Czereśniowy placek

Przepis na przygotowanie szybkiego placka z czereśni na budyniu i kwaśnej śmietanie.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,masło,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),czereśnie,Ciasta
Ciasta
Pichcił
Ilość porcji
10
Masa porcji
124 g
Energia porcji
307 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 40 142 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 50 201 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 2 121 | łyżki kcal | |
cukier kryształ | 1 21 | łyżeczka kcal | |
cynamon mielony | ½ 7 | łyżeczki kcal | |
czereśnie | 250 163 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 400 640 | gramów kcal | |
masło | 100 734 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 868 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • jajka kurze 2 sztuki • cukier kryształ 50 gramów • masło 100 gramów • sól 1 szczypta
Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto "pâte à foncer". Zaczynamy od wymieszania miękkiego masła i cukru. Dodajemy jajka i sól. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Gotowe ciasto odkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki.

2.
Do formy na ciasto wgniatamy stopniowo ciasto.

3.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 gramów • cukier kryształ 2 łyżki • budyń waniliowy w proszku 40 gramów
Śmietanę, cukier i budyń w proszku razem mieszamy.

4.
Śmietanowy krem wylewamy na ciasto.

5.
czereśnie 250 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka • cynamon mielony ½ łyżeczki
Na wierzch układamy wypestkowane czereśnie, które posypujemy cukrem i cynamonem.

6.
Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!