Drożdżowe rabarbarowe ciasto z dżemem
![Drożdżowe rabarbarowe ciasto z dżemem](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001257/img_pl_4x3/drozdzowe-rabarbarowe-ciasto-z-dzemem_00180.jpg)
Smaczne ciasto, na dole chrupiący, na górze delikatny i kwaskowaty.
przepis,fotoprzepis,rabarbar,Ciasta,
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
cukier kryształ | 30 | gramów | |
cukier puder | - | ||
dżem owocowy | 150 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 150 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów | |
olej słonecznikowy | 70 | mililitrów | |
olej słonecznikowy | - | ||
rabarbar | 200 | gramów | |
świeże drożdże | 15 | gramów |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów • cukier kryształ 1 łyżeczka • świeże drożdże 15 gramów
W ciepłym mleku z drożdżami i odrobiną cukru wyrabiamy rozczyn.
![W ciepłym mleku z drożdżami i odrobiną cukru...](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001257/small/IMG_5060.jpg?mtime=1728727171)
2.
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • cukier kryształ 30 gramów
Do miski wsypujemy mąkę i cukier.
![Do miski wsypujemy mąkę i cukier....](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001257/small/IMG_5063.jpg?mtime=1728727171)
3.
olej słonecznikowy 70 mililitrów
Dolewamy olej i rozczyn. Ciasto mieszamy i jeśli jest zbyt gęste dolewamy jeszcze troszkę (50ml) mleka.
![Dolewamy olej i rozczyn. Ciasto mieszamy i jeśli...](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001257/small/IMG_5064.jpg?mtime=1728727179)
4.
Wyrabiamy ciasto i odkładamy przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
![Wyrabiamy ciasto i odkładamy przykryte w ciepłe...](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001257/small/IMG_5068.jpg?mtime=1728727180)
![Rabarbar lekko obieramy, myjemy i kroimy na małe...](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001257/small/IMG_5065.jpg?mtime=1728727179)
6.
Na blachę do pieczenia (42x38) przygotowujemy papier do pieczenia. Wkładamy do niej ciasto i rękami posmarowanymi olejem ciasto rozciągamy, ewentualnie rozwałkowujemy małym wałeczkiem na blasze.
![Na blachę do pieczenia (42x38) przygotowujemy...](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001257/small/IMG_5070.jpg?mtime=1728727180)
![Na ciasto smarujemy rzadki dżem....](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001257/small/IMG_5071.jpg?mtime=1728727181)
8.
Po wierzchu rozkładamy rabarbar.
![Po wierzchu rozkładamy rabarbar....](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001257/small/IMG_5075.jpg?mtime=1728727188)
9.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez około 20 minut. Ciepłe ciasto posypujemy cukrem i po ostudzeniu podajemy.
![Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez...](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001257/small/IMG_5080.jpg?mtime=1728727189)
Smacznego!