swiatwemnie.pl

Groch na gęsto z suszonego żółtego grochu

Groch na gęsto najlepiej smakuje z gotowanym wędzonym mięsem, posypany smażoną cebulką ze świeżym pachnącym chlebem.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 1 h. 10 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

żółty groch suszony, połówki 500 g

Groch wysypujemy na stół i przebieramy, usuwamy z niego ewentualne zanieczyszczenia i kamyczki.

2. 

woda 1.5 litra  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Wsypujemy go do garnka, zalewamy wodą, następnie wodę wylewamy i w ten sposób kilka razy przepłukujemy groch. Na końcu dolewany określoną ilość wody, w której go gotujemy. Dodajemy sól i pieprz. Gotujemy do miękkości przez około 60 minut. Użycie połówek suszonego grochu umożliwia nam przygotowanie potrawy bez wcześniejszego, ponad godzinnego moczenia.

3. 

mleko półtłuste 1,5% 200 ml  mąka chlebowa pszenna T750 30 g  czosnek 4 ząbki

Po ugotowaniu groch dokładnie miksujemy. W mleku dokładnie mieszamy mąkę, dolewamy ją do grochu, zagotowujemy. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek, solimy do smaku ewentualnie pieprzymy.

4. 

cebula  olej rzepakowy

Cebulę oczyszczamy, smażymy na oleju do uzyskania czerwonego koloru. Posypujemy nią danie podczas podawania.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się