Pieczarkowy sos curry
Śmietanowy sos łagodnego smaku, pełen pieczarek. Podajemy z ryżem, albo z parzonym knedlem.
przepis,fotoprzepis,przyprawa curry,pieczarki,Sosy,Wegetariańskie przepisy,
Sosy
Składniki
Składniki
cebula | 200 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 100 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 40 | gramów | |
olej rzepakowy | 30 | mililitrów | |
pieczarki | 500 | gramów | |
przyprawa curry | 1 | łyżeczka | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 300 | mililitrów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 200 | mililitrów |
Przepis
1.
cebula 200 gramów • olej rzepakowy 30 mililitrów
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.
4.
sól 1 łyżeczka • woda 300 mililitrów
Dodajemy je do cebuli, solimy, mieszamy, podlewamy wodą i 10 minut dusimy.
5.
mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów
W mleku i śmietanie mieszamy mąkę. Zawiesiną zalewamy pieczarki.
6.
Zagotowujemy.
Smacznego!