Pieczony kurczak z ryżem

Klasyczny pieczony kurczak z ryżem. Podczas podawania ryż można polać tłuszczem z pieczenia. Podajemy z kompotem.
przepis,fotoprzepis,kurczak,ryż,Kurczak,Bezglutenowe
Kurczak
Składniki
Składniki
kurczak | 1 ?? | sztuka kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
mielona czerwona papryka | 0 ?? | kcal | |
oliwa | 3 396 | łyżki kcal | |
ryż | 300 1032 | gramów kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 700 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1. Kurczak
kurczak 1 sztuka • mielona czerwona papryka • sól
Kurczaka dobrze myjemy, solimy i nacieramy z obu stron czerwoną papryką.

2.
Wkładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy wodą a na wierzch kurczaka kładziemy plasterek masła. Następnie naczynie przykrywamy i pieczemy kurczaka przez 30 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 220°C. Następnie kurczaka obracamy i pieczemy kolejne 30 minut pod przykryciem. Następnie ściągamy pokrywkę z naczynia i pieczemy 10 minut kurczaka na wyższym stopniu,ponownie obracamy i jeszcze 10 minut zapiekamy z drugiej strony.

3.
Po ostygnięciu, miękkiego i soczystego kurczaka kroimy lub rozcinamy za pomocą nożyc na porcje według uznania.

4. Ryż
oliwa 3 łyżki • ryż 300 gramów
Ryż opłukujemy pod bieżącą wodą, odstawiamy, aby odciekł a następnie wsypujemy do garnka na rozgrzany olej.

5.
sól ½ łyżeczki • woda 600 mililitrów
Ryż przez 8 - 10 minut na złoty kolor smażymy, solimy i zalewamy około 1 cm wrzącą wodą nad powierzchnię ryżu.

6.
Garnek przykrywamy i gotujemy ryż do miękkości.

Smacznego!