PRZEPISY

Brzoskwiniowe ciasto

Brzoskwiniowe ciasto

Ulubione soczyste ciasto, tym razem z brzoskwiniami.

przepis,fotoprzepis,Brzoskwinie,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

Brzoskwinie800gramów
białko jajka8sztuk
cukier puder140gramów
cukier puder0
masło-
mąka luksusowa pszenna T550-
mąka luksusowa pszenna T550140gramów
olej słonecznikowy50mililitrów
proszek do pieczenia12gramów
woda50mililitrów
żółtko jajka8sztuk

 

Przepis

1. 

Brzoskwinie 800 gramów

Brzoskwinie pozbywamy pestek i kroimy na plasterki.

2. 

żółtko jajka 8 sztuk  cukier puder 140 gramów  woda 50 mililitrów  olej słonecznikowy 50 mililitrów

Żółtka mieszamy z cukrem. Dolewamy i mieszamy najpierw wodę a potem olej.

3. 

białko jajka 8 sztuk  cukier puder

Do białek dodajemy łyżeczkę cukru i ubijamy je na gęstą pianę.

4. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Większą blachę /42x36cm/ smarujemy masłem i posypujemy mąką.

5. 

mąka luksusowa pszenna T550 140 gramów  proszek do pieczenia 12 gramów

Do wymieszanych żółtek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ...

6. 

... dodajemy pianę ...

7. 

... i wyrabiamy puszyste ciasto.

8. 

Ciasto wylewamy na przygotowaną blachę, ...

9. 

... na ciasno układamy brzoskwinie ...

10. 

... i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach. Pieczemy około 15 minut. Czy jest ciasto upieczone sprawdzimy wbijając wykałaczkę. Wykałaczkę wbijamy do ciasta w po wyciągnięciu musi być sucha, nie lepiąca.

11. 

cukier puder

Ostudzone ciasto posypujemy przesianym cukrem pudrem i kroimy na porcje.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie