Sos pieczarkowy z knedlem

Pieczarkowy sos podawany z knedlem to doskonały, szybki, bezmięsny obiad.
przepis,fotoprzepis,pieczarki,Sosy,
Sosy
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
311 g
Energia porcji
282 kcal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska
Kategorie
Sosy ›Składniki
Składniki
cebula | 80 36 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 96 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 20 70 | gramów kcal | |
oliwa | 4 528 | łyżki kcal | |
pieczarki | 500 80 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
słodka śmietana do gotowania | 200 320 | mililitrów kcal | |
woda | 5 0 | łyżek kcal | |
woda | 100 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
cebula 80 gramów • oliwa 4 łyżki • sól 1 łyżeczka • woda 5 łyżek • pieczarki 500 gramów • woda 100 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • słodka śmietana do gotowania 200 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 20 gramów
Cebulę obieramy, na drobno kroimy, smażymy na oliwie z oliwek, dodajemy sól i parę łyżek wody, 5 minut dusimy. Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki, dodajemy je do cebuli, posypujemy papryką, podlewamy wodą i 10 minut dusimy. W misce mieszamy mleko, śmietanę i mąkę, zalewamy pieczarki i sos gotujemy do zgęstnienia.

Smacznego!