Szpinakowa sałatka z makaronem i mozzarellą
![Szpinakowa sałatka z makaronem i mozzarellą](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001229/img_pl_4x3/szpinakowa-salatka-z-makaronem-i-mozzarella_00180.jpg)
Lekka dietetyczna sałatka pełna warzyw i mozzarelli, doprawiona zdrowymi orzechami i jogurtowym dressingiem.
przepis,fotoprzepis,makaron - Fusilli (spirale),świeże liście szpinaku,ser Mozzarella,Sałatki warzywne,Sezonowe przepisy
Sałatki warzywne
Składniki
Składniki
biała rzodkiew | 200 | gramów | |
biały jogurt | 200 | mililitrów | |
czosnek | 2 | ząbki | |
makaron - Fusilli (spirale) | 240 | gramów | |
marchew | 100 | gramów | |
ocet balsamiczny | 3 | łyżeczki | |
olej z pestek dyni | 1 | łyżka | |
oliwa | 1 | łyżka | |
orzechy włoskie | 50 | gramów | |
ser Mozzarella | 250 | gramów | |
sól | - | ||
sól | ¼ | łyżeczki | |
świeże liście szpinaku | 100 | gramów |
Przepis
1.
makaron - Fusilli (spirale) 240 gramów
Makaron gotujemy "al dente" w słonej wodzie. Odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i dostawiamy do odcieczenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001229/small/IMG_4110.jpg)
2.
marchew 100 gramów • biała rzodkiew 200 gramów
Marchewkę i rzodkiew obieramy, na grubo trzemy. Wkładamy do głębszej, większej miski. Zamiast białej rzodkwi możemy użyć też małe czerwone.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001229/small/IMG_4105.jpg)
3.
świeże liście szpinaku 100 gramów
Szpinak myjemy, odstawiamy do odcieczenia i delikatnie kroimy, ewentualnie rozrywamy na małe kawałki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001229/small/IMG_4108.jpg)
4.
Makaron dodajemy do startych warzyw razem z liśćmi szpinaku i mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001229/small/IMG_4111.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001229/small/IMG_4113.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001229/small/IMG_4119.jpg)
7.
... i dodajemy do sałatki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001229/small/IMG_4121.jpg)
8.
oliwa 1 łyżka • olej z pestek dyni 1 łyżka • sól
Dolewamy oleje, możemy według smaku osolić. Dokładnie mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001229/small/IMG_4123.jpg)
9.
Sałatkę wkładamy do lodówki na godzinę (i więcej). Pół godziny przed podawaniem sałatkę wyciągamy aby nie była zbyt zimna.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001229/small/IMG_4124.jpg)
10.
biały jogurt 200 mililitrów • czosnek 2 ząbki • sól ¼ łyżeczki • ocet balsamiczny 3 łyżeczki
Jogurt mieszamy z oczyszczonym i przeciśniętym czosnkiem, solą i octem. Przed podawaniem sałatkę polewamy dressingiem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001229/small/IMG_4161.jpg)
Smacznego!