swiatwemnie.pl

Drobiowe risotto z warzywami

    

Lekki i dietetyczny obiad po świątecznych dniach.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

Kategorie:    

 

cebula150gramów
oliwa2łyżki
piersi z kurczaka600gramów
ryż biały długoziarnisty350gramów
sól2łyżeczki
twardy ser-
warzywa (marchew, groszek, kukurydza)350gramów
woda-
woda1decylitr

1. Gotowanie ryżu

ryż biały długoziarnisty 350 gramów  sól 1 łyżeczka  woda

Ryż Parboiled (podgotowany) płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka, chwilkę go smażymy, dodajemy sól i zalewamy wrzącą wodą około 1,5 - 2 cm nad wierzch ryżu. Gotujemy go do miękkości.

Gotowanie ryżu

2. Przygotowanie mięsa

oliwa 2 łyżki  cebula 150 gramów  piersi z kurczaka 600 gramów  sól 1 łyżeczka  woda 1 decylitr

Cebulę na drobno kroimy i smażymy na brązowy kolor na oleju w głębokim garnku. Dodajemy umyte, na małe kostki pokrojone mięso z kurczaka. Solimy, podlewamy wodą i pod przykryciem dusimy 20 minut.

Przygotowanie mięsa

3. Dodajemy warzywa

warzywa (marchew, groszek, kukurydza) 350 gramów

Do uduszonego mięsa z kurczaka dodajemy mieszane mrożone warzywa i razem dusimy około 5 minut.

Dodajemy warzywa

4. 

Do mięsa i warzyw dodajemy ryż.

5. Podajemy

twardy ser

Podajemy ciepłe posypane startym serem.

Podajemy

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się