swiatwemnie.pl

Imbirowy-miodowy kurczak na gruszkach

    

Smaczny pieczony kurczak z delikatnym, ostro-słodkim sosem. Podajemy z ryżem.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 40 min.

Trudność

średnia

 

 

gruszka500gramów
imbir mielony1łyżeczka
korzeń imbiru30gramów
kurczak1.5kilograma
miód30gramów
oliwa20mililitrów
sól2łyżeczki
woda150mililitrów

1. 

miód 30 gramów  oliwa 20 mililitrów  sól 1 łyżeczka  imbir mielony 1 łyżeczka

Miód mieszamy z olejem, solą i imbirem.

2. 

gruszka 500 gramów

Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki.

3. 

kurczak 1.5 kilograma  sól 1 łyżeczka

Kurczaka myjemy i w środku solimy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i z wierzchu smarujemy miodową marynatą. Do środka kurczaka wkładamy część gruszek a resztę rozkładamy wokół niego.

4. 

korzeń imbiru 30 gramów

Na wierzch kurczaka kładziemy plasterki świeżego imbiru. Naczynie zamykamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy pół godziny.

5. 

woda 150 mililitrów

Po pół godzinie odkrywamy i podlewamy ciepłą wodą.

6. 

Kurczaka obracamy i ponownie przykrywamy, pieczemy kolejne pół godziny.

7. 

Odkrywamy i zapiekamy 15 minut stroną na której jest obrócony. Potem go ponownie przewracamy i zapiekamy na chrupiąco z drugiej strony.

8. 

Kurczaka wyciągamy. Wyciągamy mu z zewnątrz gruszki i razem z imbirem i wypiekiem wkładamy do garnka.

9. 

Zawartość garnka miksujemy blenderem na gładki sos.

10. 

Kurczaka porcjujemy i pojedyncze porcje polewamy sosem podczas serwowania.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się