swiatwemnie.pl

Orkiszowe śmietanowe ciasto

     

Drożdżowe śmietanowe ciasto z mąki orkiszowej.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

1. 

mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 400 g  masło 100 g  cukier kryształ ½ łyżeczki  sól ½ łyżeczki  mleko półtłuste 1,5% 200 ml  drożdże instant 6 g

Mąkę orkiszową przesiewamy do miski. Dodajemy roztopione, ostudzone masło, cukier, sól, ciepłe mleko i drożdże.

2. 

Wyrabiamy ciasto i zostawiamy je przykryte w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750  smalec  mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Przekładamy je do wysmarowanej, mąka posypanej blachy (42x32cm).

4. 

śmietana 30% kwaśna 400 g  sól  kminek

Wierzch ciasta smarujemy gęstą kwaśną śmietaną. Według smaku możemy posolić lub posypać kminkiem. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C przez około 15 minut.

5. 

Po ostudzeniu kroimy i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się