swiatwemnie.pl

Łazanki z kapustą

    

Podajemy na słodko z cukrem i cynamonem, albo na słono z solą i smażonym boczkiem. Wymienione danie jest przygotowane neutralnie, aby były możliwe obydwie możliwości jego podania i konsumpcji.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

 

cebula150gramów
cukier kryształ1.5łyżki
czarny pieprz mielony½łyżeczki
kapusta biała500gramów
kminek1łyżeczka
makaron - łazanki500gramów
masło20gramów
oliwa3łyżki
sól1łyżeczka
woda2.5decylitra

1. Przygotowanie kapusty

kapusta biała 500 gramów

Kapustę trzemy na kuchennej tarce na grubych oczkach.

Przygotowanie kapusty

2. 

cebula 150 gramów  oliwa 3 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

3. 

sól 1 łyżeczka  cukier kryształ 1.5 łyżki  kminek 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  woda 2.5 decylitra

Dodajemy kapustę, wodę, sól, cukier, kminek, pieprz i 15 - 20 minut często mieszając dusimy pod przykrywką.

4. 

makaron - łazanki 500 gramów  masło 20 gramów

Łazanki gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy, przepłukujemy pod zimną bieżącą wodą i wkładamy z powrotem do garnka. Dodajemy uduszoną kapustę i masło.

5. 

Dobrze mieszamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się