Orkiszowe śmietanowe ciasto

Drożdżowe śmietanowe ciasto z mąki orkiszowej.
przepis,fotoprzepis,mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona,mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona,drożdże instant,śmietana 30% kwaśna,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta ›Składniki
Składniki
cukier kryształ | ½ 11 | łyżeczki kcal | |
drożdże instant | 6 24 | gramów kcal | |
kminek | 0 ?? | kcal | |
masło | 100 734 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 96 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona | 400 1360 | gramów kcal | |
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona | 0 ?? | kcal | |
smalec | 0 ?? | kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
śmietana 30% kwaśna | 400 1120 | gramów kcal |
Przepis
1.
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 400 gramów • masło 100 gramów • cukier kryształ ½ łyżeczki • sól ½ łyżeczki • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • drożdże instant 6 gramów
Mąkę orkiszową przesiewamy do miski. Dodajemy roztopione, ostudzone masło, cukier, sól, ciepłe mleko i drożdże.

2.
Wyrabiamy ciasto i zostawiamy je przykryte w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.

3.
mąka chlebowa pszenna T750 • smalec • mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Przekładamy je do wysmarowanej, mąka posypanej blachy (42x32cm).

4.
śmietana 30% kwaśna 400 gramów • sól • kminek
Wierzch ciasta smarujemy gęstą kwaśną śmietaną. Według smaku możemy posolić lub posypać kminkiem. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C przez około 15 minut.

5.
Po ostudzeniu kroimy i podajemy.

Smacznego!