Szaszłyk z grilla

Podajemy z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.
przepis,fotoprzepis,zielona cebulka,pokrzywa,wieprzowe mięso mielone,Wieprzowina,Przepisy na letnie grillowanie,Bezglutenowe,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Wieprzowina
Kategorie
Wieprzowina › Przepisy na letnie grillowanie › Bezglutenowe › Bezlaktozowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Pokrzywa ›Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
czosnek | 4 22 | ząbki kcal | |
imbir mielony | ½ 3 | łyżeczki kcal | |
mielona czerwona papryka | 2 32 | łyżeczki kcal | |
oliwa | 2 264 | łyżki kcal | |
pokrzywa | 50 21 | gramów kcal | |
rzodkiewka | 100 20 | gramów kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
wieprzowe mięso mielone | 1000 2600 | gramów kcal | |
zielona cebulka | 150 48 | gramów kcal |
Przepis
1. Przygotowanie mieszanki warzywno-mięsnej na szaszłyki
zielona cebulka 150 gramów • rzodkiewka 100 gramów
Cebulkę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie kółeczka Odcinamy zielone liście rzodkiewki i usuwamy korzonki, następnie myjemy i trzemy na grubej tarce.

2.
pokrzywa 50 gramów
Jeżeli szaszłyki przygotowujemy gdzieś w przyrodzie, możemy dodać również pokrzywę. Nazbieraną młodą pokrzywę, myjemy i urywamy liście, które kroimy na drobno.

3.
wieprzowe mięso mielone 1000 gramów • oliwa 2 łyżki • sól 2 łyżeczki • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • imbir mielony ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • czosnek 4 ząbki
Do mięsa mielonego dodajemy przygotowaną cebulę, rzodkiewkę, pokrzywę, olej, sól, paprykę mieloną, imbir, pieprz i rozgnieciony czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy.

4.
Formujemy około 7 cm długie i 2 cm grube rolki.

5.
Dwie rolki nabijamy na szpikulce i delikatnie spłaszczamy.

6. Grillowanie
Grillujemy ze wszystkich stron do zarumienienia przez około 10 - 15 minut.

Smacznego!