swiatwemnie.pl

Kurczak po chińsku

    

Piersi z kurczaka o delikatnie pikantnym smaku, przygotowane z warzywną mieszanką na chiński sposób.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

 

czosnek suszony1łyżeczka
ocet1łyżeczka
olej słonecznikowy2łyżeczki
olej słonecznikowy5łyżek
piersi z kurczaka500gramów
przyprawa curry1łyżeczka
przyprawa warzywna3łyżeczki
skrobia ziemniaczana2łyżeczki
skrobia ziemniaczana1łyżka
sos sojowy5łyżeczek
słodki sos chili4łyżeczki
warzywa (azjatycka mieszanka warzyw)500gramów
woda300mililitrów

1. Marynata

ocet 1 łyżeczka  słodki sos chili 4 łyżeczki  sos sojowy 5 łyżeczek  skrobia ziemniaczana 2 łyżeczki  czosnek suszony 1 łyżeczka  przyprawa warzywna 3 łyżeczki  olej słonecznikowy 2 łyżeczki  przyprawa curry 1 łyżeczka

Wymienione powyżej składniki mieszamy na marynatę, dodajemy do niej na paski pokrojone mięso z kurczaka i dobrze mieszamy. Odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce.

Marynata

2. 

piersi z kurczaka 500 gramów  olej słonecznikowy 5 łyżek

Na rozgrzanym oleju ostro smażymy zamarynowane mięso.

3. 

warzywa (azjatycka mieszanka warzyw) 500 gramów

Jak jest mięso podsmażone, dodajemy do niego warzywną mieszankę i na małym ogniu razem smażymy około 5 minut.

4. 

woda 300 mililitrów  skrobia ziemniaczana 1 łyżka

Zalewamy wodą, w której wcześniej rozmieszaliśmy skrobię i dusimy około 20 minut, dopóki warzywa z mięsem nie zmiękną.

5. 

Doprawiamy solą, wegetą i słodkim sosem chilli.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się