swiatwemnie.pl

Brzoskwiniowe ciasto

     

Ulubione soczyste ciasto, tym razem z brzoskwiniami.

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

1. 

Brzoskwinie 800 g

Brzoskwinie pozbywamy pestek i kroimy na plasterki.

2. 

żółtko jajka 8 sztuk  cukier puder 140 g  woda 50 ml  olej słonecznikowy 50 ml

Żółtka mieszamy z cukrem. Dolewamy i mieszamy najpierw wodę a potem olej.

3. 

białko jajka 8 sztuk  cukier puder

Do białek dodajemy łyżeczkę cukru i ubijamy je na gęstą pianę.

4. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Większą blachę /42x36cm/ smarujemy masłem i posypujemy mąką.

5. 

mąka luksusowa pszenna T550 140 g  proszek do pieczenia 12 g

Do wymieszanych żółtek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ...

6. 

... dodajemy pianę ...

7. 

... i wyrabiamy puszyste ciasto.

8. 

Ciasto wylewamy na przygotowaną blachę, ...

9. 

... na ciasno układamy brzoskwinie ...

10. 

... i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach. Pieczemy około 15 minut. Czy jest ciasto upieczone sprawdzimy wbijając wykałaczkę. Wykałaczkę wbijamy do ciasta w po wyciągnięciu musi być sucha, nie lepiąca.

11. 

cukier puder

Ostudzone ciasto posypujemy przesianym cukrem pudrem i kroimy na porcje.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się