swiatwemnie.pl

Pieczarkowy sos curry

     

Śmietanowy sos łagodnego smaku, pełen pieczarek. Podajemy z ryżem, albo z parzonym knedlem.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

stredná

 

 

 
 
Cebula200gramów
Mleko tłuste 3,5%100mililitrów
Mąka chlebowa pszenna t75040gramów
Olej rzepakowy30mililitrów
Pieczarki500gramów
Przyprawa curry1łyżeczka
Sól1łyżeczka
Woda300mililitrów
Śmietana do ubijania (30-33%)200mililitrów

1. 

cebula 200 g  olej rzepakowy 30 ml

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2. 

przyprawa curry 1 łyżeczka

Dodajemy przyprawę i chwilę smażymy.

3. 

pieczarki 500 g

Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki.

4. 

sól 1 łyżeczka  woda 300 ml

Dodajemy je do cebuli, solimy, mieszamy, podlewamy wodą i 10 minut dusimy.

5. 

mleko tłuste 3,5% 100 ml  śmietana do ubijania (30-33%) 200 ml  mąka chlebowa pszenna T750 40 g

W mleku i śmietanie mieszamy mąkę. Zawiesiną zalewamy pieczarki.

6. 

Zagotowujemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się