Drobiowe risotto z warzywami

Lekki i dietetyczny obiad po świątecznych dniach.
przepis,fotoprzepis,ryż biały długoziarnisty,piersi z kurczaka,Kurczak,Bezglutenowe
Kurczak
Składniki
Składniki
cebula | 150 66 | gramów kcal | |
oliwa | 2 264 | łyżki kcal | |
piersi z kurczaka | 600 660 | gramów kcal | |
ryż biały długoziarnisty | 350 1246 | gramów kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
twardy ser | 0 ?? | kcal | |
warzywa (marchew, groszek, kukurydza) | 350 210 | gramów kcal | |
woda | 0 ?? | kcal | |
woda | 1 0 | decylitr kcal |
Przepis
1. Gotowanie ryżu
ryż biały długoziarnisty 350 gramów • sól 1 łyżeczka • woda
Ryż Parboiled (podgotowany) płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka, chwilkę go smażymy, dodajemy sól i zalewamy wrzącą wodą około 1,5 - 2 cm nad wierzch ryżu. Gotujemy go do miękkości.

2. Przygotowanie mięsa
oliwa 2 łyżki • cebula 150 gramów • piersi z kurczaka 600 gramów • sól 1 łyżeczka • woda 1 decylitr
Cebulę na drobno kroimy i smażymy na brązowy kolor na oleju w głębokim garnku. Dodajemy umyte, na małe kostki pokrojone mięso z kurczaka. Solimy, podlewamy wodą i pod przykryciem dusimy 20 minut.

3. Dodajemy warzywa
warzywa (marchew, groszek, kukurydza) 350 gramów
Do uduszonego mięsa z kurczaka dodajemy mieszane mrożone warzywa i razem dusimy około 5 minut.

4.
Do mięsa i warzyw dodajemy ryż.


Smacznego!