swiatwemnie.pl

Pieczarkowy sos curry

    

Śmietanowy sos łagodnego smaku, pełen pieczarek. Podajemy z ryżem, albo z parzonym knedlem.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

 

 

cebula200gramów
mleko tłuste 3,5%100mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75040gramów
olej rzepakowy30mililitrów
pieczarki500gramów
przyprawa curry1łyżeczka
sól1łyżeczka
woda300mililitrów
śmietana do ubijania (30-33%)200mililitrów

1. 

cebula 200 gramów  olej rzepakowy 30 mililitrów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2. 

przyprawa curry 1 łyżeczka

Dodajemy przyprawę i chwilę smażymy.

3. 

pieczarki 500 gramów

Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki.

4. 

sól 1 łyżeczka  woda 300 mililitrów

Dodajemy je do cebuli, solimy, mieszamy, podlewamy wodą i 10 minut dusimy.

5. 

mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów  śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów

W mleku i śmietanie mieszamy mąkę. Zawiesiną zalewamy pieczarki.

6. 

Zagotowujemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się