swiatwemnie.pl

Grillowany hamburger w domowych bułeczkach

... na sobotnie grillowanie.

 

Ilość porcji: 10

Czas przygotowania: 2 h.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. Domowe bułeczki

mąka luksusowa pszenna T550 500 g  mleko półtłuste 1,5% 300 ml  świeże drożdże 30 g  masło 30 g  cukier kryształ 1 łyżeczka  sól ½ łyżeczki

Do mąki dolewamy letnie mleko, dodajemy rozdrobnione drożdże, roztopione masło, troszkę cukru i soli. Wyrabiamy ciasto które odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Domowe bułeczki

2. 

Z wyrośniętego ciasta formujemy 10-12 bochenków i układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bochenki odstawiamy jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia.

3. 

jajka kurze 1 sztuka  kminek  sól

Potem je smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy według smaku kminkiem i solą.

4. 

Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 25 - 30 minut. Upieczone układamy w koszyczku i zostawiamy do ostudzenia. Przykrywamy je czystą ściereczką, żeby nie wyschły.

5. Hamburgery

łopatka wieprzowa 700 g

Mięso myjemy, kroimy i mielimy.

Hamburgery

6. 

cebula 100 g

Cebulę obieramy, kroimy i też mielimy.

7. 

chleb 40 g  kminek mielony 1 łyżeczka  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  czosnek 4 ząbki  nać pietruszki 2 łyżki  oliwa 6 łyżek

Mięso, cebulę, kromkę chleba, kminek, sól, pieprz, zgnieciony czosnek, pokrojoną natkę pietruszki i oliwę wymieszamy.

8. 

mąka chlebowa pszenna T750

Z mięsnej masy formujemy 10 - 12 sztuk hamburgerów które panierujemy w mące.

9. 

Hamburgery grillujemy na gorącym grillu z jednej strony około 10 minut i 10 minut z drugiej strony.

10. 

musztarda stołowa

Gotowe wkładamy do przekrojonych bułeczek posmarowanych musztardą.

11. 

ogórek konserwowy  cebula  ketchup

Według smaku kładziemy na mięso ogórek konserwowy, świeże krążki cebuli i keczup.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się