PRZEPISY

Pieczony czosnkowy kurczak

Pieczony czosnkowy kurczak

Pachnący chrupiący kurczak. Dobrym dodatkiem jest ćwikłowa sałatka z owocami i kukurydzą, która swoim słodko-kwaśnym smakiem podkreśli smak czosnkowego drobiowego mięsa.

przepis,fotoprzepis,kurczak,czosnek,Kurczak,Sezonowe przepisy,Bezglutenowe

Kurczak

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

czosnek5ząbków
kurczak1200gramów
mielona czerwona papryka-
oliwa-
sól-
woda100mililitrów
Ćwikłowa sałatka z owocami i kukurydzą przepis-

 

Przepis

1. 

kurczak 1200 gramów  sól  mielona czerwona papryka  oliwa  czosnek 5 ząbków  woda 100 mililitrów

Kurczaka myjemy, solimy, posypujemy papryką, smarujemy olejem i obranym, przeciśniętym czosnkiem. Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą, przykrywamy i zapiekamy (200-220°) przez 45 minut. Potem kurczaka obracamy, ponownie przykrywamy i pieczemy dalej jeszcze 15 minut.

2. 

Potem kurczaka odkrywamy i 10-15 minut zapiekamy z jednej i 10-15 minut z drugiej strony. Kurczak jest po upieczeniu miękki a po wierzchu chrupiący.

3. 

Ćwikłowa sałatka z owocami i kukurydzą przepis

Kurczaka rozcinamy nożyczkami do drobiu na porcje i możemy podawać.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się