swiatwemnie.pl

Drożdżowe rabarbarowe ciasto z dżemem

     

Smaczne ciasto, na dole chrupiący, na górze delikatny i kwaskowaty.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

1. 

mleko półtłuste 1,5% 150 ml  cukier kryształ 1 łyżeczka  świeże drożdże 15 g

W ciepłym mleku z drożdżami i odrobiną cukru wyrabiamy rozczyn.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 g  cukier kryształ 30 g

Do miski wsypujemy mąkę i cukier.

3. 

olej słonecznikowy 70 ml

Dolewamy olej i rozczyn. Ciasto mieszamy i jeśli jest zbyt gęste dolewamy jeszcze troszkę (50ml) mleka.

4. 

Wyrabiamy ciasto i odkładamy przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5. 

rabarbar 200 g

Rabarbar lekko obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki.

6. 

olej słonecznikowy

Na blachę do pieczenia (42x38) przygotowujemy papier do pieczenia. Wkładamy do niej ciasto i rękami posmarowanymi olejem ciasto rozciągamy, ewentualnie rozwałkowujemy małym wałeczkiem na blasze.

7. 

dżem owocowy 150 g

Na ciasto smarujemy rzadki dżem.

8. 

Po wierzchu rozkładamy rabarbar.

9. 

cukier puder

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez około 20 minut. Ciepłe ciasto posypujemy cukrem i po ostudzeniu podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się