swiatwemnie.pl

Łazanki z kapustą

Podajemy na słodko z cukrem i cynamonem, albo na słono z solą i smażonym boczkiem. Wymienione danie jest przygotowane neutralnie, aby były możliwe obydwie możliwości jego podania i konsumpcji.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cebula150gramów
Cukier kryształ1.5łyżki
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Kapusta biała500gramów
Kminek1łyżeczka
Makaron - łazanki500gramów
Masło20gramów
Oliwa3łyżki
Sól1łyżeczka
Woda2.5decylitra

1. Przygotowanie kapusty

kapusta biała 500 g

Kapustę trzemy na kuchennej tarce na grubych oczkach.

Przygotowanie kapusty

2. 

cebula 150 g  oliwa 3 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

3. 

sól 1 łyżeczka  cukier kryształ 1.5 łyżki  kminek 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  woda 2.5 dl

Dodajemy kapustę, wodę, sól, cukier, kminek, pieprz i 15 - 20 minut często mieszając dusimy pod przykrywką.

4. 

makaron - łazanki 500 g  masło 20 g

Łazanki gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy, przepłukujemy pod zimną bieżącą wodą i wkładamy z powrotem do garnka. Dodajemy uduszoną kapustę i masło.

5. 

Dobrze mieszamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się