Imbirowy-miodowy kurczak na gruszkach

Smaczny pieczony kurczak z delikatnym, ostro-słodkim sosem. Podajemy z ryżem.
przepis,fotoprzepis,miód,gruszka,kurczak,korzeń imbiru,Kurczak,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Kurczak
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
563 g
Energia porcji
867 kcal
Czas przygotowania
1 h. 40 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
gruszka | 500 330 | gramów kcal | |
imbir mielony | 1 5 | łyżeczka kcal | |
korzeń imbiru | 30 9 | gramów kcal | |
kurczak | 1.5 2850 | kilograma kcal | |
miód | 30 99 | gramów kcal | |
oliwa | 20 176 | mililitrów kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 150 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
miód 30 gramów • oliwa 20 mililitrów • sól 1 łyżeczka • imbir mielony 1 łyżeczka
Miód mieszamy z olejem, solą i imbirem.


3.
kurczak 1.5 kilograma • sól 1 łyżeczka
Kurczaka myjemy i w środku solimy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i z wierzchu smarujemy miodową marynatą. Do środka kurczaka wkładamy część gruszek a resztę rozkładamy wokół niego.

4.
korzeń imbiru 30 gramów
Na wierzch kurczaka kładziemy plasterki świeżego imbiru. Naczynie zamykamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy pół godziny.


6.
Kurczaka obracamy i ponownie przykrywamy, pieczemy kolejne pół godziny.

7.
Odkrywamy i zapiekamy 15 minut stroną na której jest obrócony. Potem go ponownie przewracamy i zapiekamy na chrupiąco z drugiej strony.

8.
Kurczaka wyciągamy. Wyciągamy mu z zewnątrz gruszki i razem z imbirem i wypiekiem wkładamy do garnka.

9.
Zawartość garnka miksujemy blenderem na gładki sos.

10.
Kurczaka porcjujemy i pojedyncze porcje polewamy sosem podczas serwowania.

Smacznego!