Trdelniki
Smaczne minitrdelniki zainspirowane tradycyjnymi trdelnikami ze słowackiej Skalicy.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,masło,masło,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta
Składniki
Składniki
białko jajka | 1 | sztuka | |
cukier cynamonowy | - | ||
cukier kryształ | 0 | ||
cukier puder | 20 | gramów | |
kakao proszek | - | ||
masło | 180 | gramów | |
masło | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 150 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 750 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
orzechy włoskie | - | ||
proszek do pieczenia | 10 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 150 | mililitrów | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 750 gramów • żółtko jajka 3 sztuki • masło 180 gramów • proszek do pieczenia 10 gramów • mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów • śmietana do ubijania (30-33%) 150 mililitrów • cukier puder 20 gramów
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, miękkie masło, proszek do pieczenia, mleko, śmietankę na ubijanie i cukier.
2.
Dobrze ugniatamy ciasto i odstawiamy na chwilę poleżeć.
3.
mąka chlebowa pszenna T750 • masło
Część ciasta (około1/3) rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 2 mm i kroimy na paski 40 cm długie i 3 cm szerokie. Metalowe rurki smarujemy masłem...
4.
... i przekładając zawijamy ciasto.
5.
białko jajka 1 sztuka
Trdelniki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem z jajka.
6. Cynamonowe trdelniki
Wysmarowane trdelniki obtaczamy stroną posmarowaną białkiem w cynamonowym cukrze i układamy je z powrotem na blachę.
7.
Trdelniki pieczemy w temperaturze 180°C 20 minut.
8.
Po całkowitym wystudzeniu ściągamy je z rurek i wyrabiamy kolejną część ciasta.
9. Orzechowe trdelniki
orzechy włoskie • cukier kryształ
Procedurę z rozwałkowywaniem i owijaniem powtarzamy z kolejną częścią ciasta. Trdelniki ze strony posmarowanej białkiem maczamy w posiekanych orzechach zmieszanych z cukrem. Pieczemy tak samo jak trdelniki z cynamonem.
10. Kakaowe trdelniki
cukier kryształ • kakao proszek
Po upieczeniu ponownie czekamy do całkowitego wystygnięcia i trdelniki ściągamy z rurek. Wyrabiamy i pieczemy ostatnią część ciasta. Trdelniki możemy obtoczyć w cukrze zmieszanym z kakaem.
Smacznego!