swiatwemnie.pl

Tofu osie gniazda

     

Doskonałe miękkie ciasteczka do herbaty na śniadanie, dzieciom na drugie śniadanie i do kawy po obiedzie.

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

1 h. 45 min.

Trudność

vysoká

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Nadzienie z tofu i rodzynkami

rodzynki 125 g

Rodzynki chwilę moczymy w zimnej wodzie.

Nadzienie z tofu i rodzynkami

2. 

ser biały tofu 380 g  cukier kryształ 100 g  żółtko jajka 1 sztuka

Do miski dajemy tofu, dodajemy odcedzone rodzynki, cukier i żółtko. Dobrze mieszamy.

3. 

Nadzienie tofu wkładamy do lodówki.

4. Drożdżowe ciasto

mleko półtłuste 1,5% 250 ml  świeże drożdże 25 g  cukier kryształ 1 łyżeczka  mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka

Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, mąkę i odstawiamy by wyrobił się rozczyn.

Drożdżowe ciasto

5. 

mąka chlebowa pszenna T750 250 g  mąka luksusowa pszenna T550 250 g  cukier kryształ 50 g  sól  jajka kurze 1 sztuka  olej słonecznikowy 100 ml

Do głębokiej miski wsypujemy obydwie mąki, cukier, dodajemy szczyptę soli, jajko, olej i rozczyn.Wyrabiamy delikatne ciasto i odstawiamy przykryte na 30 minut do wyrośnięcia.

6. Pieczenie

mąka chlebowa pszenna T750

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką ...

Pieczenie

7. 

... i rozwałkowujemy na kształt prostokąta (45x35 cm).

8. 

Na ciasto równomiernie rozkładamy tofu nadzienie ...

9. 

... i ciasto zawijamy w roladę. Kroimy na około 2,5 cm kawałki.

10. 

białko jajka 1 sztuka  ziarna sezamu

Pojedyncze kawałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie ugniatamy na kształt okręgu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy nasionkami.

11. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C. Po ostudzeniu przechowujemy w zamykanym pojemniku.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się