PRZEPISY

Trdelniki

Trdelniki

Smaczne minitrdelniki zainspirowane tradycyjnymi trdelnikami ze słowackiej Skalicy.

przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,masło,masło,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

1 h. 45 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta  

 

Składniki

Składniki

białko jajka1sztuka
cukier cynamonowy-
cukier kryształ0
cukier puder20gramów
kakao proszek-
masło180gramów
masło-
mleko półtłuste 1,5%150mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750750gramów
mąka chlebowa pszenna T750-
orzechy włoskie-
proszek do pieczenia10gramów
śmietana do ubijania (30-33%)150mililitrów
żółtko jajka3sztuki

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 750 gramów  żółtko jajka 3 sztuki  masło 180 gramów  proszek do pieczenia 10 gramów  mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów  śmietana do ubijania (30-33%) 150 mililitrów  cukier puder 20 gramów

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, miękkie masło, proszek do pieczenia, mleko, śmietankę na ubijanie i cukier.

2. 

Dobrze ugniatamy ciasto i odstawiamy na chwilę poleżeć.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750  masło

Część ciasta (około1/3) rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 2 mm i kroimy na paski 40 cm długie i 3 cm szerokie. Metalowe rurki smarujemy masłem...

4. 

... i przekładając zawijamy ciasto.

5. 

białko jajka 1 sztuka

Trdelniki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem z jajka.

6. Cynamonowe trdelniki

cukier cynamonowy

Wysmarowane trdelniki obtaczamy stroną posmarowaną białkiem w cynamonowym cukrze i układamy je z powrotem na blachę.

7. 

Trdelniki pieczemy w temperaturze 180°C 20 minut.

8. 

Po całkowitym wystudzeniu ściągamy je z rurek i wyrabiamy kolejną część ciasta.

9. Orzechowe trdelniki

orzechy włoskie  cukier kryształ

Procedurę z rozwałkowywaniem i owijaniem powtarzamy z kolejną częścią ciasta. Trdelniki ze strony posmarowanej białkiem maczamy w posiekanych orzechach zmieszanych z cukrem. Pieczemy tak samo jak trdelniki z cynamonem.

10. Kakaowe trdelniki

cukier kryształ  kakao proszek

Po upieczeniu ponownie czekamy do całkowitego wystygnięcia i trdelniki ściągamy z rurek. Wyrabiamy i pieczemy ostatnią część ciasta. Trdelniki możemy obtoczyć w cukrze zmieszanym z kakaem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie