Kurczak po chińsku

Piersi z kurczaka o delikatnie pikantnym smaku, przygotowane z warzywną mieszanką na chiński sposób.
przepis,fotoprzepis,warzywa (azjatycka mieszanka warzyw),piersi z kurczaka,Kurczak,Kuchnia chińska,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Kurczak
Kuchnia chińska
Pichcił
Ilość porcji
6
Masa porcji
248 g
Energia porcji
286 kcal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
czosnek suszony | 1 17 | łyżeczka kcal | |
ocet | 1 3 | łyżeczka kcal | |
olej słonecznikowy | 2 90 | łyżeczki kcal | |
olej słonecznikowy | 5 675 | łyżek kcal | |
piersi z kurczaka | 500 550 | gramów kcal | |
przyprawa curry | 1 17 | łyżeczka kcal | |
przyprawa warzywna | 3 0 | łyżeczki kcal | |
skrobia ziemniaczana | 2 8 | łyżeczki kcal | |
skrobia ziemniaczana | 1 12 | łyżka kcal | |
sos sojowy | 5 35 | łyżeczek kcal | |
słodki sos chili | 4 33 | łyżeczki kcal | |
warzywa (azjatycka mieszanka warzyw) | 500 275 | gramów kcal | |
woda | 300 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1. Marynata
ocet 1 łyżeczka • słodki sos chili 4 łyżeczki • sos sojowy 5 łyżeczek • skrobia ziemniaczana 2 łyżeczki • czosnek suszony 1 łyżeczka • przyprawa warzywna 3 łyżeczki • olej słonecznikowy 2 łyżeczki • przyprawa curry 1 łyżeczka
Wymienione powyżej składniki mieszamy na marynatę, dodajemy do niej na paski pokrojone mięso z kurczaka i dobrze mieszamy. Odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce.

2.
piersi z kurczaka 500 gramów • olej słonecznikowy 5 łyżek
Na rozgrzanym oleju ostro smażymy zamarynowane mięso.

3.
warzywa (azjatycka mieszanka warzyw) 500 gramów
Jak jest mięso podsmażone, dodajemy do niego warzywną mieszankę i na małym ogniu razem smażymy około 5 minut.

4.
woda 300 mililitrów • skrobia ziemniaczana 1 łyżka
Zalewamy wodą, w której wcześniej rozmieszaliśmy skrobię i dusimy około 20 minut, dopóki warzywa z mięsem nie zmiękną.

5.
Doprawiamy solą, wegetą i słodkim sosem chilli.

Smacznego!