Kurczak po chińsku
Piersi z kurczaka o delikatnie pikantnym smaku, przygotowane z warzywną mieszanką na chiński sposób.
przepis,fotoprzepis,warzywa (azjatycka mieszanka warzyw),piersi z kurczaka,Kurczak,Kuchnia chińska,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Kurczak
Kuchnia chińska
Składniki
Składniki
czosnek suszony | 1 | łyżeczka | |
ocet | 1 | łyżeczka | |
olej słonecznikowy | 2 | łyżeczki | |
olej słonecznikowy | 5 | łyżek | |
piersi z kurczaka | 500 | gramów | |
przyprawa curry | 1 | łyżeczka | |
przyprawa warzywna | 3 | łyżeczki | |
skrobia ziemniaczana | 2 | łyżeczki | |
skrobia ziemniaczana | 1 | łyżka | |
sos sojowy | 5 | łyżeczek | |
słodki sos chili | 4 | łyżeczki | |
warzywa (azjatycka mieszanka warzyw) | 500 | gramów | |
woda | 300 | mililitrów |
Przepis
1. Marynata
ocet 1 łyżeczka • słodki sos chili 4 łyżeczki • sos sojowy 5 łyżeczek • skrobia ziemniaczana 2 łyżeczki • czosnek suszony 1 łyżeczka • przyprawa warzywna 3 łyżeczki • olej słonecznikowy 2 łyżeczki • przyprawa curry 1 łyżeczka
Wymienione powyżej składniki mieszamy na marynatę, dodajemy do niej na paski pokrojone mięso z kurczaka i dobrze mieszamy. Odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce.
2.
piersi z kurczaka 500 gramów • olej słonecznikowy 5 łyżek
Na rozgrzanym oleju ostro smażymy zamarynowane mięso.
3.
warzywa (azjatycka mieszanka warzyw) 500 gramów
Jak jest mięso podsmażone, dodajemy do niego warzywną mieszankę i na małym ogniu razem smażymy około 5 minut.
4.
woda 300 mililitrów • skrobia ziemniaczana 1 łyżka
Zalewamy wodą, w której wcześniej rozmieszaliśmy skrobię i dusimy około 20 minut, dopóki warzywa z mięsem nie zmiękną.
5.
Doprawiamy solą, wegetą i słodkim sosem chilli.
Smacznego!