swiatwemnie.pl

Szpinakowa sałatka z makaronem i mozzarellą

    

Lekka dietetyczna sałatka pełna warzyw i mozzarelli, doprawiona zdrowymi orzechami i jogurtowym dressingiem.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

średnia

 

 

biała rzodkiew200gramów
biały jogurt200mililitrów
czosnek2ząbki
makaron - Fusilli (spirale)240gramów
marchew100gramów
ocet balsamiczny3łyżeczki
olej z pestek dyni1łyżka
oliwa1łyżka
orzechy włoskie50gramów
ser Mozzarella250gramów
sól-
sól¼łyżeczki
świeże liście szpinaku100gramów

1. 

makaron - Fusilli (spirale) 240 gramów

Makaron gotujemy "al dente" w słonej wodzie. Odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i dostawiamy do odcieczenia.

2. 

marchew 100 gramów  biała rzodkiew 200 gramów

Marchewkę i rzodkiew obieramy, na grubo trzemy. Wkładamy do głębszej, większej miski. Zamiast białej rzodkwi możemy użyć też małe czerwone.

3. 

świeże liście szpinaku 100 gramów

Szpinak myjemy, odstawiamy do odcieczenia i delikatnie kroimy, ewentualnie rozrywamy na małe kawałki.

4. 

Makaron dodajemy do startych warzyw razem z liśćmi szpinaku i mieszamy.

5. 

ser Mozzarella 250 gramów

Mozzarellę kroimy na kawałki,...

6. 

orzechy włoskie 50 gramów

... orzechy na drobno siekamy ...

7. 

... i dodajemy do sałatki.

8. 

oliwa 1 łyżka  olej z pestek dyni 1 łyżka  sól

Dolewamy oleje, możemy według smaku osolić. Dokładnie mieszamy.

9. 

Sałatkę wkładamy do lodówki na godzinę (i więcej). Pół godziny przed podawaniem sałatkę wyciągamy aby nie była zbyt zimna.

10. 

biały jogurt 200 mililitrów  czosnek 2 ząbki  sól ¼ łyżeczki  ocet balsamiczny 3 łyżeczki

Jogurt mieszamy z oczyszczonym i przeciśniętym czosnkiem, solą i octem. Przed podawaniem sałatkę polewamy dressingiem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się