Groch na gęsto z suszonego żółtego grochu
Groch na gęsto najlepiej smakuje z gotowanym wędzonym mięsem, posypany smażoną cebulką ze świeżym pachnącym chlebem.
przepis,fotoprzepis,żółty groch suszony, połówki,Sosy
Sosy
Kategorie
Sosy
Składniki
Składniki
cebula | - | ||
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 4 | ząbki | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 30 | gramów | |
olej rzepakowy | - | ||
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | 1.5 | litra | |
żółty groch suszony, połówki | 500 | gramów |
Przepis
1.
żółty groch suszony, połówki 500 gramów
Groch wysypujemy na stół i przebieramy, usuwamy z niego ewentualne zanieczyszczenia i kamyczki.
2.
woda 1.5 litra • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Wsypujemy go do garnka, zalewamy wodą, następnie wodę wylewamy i w ten sposób kilka razy przepłukujemy groch. Na końcu dolewany określoną ilość wody, w której go gotujemy. Dodajemy sól i pieprz. Gotujemy do miękkości przez około 60 minut. Użycie połówek suszonego grochu umożliwia nam przygotowanie potrawy bez wcześniejszego, ponad godzinnego moczenia.
3.
mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów • czosnek 4 ząbki
Po ugotowaniu groch dokładnie miksujemy. W mleku dokładnie mieszamy mąkę, dolewamy ją do grochu, zagotowujemy. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek, solimy do smaku ewentualnie pieprzymy.
4.
Cebulę oczyszczamy, smażymy na oleju do uzyskania czerwonego koloru. Posypujemy nią danie podczas podawania.
Smacznego!