PRZEPISY

Tofu osie gniazda

Tofu osie gniazda

Doskonałe miękkie ciasteczka do herbaty na śniadanie, dzieciom na drugie śniadanie i do kawy po obiedzie.

przepis,fotoprzepis,rodzynki,ser biały tofu,ziarna sezamu,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

1 h. 45 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Ciasta  

 

Składniki

Składniki

białko jajka1sztuka
cukier kryształ150gramów
cukier kryształ1łyżeczka
jajka kurze1sztuka
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750250gramów
mąka chlebowa pszenna T750-
mąka luksusowa pszenna T5501łyżeczka
mąka luksusowa pszenna T550250gramów
olej słonecznikowy100mililitrów
rodzynki125gramów
ser biały tofu380gramów
sól-
ziarna sezamu-
świeże drożdże25gramów
żółtko jajka1sztuka

 

Przepis

1. Nadzienie z tofu i rodzynkami

rodzynki 125 gramów

Rodzynki chwilę moczymy w zimnej wodzie.

2. 

ser biały tofu 380 gramów  cukier kryształ 100 gramów  żółtko jajka 1 sztuka

Do miski dajemy tofu, dodajemy odcedzone rodzynki, cukier i żółtko. Dobrze mieszamy.

3. 

Nadzienie tofu wkładamy do lodówki.

4. Drożdżowe ciasto

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  świeże drożdże 25 gramów  cukier kryształ 1 łyżeczka  mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka

Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, mąkę i odstawiamy by wyrobił się rozczyn.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  cukier kryształ 50 gramów  sól  jajka kurze 1 sztuka  olej słonecznikowy 100 mililitrów

Do głębokiej miski wsypujemy obydwie mąki, cukier, dodajemy szczyptę soli, jajko, olej i rozczyn.Wyrabiamy delikatne ciasto i odstawiamy przykryte na 30 minut do wyrośnięcia.

6. Pieczenie

mąka chlebowa pszenna T750

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką ...

7. 

... i rozwałkowujemy na kształt prostokąta (45x35 cm).

8. 

Na ciasto równomiernie rozkładamy tofu nadzienie ...

9. 

... i ciasto zawijamy w roladę. Kroimy na około 2,5 cm kawałki.

10. 

białko jajka 1 sztuka  ziarna sezamu

Pojedyncze kawałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie ugniatamy na kształt okręgu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy nasionkami.

11. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C. Po ostudzeniu przechowujemy w zamykanym pojemniku.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie