swiatwemnie.pl

Drobiowa rolada z farszem z pieczywa

Przepis na przygotowanie smacznej rolady z wypatroszonego (luzowanego) kurczaka, nadający się na różne okazje. Przepis jest dość pracochłonny z powodu luzowania kurczaka, za początkujących trzymamy kciuki.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 2 h.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

kurczak 1300 g  sól  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  przyprawa do grilla ½ łyżeczki  masło 10 g

Kurczaka myjemy i luzujemy (usuwamy kości), solimy i pieprzymy ( kości możemy wykorzystać na rosół). Wycinamy odpowiedniej wielkości do kurczaka kawałek foli aluminiowej, który smarujemy masłem. Na foli rozkładamy kurczaka tak, byśmy mieli złączony płat mięsa.

2. 

biała podłużna bułka 3 sztuki  mleko półtłuste 1,5%  jajka kurze 1 sztuka  boczek 80 g  przyprawa warzywna 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  gałka muszkatołowa  nać pietruszki 10 g

Bułki kroimy, maczamy w mleku tak, by zmiękły a następnie je wyciskamy. Dodajemy surowe jajka, na małe kawałki pokrojony boczek, sól warzywną (wegetę), pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Wszystko razem dobrze mieszamy i równomiernie nanosimy na wypatroszonego kurczaka.

3. 

Roladę ostrożnie zwijamy i ...

4. 

... pakujemy do foli aluminiowej a końcówki przekręcamy.

5. 

woda 300 ml

Roladę pieczemy podlaną wodą, w temperaturze około 180°C przez około godzinę, potem folię odkrywamy i zapiekamy jeszcze około 20 minut na chrupiąco.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się