swiatwemnie.pl

Orkiszowe śmietanowe ciasto

    

Drożdżowe śmietanowe ciasto z mąki orkiszowej.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

1. 

mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 400 gramów  masło 100 gramów  cukier kryształ ½ łyżeczki  sól ½ łyżeczki  mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  drożdże instant 6 gramów

Mąkę orkiszową przesiewamy do miski. Dodajemy roztopione, ostudzone masło, cukier, sól, ciepłe mleko i drożdże.

2. 

Wyrabiamy ciasto i zostawiamy je przykryte w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750  smalec  mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Przekładamy je do wysmarowanej, mąka posypanej blachy (42x32cm).

4. 

śmietana 30% kwaśna 400 gramów  sól  kminek

Wierzch ciasta smarujemy gęstą kwaśną śmietaną. Według smaku możemy posolić lub posypać kminkiem. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C przez około 15 minut.

5. 

Po ostudzeniu kroimy i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się