Brzoskwiniowe ciasto
Ulubione soczyste ciasto, tym razem z brzoskwiniami.
przepis,fotoprzepis,Brzoskwinie,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
Brzoskwinie | 800 | gramów | |
białko jajka | 8 | sztuk | |
cukier puder | 140 | gramów | |
cukier puder | 0 | ||
masło | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 140 | gramów | |
olej słonecznikowy | 50 | mililitrów | |
proszek do pieczenia | 12 | gramów | |
woda | 50 | mililitrów | |
żółtko jajka | 8 | sztuk |
Przepis

2.
żółtko jajka 8 sztuk • cukier puder 140 gramów • woda 50 mililitrów • olej słonecznikowy 50 mililitrów
Żółtka mieszamy z cukrem. Dolewamy i mieszamy najpierw wodę a potem olej.

3.
białko jajka 8 sztuk • cukier puder
Do białek dodajemy łyżeczkę cukru i ubijamy je na gęstą pianę.


5.
mąka luksusowa pszenna T550 140 gramów • proszek do pieczenia 12 gramów
Do wymieszanych żółtek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ...

6.
... dodajemy pianę ...

7.
... i wyrabiamy puszyste ciasto.

8.
Ciasto wylewamy na przygotowaną blachę, ...

9.
... na ciasno układamy brzoskwinie ...

10.
... i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach. Pieczemy około 15 minut. Czy jest ciasto upieczone sprawdzimy wbijając wykałaczkę. Wykałaczkę wbijamy do ciasta w po wyciągnięciu musi być sucha, nie lepiąca.


Smacznego!