | sztuk | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
ser Gouda | 160 | gramów | |
smalec | - | ||
szynka wieprzowa duszona | 100 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 50 | mililitrów | |
wołowe mięso mielone | 500 | gramów | |
świeże liście szpinaku | 120 | gramów |
Przepis
1.
wołowe mięso mielone 500 gramów • jajka kurze 2 sztuki • bułka tarta 50 gramów • sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Mięso, jajka, bułkę tartą, sól i pieprz wkładamy do miski i dobrze ugniatamy.
2.
Przygotowujemy sobie folię aluminiową (najlepiej podwójnie) o wielkości 40x25 cm i smarujemy ją grubo smalcem.
3.
Na folii rozkładamy mięso i wytwarzamy z niego placek.
7.
woda 50 mililitrów
...i rozkładamy na serze. Roladę za pomocą folii zwijamy i w folię zawijamy. Kładziemy do naczynia żaroodpornego i podlewamy odrobiną wody.
8.
Pieczemy 45 minut-y w temperaturze 180 °C.
9.
chleb tostowy 9 sztuk
Tostowy chleb rozkładamy na papierze do pieczenia tak, aby się wzdłuż częściowo pokrywał. Wałkiem rozwałkowujemy na cienko.
10.
Ciepłą roladę przekładamy na przygotowany chleb i rolujemy. Zbyteczny chleb po brzegach odkrawamy.
12.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Polecamy posmarować jajkiem również łączenia, gdzie się chleb pokrywa.
13.
Przekładamy na blachę, razem z papierem do pieczenia. Posypujemy startym serem i 20 minut zapiekamy w piekarniku w temperaturze około 180°C.
14.
Ziemniaczane puree przepis • Surówka z pomidorów przepis
Ostudzoną roladę kroimy na cienkie plasterki. Możemy kroić również ciepłą, jeśli chcemy podawać ją jako obiad lub kolację a nie jako przekąskę. Przy podawaniu na ciepło polecamy jako dodatek ziemniaczane puree i pomidorową sałatkę.
Smacznego!