swiatwemnie.pl

Pieczony czosnkowy kurczak

     

Pachnący chrupiący kurczak. Dobrym dodatkiem jest ćwikłowa sałatka z owocami i kukurydzą, która swoim słodko-kwaśnym smakiem podkreśli smak czosnkowego drobiowego mięsa.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

niska

 

Kategorie:    

 

1. 

kurczak 1200 g  sól  mielona czerwona papryka  oliwa  czosnek 5 ząbków  woda 100 ml

Kurczaka myjemy, solimy, posypujemy papryką, smarujemy olejem i obranym, przeciśniętym czosnkiem. Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą, przykrywamy i zapiekamy (200-220°) przez 45 minut. Potem kurczaka obracamy, ponownie przykrywamy i pieczemy dalej jeszcze 15 minut.

2. 

Potem kurczaka odkrywamy i 10-15 minut zapiekamy z jednej i 10-15 minut z drugiej strony. Kurczak jest po upieczeniu miękki a po wierzchu chrupiący.

3. 

Ćwikłowa sałatka z owocami i kukurydzą przepis

Kurczaka rozcinamy nożyczkami do drobiu na porcje i możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się