PRZEPISY

Orkiszowe śmietanowe ciasto

Orkiszowe śmietanowe ciasto

Drożdżowe śmietanowe ciasto z mąki orkiszowej.

przepis,fotoprzepis,mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona,mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona,drożdże instant,śmietana 30% kwaśna,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

Kategorie

Ciasta  

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ½łyżeczki
drożdże instant6gramów
kminek-
masło100gramów
mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750-
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona400gramów
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona-
smalec-
sól½łyżeczki
sól-
śmietana 30% kwaśna400gramów

 

Przepis

1. 

mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 400 gramów  masło 100 gramów  cukier kryształ ½ łyżeczki  sól ½ łyżeczki  mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  drożdże instant 6 gramów

Mąkę orkiszową przesiewamy do miski. Dodajemy roztopione, ostudzone masło, cukier, sól, ciepłe mleko i drożdże.

2. 

Wyrabiamy ciasto i zostawiamy je przykryte w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750  smalec  mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Przekładamy je do wysmarowanej, mąka posypanej blachy (42x32cm).

4. 

śmietana 30% kwaśna 400 gramów  sól  kminek

Wierzch ciasta smarujemy gęstą kwaśną śmietaną. Według smaku możemy posolić lub posypać kminkiem. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C przez około 15 minut.

5. 

Po ostudzeniu kroimy i podajemy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie