PRZEPISY

Drożdżowe rabarbarowe ciasto z dżemem

Drożdżowe rabarbarowe ciasto z dżemem

bi-star-fillbi-starbi-starbi-starbi-star

Smaczne ciasto, na dole chrupiący, na górze delikatny i kwaskowaty.

przepis,fotoprzepis,rabarbar,Ciasta,

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ1łyżeczka
cukier kryształ30gramów
cukier puder-
dżem owocowy150gramów
mleko półtłuste 1,5%150mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750300gramów
olej słonecznikowy70mililitrów
olej słonecznikowy-
rabarbar200gramów
świeże drożdże15gramów

 

Przepis

1. 

mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów  cukier kryształ 1 łyżeczka  świeże drożdże 15 gramów

W ciepłym mleku z drożdżami i odrobiną cukru wyrabiamy rozczyn.

W ciepłym mleku z drożdżami i odrobiną cukru...

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  cukier kryształ 30 gramów

Do miski wsypujemy mąkę i cukier.

Do miski wsypujemy mąkę i cukier....

3. 

olej słonecznikowy 70 mililitrów

Dolewamy olej i rozczyn. Ciasto mieszamy i jeśli jest zbyt gęste dolewamy jeszcze troszkę (50ml) mleka.

Dolewamy olej i rozczyn. Ciasto mieszamy i jeśli...

4. 

Wyrabiamy ciasto i odkładamy przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrabiamy ciasto i odkładamy przykryte w ciepłe...

5. 

rabarbar 200 gramów

Rabarbar lekko obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki.

Rabarbar lekko obieramy, myjemy i kroimy na małe...

6. 

olej słonecznikowy

Na blachę do pieczenia (42x38) przygotowujemy papier do pieczenia. Wkładamy do niej ciasto i rękami posmarowanymi olejem ciasto rozciągamy, ewentualnie rozwałkowujemy małym wałeczkiem na blasze.

Na blachę do pieczenia (42x38) przygotowujemy...

7. 

dżem owocowy 150 gramów

Na ciasto smarujemy rzadki dżem.

Na ciasto smarujemy rzadki dżem....

8. 

Po wierzchu rozkładamy rabarbar.

Po wierzchu rozkładamy rabarbar....

9. 

cukier puder

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez około 20 minut. Ciepłe ciasto posypujemy cukrem i po ostudzeniu podajemy.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się