Trdelniki

Smaczne minitrdelniki zainspirowane tradycyjnymi trdelnikami ze słowackiej Skalicy.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,masło,masło,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta ›Składniki
Składniki
białko jajka | 1 17 | sztuka kcal | |
cukier cynamonowy | 0 ?? | kcal | |
cukier kryształ | 0 ?? | kcal | |
cukier puder | 20 78 | gramów kcal | |
kakao proszek | 0 ?? | kcal | |
masło | 180 1322 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 150 72 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 750 2603 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
orzechy włoskie | 0 ?? | kcal | |
proszek do pieczenia | 10 8 | gramów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 150 467 | mililitrów kcal | |
żółtko jajka | 3 171 | sztuki kcal |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 750 gramów • żółtko jajka 3 sztuki • masło 180 gramów • proszek do pieczenia 10 gramów • mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów • śmietana do ubijania (30-33%) 150 mililitrów • cukier puder 20 gramów
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, miękkie masło, proszek do pieczenia, mleko, śmietankę na ubijanie i cukier.

2.
Dobrze ugniatamy ciasto i odstawiamy na chwilę poleżeć.

3.
mąka chlebowa pszenna T750 • masło
Część ciasta (około1/3) rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 2 mm i kroimy na paski 40 cm długie i 3 cm szerokie. Metalowe rurki smarujemy masłem...

4.
... i przekładając zawijamy ciasto.

5.
białko jajka 1 sztuka
Trdelniki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem z jajka.

6. Cynamonowe trdelniki
Wysmarowane trdelniki obtaczamy stroną posmarowaną białkiem w cynamonowym cukrze i układamy je z powrotem na blachę.

7.
Trdelniki pieczemy w temperaturze 180°C 20 minut.

8.
Po całkowitym wystudzeniu ściągamy je z rurek i wyrabiamy kolejną część ciasta.

9. Orzechowe trdelniki
orzechy włoskie • cukier kryształ
Procedurę z rozwałkowywaniem i owijaniem powtarzamy z kolejną częścią ciasta. Trdelniki ze strony posmarowanej białkiem maczamy w posiekanych orzechach zmieszanych z cukrem. Pieczemy tak samo jak trdelniki z cynamonem.

10. Kakaowe trdelniki
cukier kryształ • kakao proszek
Po upieczeniu ponownie czekamy do całkowitego wystygnięcia i trdelniki ściągamy z rurek. Wyrabiamy i pieczemy ostatnią część ciasta. Trdelniki możemy obtoczyć w cukrze zmieszanym z kakaem.

Smacznego!