Pieczarkowy sos curry

Śmietanowy sos łagodnego smaku, pełen pieczarek. Podajemy z ryżem, albo z parzonym knedlem.
przepis,fotoprzepis,przyprawa curry,pieczarki,Sosy,Wegetariańskie przepisy,
Sosy
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
346 g
Energia porcji
320 kcal
Czas przygotowania
35 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
cebula | 200 88 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 100 64 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 40 139 | gramów kcal | |
olej rzepakowy | 30 270 | mililitrów kcal | |
pieczarki | 500 80 | gramów kcal | |
przyprawa curry | 1 17 | łyżeczka kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 300 0 | mililitrów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 200 622 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
cebula 200 gramów • olej rzepakowy 30 mililitrów
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.



4.
sól 1 łyżeczka • woda 300 mililitrów
Dodajemy je do cebuli, solimy, mieszamy, podlewamy wodą i 10 minut dusimy.

5.
mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów
W mleku i śmietanie mieszamy mąkę. Zawiesiną zalewamy pieczarki.

6.
Zagotowujemy.

Smacznego!